Cuma, Haziran 26, 2009

Roman: Conventions of War

CONVENTIONS OF WAR
Walter Jon Williams
EOS
ISBN: 978-0-380-82022-1

Walter Jon Williams’ın Dread Empire’s Fall serisinin üçüncü ve son kitabı Conventions of War’da böceksi Naxid ırkı ile evrenin diğer ırkları arasındaki iç savaş nihayete eriyor.

Tüm evrenin efendisi olan Shaa ırkının ortadan kaybolmasının ardından başkaldıran Naxidlerden birinci romanda sağlam dayak yiyen ve ağır kayıplar veren diğer ırklar ikinci roman boyunca geliştirdikleri yeni taktiklerini deneme fırsatını bu romanda buluyorlar.

Kahramanlarımızdan Lord Gareth Martinez Dünya kökenli İnsan ırkının taşralı bir ailesinden gelen yakışıklı ve yetenekli bir subay. Lord Gareth sayıca üstün düşman filosuna karşı önce taktisyen sonra da birlik komutanı olarak elinden geleni ardına koymuyor. Geçmişi karanlık kadın kahramanımız Lady Sula ise işgal altındaki başkent (başgezegen) Zanshaa’da yeraltı direnişini örgütlüyor. Bir zamanlar kısa süreli bir aşk da yaşamış olan kahramanlarımız bu kez birbirlerinden ışıkyılları uzaktalar ama vazife değişmiyor: isyankar Naxidlere ölüm.

Bilim Kurgu dünyasından hakettiği ilgiyi ve saygıyı bugüne kadar görememiş olan Walter Jon Williams bu romanda da Space Opera türünün en etkileyici örneklerinden birini veriyor; deyim yerindeyse Space Operanın kitabını yazıyor. Uzay gemilerindeki görevlerine yanlarında uşakları ve aşçıları ile gelen soylu subaylar, uzun uzun anlatılan yemekli toplantılar ve düğünler, büyük çaplı uzay savaşları, kahramanlık gösterileri, aşk ve entrika bu romanda da müthiş bir uyumla içiçe geçiyor. Roman boyunca tempo hemen hiç düşmüyor. Lady Sula üç kişilik örgüt hücresiyle düşe kalka da olsa bir direniş hareketi başlatmaya çabalarken de heyecan var, Lord Martinez uzayda relativistik hızlarda ilerleyen roketleri bertaraf etmeye kasarken de. Dizi romanların neredeyse hepsinde var olan “esas oğlanla esas kıza bişey olmaz” kuralına uymakla beraber, Walter Jon Williams karakterlerini sık sık gerek siyasi arenada, gerek aşk hayatında zor durumlara düşürüp, okuyucunun ilgisini diri tutmayı başarıyor.

Dizinin artık uzamayacağını da bildiğimden, gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. Yazarın kro Amerikalı görüntüsüne aldırmayınız. Her üç romanı da edininiz, okuyunuz.

Hiç yorum yok: