Pazartesi, Nisan 16, 2007

Dunya <> Amerika

Eralp dedi ki...



His Dark Materials (Kara Cevher) serisinin ikinci kitabı. Birinci kitap Golden Compass (İngiliz baskısı Northern Lights, Türkçe çevirisiyle Kuzey Işıkları) Lyra Belacqua adında küçük bir kızın yaşadığı Oxford'dan, tanık olduğu bir olay nedeniyle...


Simcik... Philip Pullman Ingiliz bir yazardir. Anlattigi olaylar hayali/paralel bir evren ortaminda Ingiltere'de gecmektedir, kitap ilk defa Ingiltere'de basilmistir...


Madem oyle, neden dunya kitabi Amerikan ismiyle tanimak zorunda? Tartisiniz...

6 yorum:

Roulth dedi ki...

Güzel soru.
Ancak yanıtı düşündüğümüzden basit olabilir. Sanırım bunun nedeni telif ajanslarının Amerikan yayınevleriyle anlaşmalarının olması. İngiliz yayınevleriyle ya da telif bürolarıyla doğrudan iletişimde olmayabilirler.

Roulth dedi ki...

Bu yorumu mail adresine gönderme seçeneğini kontrol etmek için yazıyorum. Herhangi bir hükmü yoktur :)

Hakan dedi ki...

Testis....

EnT dedi ki...

bazen ayni kitap ayni ulkede farkli yillarda farkli isimlerle basiliyor. benzer nedenden midir acep ?

Hakan dedi ki...

bazen ayni kitap ayni ulkede farkli yillarda farkli isimlerle basiliyor. benzer nedenden midir acep ?

Bu genelde farkli yayinevlerinin kiclarindan farkli isimler uydurmasindan kaynaklanan bisi, ozellikle Altin/Baskan kitaplara cok isim uydururdu.

Roulth dedi ki...

Kictan farkli isim uydurmanin nedenleri var. Cevirilerde kitap adını birebir çevirmek her zaman güzel olmaz. O yüzden yeni bir ad gerekir.

Aynı ülkede iki ayrı adla basılması da telif ihlali olmasın diye yapılmış olabilir. Büyük olasılık iki ayrı adla basan iki ayrı yayınevidir.