Çarşamba, Kasım 08, 2006

Ben Bova: Takes Two To Tangle

Takes Two To Tangle
Analog October 2006
Tarz: Novelette (Romancik?)
Ayda yasayan bi parcacik fizikci arkadas, uzayin derinliklerinde dolasip da geri gelmis ama herkese borcu yuzunden Dunya'ya geri donemeyen bir firlam icin calisir ve bir IsInlayIcI kesfeder. Dinci bir manyak hatun da firlamaya Dunya'da yasayan alacaklilarin mahkeme davetini ulastirmak ve burnunu Fizikci'nin isine sokmak icin Ay'a tasinir, baska bir isi gucu yokmus gibi. Dunya'daki kiliseler (ilginctir, Katolik veya Protestan kiliselerinden hic bahsedilmiyor) Isinlama cihazina dini acidan karsidirlar. Dinci manyak'la Fizikci arasinda bir iliski baslar. IsInlayIcinin fiziksel temellerinin saglam olmasi yaninda olayi gercek bir seye dondurmek biraz daha sorunlu olur. En sonunda herkes bir arada iken aniden birseyler ters gider ve...

OK, Ben Bova adini hard-core SF romanlari yazarak yapti ancak bu hikaye, her ne kadar temeli saglam bilim kurguya dayaniyor olsa da pek hosuma gitmedi. 18 sayfalik bir hikayeye "Novelette" demek bence ek dogru degil, roman olmaya bunun daha cok yolu var. Dinci catlak hatunun iyi yanlarini gostermek icin cok yirtmis Bova amca, bu adamin dinle alakasi var miydi yok muydu pek hatirlamiyorum ama hikaye temel olarak Republican Kapitalist Amerika kitlesine hitap ediyor (her ne kadar evlenme disinda bir miktar seks ima ediliyorsa da...) Dahasi, Isinlayiciya niye ihtiyaci var dunyanin? Herseyi gecin, dolandiricilik ve vergi karicmak icin! Esasinda mantikli, yani ne kesfedildiyse dunyada ya birbirimizi oldurmek icin ya da vergi odememek icin kesfedildi.

Ayrica Isinlama dinsel acidan inceleniyor ama pek bi sonuca varilmiyor. Gene sagci Amerika'nin "Yasam"a verdigi sahte onemliligi goruyoruz hikayede, Isinlama sirasinda cisim A'dan B'ye gonderilirken A noktasindaki yok ediliyor ve B noktasinda bastan yaratildigi icin Kilise dusuncesine bile karsi cikiyor, A'daki insanin olduruldugunu iddia ederek. Parcacik Fizikcimiz hizli bir sekilde olayin oyle olmadigini, Quantum entanglement ile oyle bir seyin olamayacagini acikliyor ki fena degil ama ben gene de pek ikna olmadim, nitekim Kilise de olmuyor.

Isin kotusu hikaye bilime sansur uygulanmasinin kabullenilmesiyle sona eriyor ki bunu pek kabullenemiyorum. Dahasi, herhangi bir bilimsel adim atildiginda, sadece bahsi bile baska insanlarin da eldeki sorun hakkinda dusunmesine yol acar ve bagimsiz buluslar seklinde bilim ilerler. Son birkac yuzyildaki butun buluslar birden fazla kisi tarafindan, tumuyle bagimsiz olarak, asagi yukari ayni zaman diliminde tekrar tekrar kesfedilmistir ve herhangi bir sekilde bir ilerlemeyi sansurlemek mumkun degil iken bu hikayenin sonu butun bu konulari tumden gormemezlikten geliyor. Burasi cok kilima gittiydi.

Not: Bes uzerinden iki geyik (onun da birisi Ben Bova'nin adina)

3 yorum:

EnT dedi ki...

Kötü bilim kurgu çekilmiyor ama tutucu ve dinci bir bilim kurgu hiç çekilmiyor.

Roulth dedi ki...

Tutucu dinci ile bilim kurgu karışımı oldukça zıt kutupların komik bir çorbası olsa gerek.

EnT dedi ki...

Tam Moorcock'un bayıldığı bir durum :))