Çarşamba, Şubat 27, 2013

Kısa Film: тихий

Putin görmesin.

Gelecekte Rusya'da geçen тихий, çok basit bir bütçeyle çekilmiş hayli kısa bir film. Dünyayı kirletip herşeyi tükettikten sonra İnsanlar dip dibe gökdelenlerde yaşamaya başlamışlar. Ankara'nın etrafına çevre yoluna kadar dikilen şeyleri hatırlattı.

тихий from Jack Westerlaken on Vimeo.

Knights of Badassdom


Knights of Badassdom bir grup nerdün bir şekilde başka bir boyuta erişip fantezilerini dünyaya taşımalarını anlatan bir film. Fantezileri dediysem gerçek hayatta Zindanlar ve Ejderhaları yaşamak için toplanan, giyinen ve karşılıklı savaşan bu insanlar bir şekilde gerçekten büyü yaparak, olmaması gereken varlıkları dünyamıza taşıyorlar. Filmin kadrosu bir hayli sıkı. Taht Oyunlarından Peter Dinklage, True Blood'dan Ryan Kwaten, komedyen Steve Zahn ile Danny Pudi ve  Firefly'dan Summer Glau. Gayet geyik ve komik bir film gibi duruyor. Ancak daha önce 2012'de vizyona gireceği söylenen filmi ne zaman izleyebileceğimiz meçhul. Aşağıda görüntüleri var.

Salı, Şubat 26, 2013

Tanrının sağ eli



Deviantart'ta Dorian Dupin'in çalışması. El mumyalanmış. Ahşap ve mekanizma kısmen çalışıyormuş. Yarım yamalak Almancamdan çıkarttığım kadarı ile yüzük parmağı da hareket ediyormuş. Ancak neden böyle tasarım yapılmış onu tam çözemedim. Yine de uzaktan güzel gözüküyor.

http://www.steampunkmagazine.com/2013/01/art-hand-of-god/

Pazartesi, Şubat 25, 2013

Kısa Film: S.O.L.U.S.

S.O.L.U.S. çok ilginç bir şey. Deneysel bir hareketli çizgi roman olarak hayal edilmiş. Minimalistik derecede animasyon kullanılarak ilginç bir hava yaratılmış. Bir izleyin, konuşma balonlarıyla nasıl olurdu acaba.

Ghost in the Shell: Arise. İlk görünüler

Daha önce Ghost in the Shell'in yeni bölümünün başlayacağını duyurmuştuk. İş güçten dolayı ilk görüntüleri biz geç paylaşıyoruz. 22 temmuz'da başlayacak dizide tüm ekip mevcut. Huzurlarınızda 501. Gizli Birim'den Motoko Kusanagi ve saz arkadaşları.

Pazar, Şubat 24, 2013

Disney sana geliyorum!


Bu günlerde Hitit Güneşi'ni birazcık ihmal ettik. İş güç işte. Biraz da fazlası ile görüntü koymaya başladık. Görüntülerde sorun yok ama arada bir şey de yazsak güzel olacak derken aşağıdaki görüntüleri seyrettim. Dayanamayıp paylaşıyorum. Yıldız Savaşları bir şekilde çekilecek, iyi ya da kötü. Bu haber piyasaları da hareketlendirdi. Etrafta bir yığın dedikodu, çizim ve görüntü dolaşmaya başladı. Disney'in nasıl bir iş çıkartacağını 2015'de göreceğiz. İyi olacağını umuyorum. Ne yazık ki aşağıdaki gibi olmayacak :( Disney'e ağır gelir biraz.

Wobbit, Bir bankacıdan olağanüstü bir kitap


Tolkien Oxford'da ders veren tarih profesörü idi. 1. Dünya Savaşına katıldı. Yıllar boyunca yazdı. Peki Tolkien günümüzde yaşayan ve işsiz kalmış bir bankacı olsaydı. ne olurdu? (Banakcı mı dedin? Pek tanıdık geldi :) ) Paul A. Erickson bunu üzerine Wobbit'i yazmış. 


Wobbit'te başarısız Bulbo tam 13 adet bankere katılıyor. Tabi ki bu bankerler cüce. Amaçları mevduatlarını ve mudilerini çalan kötü ejderhayı alt etmek. Yanlarında ise kötü şöhretli Dangalf var. Hep beraber maceraya atılıyorlar. Bulbo bu macera sırasında geniş bir perspektiften bakma ve kalıpların dışına çıkma yeteneğini geliştirerek başarılı oluyor.

Erickson'un kitabı Türkiye'de Algan Sezgintüredi'nin çevirisi çıktı. Türkçesini de İngilizcesini de edinmeniz mümkün. Aşağıda Bulbo'nun Gol-Gol ile giriştiği bilmece oyunu var.

http://kitap.radikal.com.tr/Makale/beklenmedik-bir-hobbit-parodisi-351169
http://www.amazon.com/Wobbit-Parody-Tolkiens-Hobbit-There/dp/1468010204/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1355960616&sr=1-2&keywords=wobbit


Cumartesi, Şubat 23, 2013

Ejderi havada görmek

Taht Oyunlarının 3. Sezonu için en sonunda HBO gelecek bölümlerden görüntüleri yayınladı. Sanırım HBO insanların iştahını kabartmayı iyi biliyor. Huzurlarınızda uçan ejderhaları, duvarın ötesinin Kralı, tertemiz kıtaları, alev alan kılıcı ve intikamı ile Taht Oyunlarının en son sezonu! 31 Mart'ta başlıyor.

Kısa Film: Glob

Ah ah, gene biyokimyacıların adını kötüye çıkartıyor bu sanat öğrencileri!



2012'nin Süpermen ve eski filmlerden Blob'dan etkilenmişler. Bir takım genç bilimadamının deneylerinin sonuçlarının pek iyi gitmemesi hakkında kısa bir film.

Fırından taze çıktı, hemen bir tadına bakın.

Kara Ayna ve Charlie Brooker

Charlie Brooker'i daha çok BBC'deki Screenwipe geyiklerinden tanıyorum. TV izlemediğimden arada bir bunları BBC veya Youtube'da izleyerek İngiltere televizyon kanallarında neleri kaçırdığımı görerek Uçan Spagetti Canavarına teşekkür duaları ediyorum.

Ancak Charlie Brooker, Black Mirror adlı bir yakın gelecek teknolojisi + bilim-kurgu / taşlama dizisi de yapmakta ve şu günlerde ikinci serisi yayınlanmakta.



Apple reklamı tadında bu traileri izledikten sonra devamında dediklerime de bir bakin. Bakmazsanız gidin nerden bulursanız özellikle ikinci sezondan 'Be Right Back' ve ilk sezondan 'The History of You' bölümlerini izleyin!
Hayli de yazdım yav, en iyisi bakın yazdıklarıma...

Cuma, Şubat 22, 2013

Utopia - Bir dizi komplolar

İngiltere'de Channel 4'ün yaptığı Utopia, 6 parçalık bir dizi.
Hastası olmamak zor. Daha sadece iki bölüm izlemiş olmama rağmen Utopia'nın karanlık, paranoyak ve çizgi-romanlı senaryosu beni içine çekti.



Tımarhanedeki bir deli tarafından yazılan çizgi roman taslağı kimin eline geçerse iki tane son derece serseri katil gelip hayatlarını sona erdiriyor. Bir yandan sağlık bakanlığında olup bitenler ve son 20 yıldır İngiltere'deki bulaşıcı yeni hastalıkların nerden geldiğinin 'Ütopya Deneyeleri' adlı bu çizgi romandan öğreniyoruz.

Normal yaşamlarından tümüyle farklı bir dünyaya fırlatılan karakterlerimizin hayatı çok hızlı bir şekilde değişiyor.

Gerek gerek kara komedi unsurları da içerse, Utopia damardan bir komplo serisi. CIA'yı bile cebinden çıkartıp kendisine oyuncak eden gizli servislerden tutun, 11 yaşında zor bir hayatl dışında bir şey tanımamış bir çocuğun varlık mücalelerine, Utopia kendisini izletiyor. Daha ikinci bölümdeyim ancak işin ucu İlluminati'ye bağlanırsa hiç şaşırmam!

Ayrıca yine Channel 4'ün bomba teknolojik taşlama dizisi Black Mirror / Siyah Aynalar tekrar başladı. Eğer şansımız yaver giderse hafta sonu podcast olarak konuşma planlarımız var ancak gidin izleyin. Özellikle Seri 1 bölüm 3 (The Entire History of You) ve Seri 2 bölüm 1 (Be Right Back) kesinlikle izlenmesi gereken bölümlerden. Hatta hazır Utopia bitmişken gidip 2. bölüme de bakayım!

Haftanın Resmi

Deadpool klasikleri :) Deadlymike'dan.




http://geektyrant.com/news/2013/1/26/deadpool-killustrated-art-covers.html

Çarşamba, Şubat 20, 2013

2012 Nebula Ödülleri: Adaylar

SFWA'nın hak edenlerini belirlediği Nebula ödülleri için adaylar açıklandı. Film, dizi, vs. için olan Nebula ödülüne Ray Bradbury deniyor; en azından bu yıl Ray Bradbury ödülü  için herhangi bir Doctor Who bölümü aday gösterilmemiş. (Fanatik olunca değerlendirmede zorluk yaşıyorduk. :)) 70. podcast epizortumuzda sayıklamalarımızı dinleyebileceğiniz Looper ise bu yıl aday gösterilmiş.

Romanları geçtim, bir hikayeyi bile okumamış mı olur insan, açıkçası utandım ama lafı çok uzatmayalım. Aday listesi:


Pazar, Şubat 17, 2013

Kısa Film: Disk 3

Daha geçen gün Bangladeş'ten bir animasyondan bahsetmiştim.

Disk 3, Hindistan'dan Manpreet Singh'in 12 dakikalık bir macera-bilim kurgusu.



Son derece basit bir bütçeyle güzel bir film çekmeyi başarmışlar. Polis kahramanı oynayan arkadaşımıza Bolivud'da iyi gelecekler dileriz! Amerika ve Avrupa dışından gelen bilim kurgular umarım artar!

Cumartesi, Şubat 16, 2013

Kes Yapıştır...


Norveçli yönetmenler Thomas Fosselli & Fredrik A. G. Sundbye tarafından yönetilen 3:30 dakikalık kısa bilim kurgu filmi “Cut Paste”... Ben oldukça ilginç ve etkileyici buldum.
 

Cuma, Şubat 15, 2013

Kısa Film: Murgi Keno Mutant!

Ne yazık ki sadece trailer.

Başar ile beni SciFi London film festivalinde gülmekten yaran Bangladeşli filmin en azından bir tadına siz de bakın.


İki kısa videosu daha var, onları da kaçırmayın, hemen aşağıda.

Umarım hepsini bir gün nete koyarlar da siz de yarılırsınız çatır diye ortadan!

Haftanın Resmi: Bir Orman Dolusu Kedi

 

Charles Vess’in “ Cats of Tanglewood Forest” isimli kitaba yaptığı illüstrasyon çalışmalarından biri...

Perşembe, Şubat 14, 2013

Neil Gaiman'in sesinden Blueberry Girl


Neil Gaiman vaftiz babası olduğu yakın arkadaşı Tori Amos’un kızı Tash için yazdığı “Blueberry Girl” isimli şiiri 2009 yılında kitap haline getirmiş. Kitabın çizimlerini ise eserlerini çok beğendiğim illüstratör Charles Vess yapmış. Gaiman’in kendi sesinden Charles Vess’in çizimleriyle “Blueberry Girl” isimli şiir…

Çarşamba, Şubat 13, 2013

Kisa Film: Miras (The Legacy) ve Üç Süpermenler!

The Legacy, Mike Doto tarafından yazılmış ve yönetilmiş bir kısa film ve 2010'da Comic-Con'un film festivalinde ödül kazanmış.



Babanız süpermen olsaydı siz neler yapardınız?

Süpermen denince, tabii bir de Üç Süpermenler var... Türklerin ve İtalyan'ların ortak suçu.
Cüyeyt abimizin de oynadığı bu filmi de 42 tekmili birden izleyebilirsiniz hemen aşağıda ancak aklınızdan zorunuz mu var?

Salı, Şubat 12, 2013

Monty Python: Bilim Kurgu ve komedi! (ve Quartermass)

Kendimizi çok ciddiye almadığımızın farkındasınızdır. Haliyle 1969'dan bir İngiliz esprisi önerelim dedik!



Biz Üni'deyken Kozan ısrarla 'Bunlara senin dışında gülen yok Hakan' derdi. Bence daha çok gülen vardır!

Bu Monty Python bölümlerinin ciddi bir şekilde o yılların bilim kurgu dizileriyle dalga geçtiğini açıklamama gerek yok herhalde. Mesela Quartermass!

Bölüm iki hemen devamında!

Pazartesi, Şubat 11, 2013

Blizzard, World of Warcraft, Görsellik ve sinema


Warcraft 1994 yılında piyasa sürüldüğünde Intel 486 DX işlemcili ve 8 MB Ram'i olan sıkı bir makinem vardı. O fazladan 4 Ram için sanırım 200 USD civarı fazladan para vermiştik. Her neyse Windows 3.1 adlı Dos tabanlı bir işletim sistemi ile mutlu mesut yaşıyordum. 1.44 disketler ile el altından edinilen pek çok oyun vardı. Bir kısmı bir hayli basit, bir kısmı gayet karışık ve etkileyici hikayelere sahipti. Sonra elime Warcraft geçti. Önce orklarla oyunu bitirdim. Sonra insanlarla bitirdim. Akabinde yaş günümde pek sevgili biraderim bana aldığı Soundblaster 16 ses kartı ile aklımı yitirdim bir kez daha bitirdim. Konuşan, espri yapan, minik minik yaratıklar koşturuyordu. Akabinde Warcraft 2 çıktı. Onu Warcraft 3 ve Warcraft 3 The Frozen Throne takip etti. Hepsini güruh olarak nefesimizi tutup oynadık. Networkler kurduk bir daha oynadık. 


Kısa film: Koş!


Run, George Hooker'in daha taptaze bir kısa filmi. Ben bunu yazdığımda Vimeo'ya yükleyeli 23 saat olmamıştı ve daha birkaç gün önce biten bir festivalin ürünü.

Strasbourg şehrinde Kino Kabaret adlı 48 saatte sıfırdan film çekip yayınlatmayı hedefleyen bir olaydan çıkmış. Haliyle bütçesi sıfıra yakın, süresi de iki dakikanın biraz üzerinde.

Pazar, Şubat 10, 2013

Gerçek Orwell: 1984

BBC Radyo 4, Gerçek Orwell adında bir seri yapmakta. Bu linkten bütün serideki yayınlanmış programlara ulaşabilirsiniz.

Pazar günü 3'te BBC'de Orwell'in meşhur anti-totalitarian romanı 1984'ün adaptasyonunun ilk bölümü var ve başrolde 9. doktoru oynayan Christopher Eccleston var.

Dinleyebilirseniz dinleyin şu ya da bu şekilde.

Hitit Güneşi Epizort 72! Dorian Hawkmoon!


Yine karşınızdayız! Eralp ve Hakan oturup Michael Moorcock'un Dorian Hawkmoon serisinden açıyor konuyu. Laf lafı açıyor ama yine de genelde Moorcock ve Bitmez Tükenmez Sonu Gelmez Paralar Yaşasın Ben Niye En Sevgili Arkadaşımın Ölümüne Sebep Oldum veya Milyonların Ölmesine Engel Olamadım Bunalıma Girdim 70'lerden Bir Emoyum Serisi... Pardonnn... Baki Şampiyon serisinden bahsediyoruz.


Linkler ve herşey hemen aşağıda... Her zamanki gibi Podcast RSS feedimizden de alabilirsiniz, hemen sağdan bakınız. 

Cumartesi, Şubat 09, 2013

Kısa Film: Grounded

İlk defa SciFi London Film festivalinde denk geldiğim Grounded'i Vimeo'da buldum, daha önce bundan bahsetmediğimizi farkettim.

Kevin Margo'nun bu kısa filmini izlemenizi kesinlikle öneririm. SciFi London'da o senedeki favorilerimden birisiydi.

 
Grounded from Kevin Margo on Vimeo.

Cuma, Şubat 08, 2013

Haftanın Resmi - Evan Palmer ve Köpek Kardeşler


Evan Palmer'in Mecha giyen köpekleri süper! Bir sürü başka çizimi için kesin Tumblr sayfasını ziyaret edin. 


Köpek Kardeşler, para karşılığı pis işler yapan bir grup. Uçan korgiye bayıldım.

Kısa Film: The Sentient

Bu günlerde festivale gider kadar oldum. Netten bir sürü kısa bilim kurgu filmi izliyorum son zamanlarda ve iyi örnekleri bitmek bilmiyor. Bu gun The Sentient'ten bahsedeyim. Önce buyrun izleyin. Filmin kendisi 7 dakika civarında, çok zaman kaybetmezsiniz bir izlerseniz.



Kaç kere dedik yıllarca. CGI ucuzladıkça, Moore amca'nın kuralları sayesinde kısa bir bilim kurgu temalı tantanalı film yapmak çok ucuzladı (ve herhalde kolaylaştı ama bende o yetenek olmadığından ondan çok bahsetmem saçma olur). Şimdi iyi senaryoya sahip olanları aramakta esas olay.

Sizin de önerilerinizi bekleriz. Ayrıca London SciFi 2013'e gelecekler ses çıkarsın, beraber kısa film gösterilerine gidelim!

Perşembe, Şubat 07, 2013

Pete...

'Mech Dışında Hiç Bi Şi' (Nuthin' but Mech) blogundan arakladım! Peter Popken'in Pete'i. Peter Popken'in bloguna da bir bakın, son derece hoş şeyler var.

Üstüme basınca kocaman oluyorum, Alice.
Nuthin' but Mech'deki arkadaşlar çok güzel bir kitap da yayınladılar. Amazon'dan satın alabilirsiniz. Hatta alınız.

Kısa film: Obstruction 2

Obstruction 2, son derece kısa bir film ancak her nasılsa hoşuma gitti.



Ben de keşke bu kadar kısa bile olsa bir film çekebilecek yeteneğe sahip olsam ama nerdeee!

“Bütün hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir”


 

George Orwell’in Rus Devrimini eleştirmek maksadıyla kaleme aldığı “Animal Farm” John Halas ve Joy Batchelor tarafından 1954 yılında sinemaya uyarlanmış. Kitabın haklarını Orwell’in ölümünden sonra eşi Sonia’dan satın alan CIA filmin yapımını da finanse etmiş.  Türkiye’de  28 Kasım 1981 tarihinde televizyonda yayınlanan benim de hayal  meyal hatırladığım bu animasyonu aşağıda izleyebilirsiniz.

Çarşamba, Şubat 06, 2013

Hello Kitty kitty!

Hello Kitty uzayda!



Birkaç sene önce uzaya çıkan astronot oyuncak ayıların altında kalmamak için ilk okul öğrencisi bir arkadaşımız Kitty'yi uzaya göndermiş.

Ayıcıkları görmek için hemen aşağı bakın...

Salı, Şubat 05, 2013

Her eve bir deli gerek !!!




Yönetmeni Michael Mills olan 1971 yılı yapımı “Evolution”  animasyon klasiklerinden biri. Darwin’in evrim teorisini başka bir gezegene uyarlayarak anlatan bu oldukça eğlenceli animasyonu aşağıda izleyebilirsiniz.



Pazartesi, Şubat 04, 2013

12. Yüzyılda Vulcanlar

Bizi kandırmışlar bunca sene. Zefram Cochrane ve Atılgan tayfası sayesinde ilk defa tanıştığımızı iddia ettikleri Vulcanlar (Star Trek'in dördüncü filmini saymazsak) meğerse 12. yüzyılda İngiltere'de dolaşıyormuş. Bakın kanıtı!

"Uzun ve başarılı yaşa evladım'
Kanıtların devamı da var...

Pazar, Şubat 03, 2013

Hitit Güneşi Epizort 71! Good Omens!

Eralp ve Hakan oturup Terry Pratchett ve Neil Gaiman'in ortak romanı Good Omens hakkında konuşuyor!

Biz çok şikayet ettik. Sizin fikirleriniz nedir? Twitter ve buradan bize yazın!

Benim kendi kitapçığım! İsteyen var mı?

Bu arada, resmin altına yazdığım gibi benim Good Omens kitabım Dünya Kitap Gecesi 2012'den. Eğer okumamış ama okumak isteyen birisi varsa twitter'den bize ulaşın, birinize hediye edelim, okuyun!

Linkler ve herşey hemen aşağıda... Her zamanki gibi Podcast RSS feedimizden de alabilirsiniz, hemen sağdan bakınız. 

Kısa Film: Kara Perde, var mı pervaneli uçak gibisi


Cuma günkü uçak çizimlerinden sonra da bu film tam denk geldi. Voile Noir/Kara Örtü Michaël Balthazart, Clément Granjon, Quentin Sauvinet ve Raphaël Gaudin tarafından yapılmış bir kısa film. Çok etkileyici uçak sahneleri var. Uçak sahneleri CG ile yaratılmış. Pilotları oyuncular canlandırıyor. Sonunda da hoş bir final var. Aşağıda film haricinde nasıl yapıldığına da dair görüntüler var.

Cumartesi, Şubat 02, 2013

Oblivion, gelecekli makineli bilim kurgu filmi


Oblivion Joseph Kosinski'nin yazdığı ve yönettiği filmi. Hemi de Tom Cruise oynuyor. Hep söylediğim gibi bu adam olmasa da olur. Ama yapacak bir şey yok. Her yerde karşıma çıkıyor. Filmi henüz çıkmamış Radical Comics'in çizgi romanından uyarlama. Kosinski Tron: Legacy'i de yönetmişti. 

2073 yılında istila edilen Dünyadan kaçmak zorunda kalan insanlık gökyüzündeki kolonilerde yaşamaktadır. Bu kolonilerde tamirci olarak görevli esas oğlanımız Tom Cruise'un aslında her şeyin onlara anlatıldığı gibi olmadığı öğrenir ve işler hızlanır vs vs vs.

Cuma, Şubat 01, 2013

Mad Max Fury Road'dan ilk görüntüler


Mad Max serisi yönetmeni George Miller serinin son filmi Mad Max: Fury Road Max olarak Tom Hardy (Inception ve The Dark Knight Rises'da Bane) ile çekiyor. Daha önce sadece bir kaç resim paylaşılmıştı. Şimdi ise elimizde filmde kullanılan araçların görüntüsü var. Ancak görüntüler bize çok bir şey anlatmıyor. Etrafta sadece Mad Max tarzı dolaşan arabalar var. Yine de siz seyredip karar verin.

Haftanın Resmi

Hakan'ın bulduğu süper lego uçak tasarımları. Jon Hall tarafından yapılmışlar. Sitede daha da fazlası var. Bir kaçı bana fazlası ile Valley of the Wind Nausicaa'daki uçakları anımsattı.