Cuma, Nisan 11, 2008

Alternatif Hayaller



Bu bir oyku degil ama Ent'in son yazdigi Tuzlu ve Kutulu uzerine guzel gelecek bence.

Her nedense bazi insanlar (ben dahil) bazi yerlesmis fikirlere, oykulere ve olaylara hayli bir yandan yaklasmayi seviyor. Ben bunu Turkiye'deki politik ortami Illuminati ve Chtulhu + eski tanrilar ile aciklamakla bulmaya calisirken Ent eski tarihimizde benzeri olaylarin nasil olacagini dusunmekte. (Hos, benim Illuminati olayi Hitit Gunesi'nin bir araya gelmesine yol acti ama hic bir sekilde tasarladigimiz net uzerinde oyun oynama olayini beceremedik benim hatalarim yuzunden, ote yandan bunca insani bir araya getirmek bana yeter. Ent ve Roulth'un yazdiklarini okumak bana fazlasiyla yetiyor. Tabii bir de podcastimiz var aylardir edit edip yayinlamam gereken ki kismetse yakinda(!) olacak (bu aksam, soz, yemin, ekmek carpsin).

Neyse, metacast olayini geceyim de olaya geleyim.


Bir netizen super bir olaya girmis. Steampunk Starwars.. Super de olmus.

Bu olay baskalarinin yarattiklarini taklit etmekten cok oteye gidiyor. Bir baskasinin fikrini alip kosturmak, bambaska yerlere gitmek. Telif haklariyla kisitlanmis yasamimizda eski oykuculerin hikayesini alip kendinden bir seyler katarak daha da zenginlestirmek fikri bazi insanlara ters geliyor. Oysa ki son birkac yuzyila kadar butun yazili veya sozlu edebiyat boyle gelismis, her anlatan bir seyler eklediginden eski oykuler bu kadar zengin ve etkileyici, bazen de biraz fazlasiyla gereksizce uzun (Beowulf'un ingilizce cevirisini elime alip yuksek sesle okumaya kalkistigimda 10 dakikada baymisti) eserler hep bir baskalarinin hikayelerini alip zenginlestirmekle olan bir sey.

En azindan ben bu Steampunk Star Wars gibi bir olay gorunce garip, sapikca bir zevk aliyorum. Keske ben de bu kadar yetenekli olsam diyorum. Bir baskasinin dunyasinda hic bir degisiklik yapmadan fanfic yazmak farkli, bir fikri alip ciddi bir sekilde degistirip farkli bir tat vermek cok farkli.

Cok yasa hayal gucu!

6 yorum:

EnT dedi ki...

Steampunk olayina ayrica hastayim. Hatta Arcanum'da oldugu gibi biraz uzerine buyu serpilirse daha da hastayim.

Baskalirinin yazdiklarina ya da bilinen, ezberlenenlere farkli bakis acilarindan bakmak/bakabilmek cok zevkli. Bence her farkli aci bambaska deneyimleri barindiriyor.

Roulth dedi ki...

Şimdi o en tepedeki Steampunk Stormtrooper mı? Vay canına! Çok iyi geymiş adam!

Hayal gücü evreninde her türlü evirme çevirme, sağdan tutup sola çekme, alt üst edip silkeleme mübahtır. Her şeyin yanına küçük, yükseltilmiş harflerle TM koyduğun sürece :)

Hakan dedi ki...

Bence cok super bi Stormtrooper. Havasi cok tatli olmus, desenler filan. C3PO'ya isinamadim ama, kafasi resmen korkutucu olmus, R2D2 ise olaganustu. Fotolarindan birisinde icinde alevler yanarkene tarzinda bi resim vardi ki cook tatliydi. Gidiniz bakiniz.

EnT dedi ki...

Butun klasik SW karakterlerini yorumlamis kisi. Darth Vader disindakileri pek begenmedim. Vader 1. Dunya Savasi Alman migferi ile tam dusundugum gibi. Kotu Almanlar Sith'i temsil ediyor.
Bayagi caliskan bir genc, hakkinda bolumunde herhangi sanat egitimi almadigini can sikintisi akabinde boylesi isler cikardigini yazmis. Helal olsun ne diyeyim.

Roulth dedi ki...

Doğrusunu istersen yukarıdaki farklı bakışları zevkli olarak değerlendirdiğin yorumunu okuduğumda şaşırmıştım. Şimdi adamın Darth Vader dışındaki yaptıklarını beğenmeyerek şaşkınlığımı düzelttin ve gerisin geri, eski huysuz, Yüzüklerin Efendisi filmini beğenmeyen Mert oldun :))))))))

EnT dedi ki...

Benim adamin fikri ile alip veremedigim bir sey yok hatta cok begendim ama ozelde luke, han solo ve insanlarin figurlerini begenmedim. Farkli bakis acilarini desteklemem begenecegim anlamina gelmez ! Hem herseyi begernirsen tadi kacar isin.
Ayrica kitap yaninda rezildi film. Ne haddine elin avustralyalisinin Tolkien'in metinlerine ekleme yapmak. Sureden dolayi kesebilir ama eklemesine karsiyim. Hatta nefretle karsiliyorum.
Huysuzum, ukelayim. Saygilarimla arz ederim.