Çarşamba, Haziran 24, 2015

Güneş fırtınaları

Aslında Hakan'ın konusu ama ben yazacağım. O gerekirse düzeltir, detaylandırır :) Geçen hafta güneşimiz bir miktar hazımsızlık çektiği için kendisinde rahatsızlığa neden olan kütleyi bünyesinden, affedersiniz, istifra etti. Ziyade olsun. Yarasın.
Daha bilimsel ve Türkçe konuşmak gerekirse büyük taçküre kütle atımında bulundu. İngilizceye vurmak gerekirse de coronal mass ejections gerçekleşti. Nedir bu çeşitli dillerde ve şekillerde anlattığım olay. Güneşin üzerinde şekilde gözüktüğü gibi çeşitli patlamalar oluyor. Nedeni ne olduğunu bulamadım. Bilinmiyor olması daha muhtemel. Bu tür patlamalar sonucunda radyasyon ortaya çıkıyor ve güneşten tüm sisteme yayılıyor. Ancak burada ufak bir ayrıntı var. O da söz konusu patlamadan ortaya çıkan enerji, radyasyon saniyede 100 km ile 3000 km arasında bir hızlı yayılıyor. Yani birazcık hızlı. Konuyu örnek ile anlatmak gerekirse geçen hafta güneş hapşırdığında ortaya çıkan bu dalgalar çoktan gezegenimize ulaştı.

Peki ulaştı da bana mı bulaştı? Yani geldiğinde ne oluyor? Dalgaların taşımıza ulaşması ile atmosferi geçemiyor ama jeomanyetik fırtınalar ortaya çıkıyor. Uydu haberleşmesinde kesintiler ortaya çıkabiliyor. En güzel yanı ise kutup ışıkları denilen Auroralar oluşuyor.

NOAA ya da National Oceanic and Atmospheric Administration veyahut Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi geçen hafta bizi gerçekleşen güneş fırtınası hakkında uyardı. Daha sonra da bu güzide kuruluş jeomanyetik seviyenin tehlikeli boyutlara ulaştığını ilan etti. Sonuçta bir şey olmadı. Telefonlarımız ya da uydu kanallarımız yerinde. Panik yapmaya mahal yok. Yine de bu tür olayların takip edildiğini, izlendiğini bilmek güzel. Ben ise bu haberi ecnebilerden değil Hürriyetten arakladım.

Hiç yorum yok: