Pazartesi, Haziran 06, 2011

Bu dünyanın dışından



Haftasonu Başar ve Hakan'la British Library'deki "Out of this World" adlı bilim kurgu sergisine gittik. Maşallah her daim olduğu gibi İngilizler gayet güzel toparlayıp, düzenlemişler bu sergiyi de. Sergide bolca kitap, bir kaç oyuncak (bilgisayarlar, Tardis vs.) ve çeşitli videolar vardı. Sergiyi altı başlık altında toplamışlar.

İlk bölüm gelecek dünyalardı. Gelecekte dünyanın nasıl olacağına dair çalışmalar vardı. Aralarında en sevdiğim ilk Rus filmlerinden (1924) olan Aelita'daydı. Film Aleksey Tolstoy'un aynı adlı romanından uyarlamaymış. Mars'ta yaşanan bir devrimi anlatıyor. Aelita'da Mars Kraliçesinin ismi. Sergide filmden bölümler vardı. İlk başta ne kadar ilginç gelse de bir süre sonra sessiz bir Rus bilim kurgu filmi yıpratıcı oluyor.

İkinci bölüm yabancı dünyalardı. Orada sanırım altmışlardan kalma, çizimleri olan Dune vardı. İki sayfaya yayılan bir omnitroper vardı (nasıl yazılıyor hatırlamıyorum valla, unutmuşum kitabı :P).

Diğer bir bölüm paralel ve benzer dünyalardı ama içeriğini çok hatırlamıyorum. O kadar çok yazı okudum ki şu anda bir kısmı karışmış durumda. Sonraki bölüm sanal dünaylardı. Matrix, Neuromancer ve hastası olduğum Snow Crash'ı dizmişlerdi. Daha sonra da hepimiz öleceğiz temalı dünayanın sonu bölümü vardı. Galiba 20.yy başlarında yazarlar biraz karamsarmış. O bölümde bir çok eski yazarın eserleri vardı. Sanayi devrimi acep karamsarlık havası mı yaratmış? Bu arada tepemizde Dünyalar Savaşının dev robotları bekliyordu.

Son bölüm de mükemmel dünyalardı. Sergiciler bir çok eski kitabın başına ilk basımlarından bir tane Thomas Moore'un Ütopyasını koymuşlar. Maşallah.

Hangi bölümde olduğunu hatırlamıyorum ama dünyanın sonunda kesin değildi. Ktulhu ve H.P. Lovecraft vardı. İngilizler herşeyi doğru yapmış ama halen yüce Ktulhu'nun gücünü anlamamışlar. Yıldızlar doğru konuma geldiğinde görürler anyayı, konyayı.

Arada bir yerlerde oyuncaklar vardı. Tardis kenarda duruyordu, karşısında ise Dr. Who'nun istimpunk görünümli K-9'u vardı.


Pek eğlenceli bir sergi idi. Gidebilecek varsa Ekim'e kadar açıkmış. Aklımda kaldığınca anlattım. Eksik gedik Hakan ve Başar düzeltirler.

http://www.bl.uk/whatson/exhibitions/outof/outofthisworld.html

Hiç yorum yok: