Pazar, Ağustos 23, 2015

2015 Hugo Ödülleri

Spokane'de dün akşam 2015 Hugo ödülleri açıklandı ve Twitter patladı.

Ne yazık ki bunu daha önce yazamadım ama üzgün ve kuduz köpek aşıları yüzde yüz başarılı oldu.

Ödülleri kazananlara tebrikler!

Hızlıca Hugo sayfasından alıntı yaptım.

BEST NOVEL
The Three Body Problem, Cixin Liu, Ken Liu translator (Tor Books)

BEST NOVELETTE
“The Day the World Turned Upside Down”, Thomas Olde Heuvelt, Lia Belt translator (Lightspeed, 04-2014)

BEST GRAPHIC STORY
Ms. Marvel Volume 1: No Normal, written by G. Willow Wilson, illustrated by Adrian Alphona and Jake Wyatt, (Marvel Comics)

BEST DRAMATIC PRESENTATION, LONG FORM
Guardians of the Galaxy, written by James Gunn and Nicole Perlman, directed by James Gunn (Marvel Studios, Moving Picture Company)

BEST DRAMATIC PRESENTATION, SHORT FORM
Orphan Black: “By Means Which Have Never Yet Been Tried”, ” written by Graham Manson, directed by John Fawcett (Temple Street Productions, Space/BBC America)

BEST PROFESSIONAL ARTIST
 Julie Dillon

BEST SEMIPROZINE
Lightspeed Magazine, edited by John Joseph Adams, Stefan Rudnicki, Rich Horton, Wendy N. Wagner, and Christie Yant

BEST FANZINE
Journey Planet, edited by James Bacon, Christopher J Garcia, Colin Harris, Alissa McKersie, and Helen J. Montgomery

BEST FANCAST
Galactic Suburbia Podcast, Alisa Krasnostein, Alexandra Pierce, Tansy Rayner Roberts (Presenters) and Andrew Finch (Producer)

BEST FAN WRITER
Laura J. Mixon

BEST FAN ARTIST
 Elizabeth Leggett

JOHN W. CAMPBELL AWARD FOR BEST NEW WRITER
Award for the best new professional science fiction or fantasy writer of 2012 or 2013, sponsored by Dell Magazines (not a Hugo Award).
Wesley Chu

Şahsi yorumlarıma gelince...

En iyi roman ve novelette konusunda Con giderleri benimle aynı fikirde değilmiş. Zevksizler! Şaka bir yana,geri kalan önemli oylardan birisi Larua J. Mixon'un Requıres Hate'in ekspoze araştırması idi ki ona ödül verilmesi son derece güzel bir davranıştı.

Hugo oylama datası (PDF) gösteriyor ki bir çok oylama grubunda yavru köpeklerin oyları normal insanların oyları tarandan bire yediye kadar miktarlarla ezilmiş durumda. Böyle bir durumda bu hayvanların 'biz esasında ezilen çoğunluğuz' söyleminin büyük bir palavra olduğu ortaya çıkıyor. Her durumda Vox Day'a tapanların sayısının max 520, bütün sad ve puppy'ye her durumda en basit durumda sempati duyanların sayısının (yani ilk sıra değil, listede ilk beş sırada bir yere bu listeden bir isim yazanların sayısının) 1600'den az olduğunu biliyoruz. Ancak, mesela bu rakam Scalzi'yi de içeriyor çünkü blogun'da puppy listesinden birisine bir yerde oy verdiğini itiraf ediyor. Kime ne oy verdiğini açık olarak yazmadığından bunu bilemiyoruz ama yukardaki analizdeki rakama Scalzi'yi de katmış oluyor. Haliyle bu rakamı nasıl hayal ettiğinizi ciddi bir şekilde düşünmeniz lazım.

Toplam oy veren sayısı  5950 kişi.

Tek 'kazanç' iddia edebilecekleri uzun metraj film, Guardians of the Galaxy filmini her giden sevdiğine göre, oylama rakamlarına bakıldığında kuduz ve üzgün köpek desteği olmasaydı da çok rahat alırmış. İzlemediğim için oy kategorilerim arasına sokmadığım bir filmdi.

Durum böyle ilen esas sorunun bu salakların Hugo'nun aday gösterme sisteminin soruınlarını kötüye kullanması olduğu ortada. Ben tam bunları yazarken Spokane'de bu sorunu nasıl çözeriz diye bir öneri tartışılmakta. Eğer kabul edilirse bu sistem 2017'de devreye girecek ve bir açığı bulunmazsa sorun belki çözülecek. Ancak sorunlu insanlarla uğraştığımız, yazdıklarından, dediklerinden ortada. Dün akşamdan beri Vox, Hoyt, Torgersen vs. saçma sapan söylemlerine devam etmekteler, özet yazsam duduklarınız uçuklar.

Her durumda 2016'da bunun bir tekrarını yaşayacağız gibi gözüküyor. Herkese iyi sabırlar.

Hiç yorum yok: