Pazartesi, Şubat 28, 2011

Hey Christopher Tolkien! Bi gel buraya...

Ben Tolkien'i severim. Yüzüklerin Efendisiydi, Silmarillion'du, hatta babasının ölümünden sonra Christopher'in çıkarttığı "babam buraya sümkürmüştü, acayip önemli, Elfleri bambaşka bir yandan ele alıyor" kitaplarına dahi tapar, arada bir tekrar tekrar okurum.

Bundan birkaç hafta önce Salon'da görüp de atladığım 'Mordor gözünden Yüzüklerin Efendisi Savaşı' kitabını bizim tayfayla konuştuğumuzda "Tolkien tayfası pek karışmıyor galiba" diye savunmuştum Eralp'e karşı.

Bu arada hemen araya girelim, bir Rus arkadaşın 90ların sonunda yazdığı bu kitap harbiden ilginç. Almanya'da gündüzleri çalışıp akşamları otel barlarında geçirdiğim geçen hafta  toplamda ikiyüzelli sayfanın yüz civarını okudum. Yisroel Markov adlı arkadaşın yazım şekli mi, ingilizceye cevirenin haltı mı emin değilim, son derece boktan olmuş ancak yine de okutuyor bakış açısının eğlenceli olmasından. Kalanına daha girişemedim ama.

Eralp daha önce Tolkien tayfası laf etmişti benzer eserlere filan diyince ben yine hoplayıp "yok yaa, bi sürü parodisi yapıldı" diye atladımdı. Bu arada az öncekicümledeki her sözcük ayrı bir yere linkleniyor.

Herneyse, Markov'un eserini Tolkien ailesi çok küçük bulmuş olsa gerek (veya Rus mafyasından tırstılar) "Bunla uğraşılmaz" demişler olsa gerek. İngiliz ve Amerikan telif hakları yasalarında da parodiler serbest.

Kafada beyin hücresi kalmamış Christopher Tolkien ve saz arkadaşları, babalarının esin aldığı destan ve kitapları tümüyle göz ardı ederek küçük bir organizasyona saldırmaya karar vermiş durumda.

Adam Rakunas adlı bir arkadaş bi gün Twitter'de duyduğu bir lafı beğenmiş ve bir yerden rözet yaptırmaya başlamış. Üstünde yazan da "Sen Tolkien okurken ben Evangelion izliyordum" (Neon Genesis'in de hastasıyımdır yaaa)... Hemen örnek:


Geyik bir olay sonuçta.

Efendime söyliyim. Tolkien Estate denilen nane, bu adamcaaza "take down notice" göndermiş hemen, Tolkien adını kullandığı için.

Kısacası burdan Christopher Tolkien'e nacizane bir lafım var: "Var ya.. Bi siktir git uleaaaan! Gelmiyim oraya, kötü yaparim bak!"

J.R.R. Tolkien'in adına sahip çıkmış bu güruhun Tolkien'in eserleri veya hayalleri ile hiç bir alakası yok. Tolkien'in kendisi kitaplardaki fikirlerini sürüyle destanlardaki ve hikayelerdeki konulardan arakladığını, özendiğini ve benzer bir şeyler yaratma isteğini anlatır. Bolca açmayı ve tartışmayı sevdiğim telif yasaları bir yana, burda o bile söz konusu değil, bildiğiniz marka (trademark) sorunu bu. İşin ilginci bir gün telif hakları Disney izin verirse biteceği halde marka bitmiyor, birileri üzerinden para kazanacağına emin olduğu sürece avukatlara para yediremeyecek normal insanların tepelerine çıkacak.

Eh Christopher Tolkien... Bi daa böyle bişi yaparsan var ya... Eşşoleşşek diyecegim ama J.R.R.'a laf kaçacak...

1 yorum:

EnT dedi ki...

Sakin, derin nefes al hepsi geçecek. Tolkien Junior zaten adam olsaydı kendisini iki satır, eli yüzü düzgün bişi yazardı.
Muhtemelen canları sıkılmış ya da biryerde rastgele görmüşlerdir.
Daha salakça olan bu şekilde kitabın reklamını yapıyor olmaları :)