Çarşamba, Aralık 31, 2014

Salla zarları üstad, süpriz karşılaşma var, böcekayılar saldırıyor


Medium.Com'da D&D modüllerini TSR nasıl tasarlayıp çıkartıyordu hakkında bir yazı var. Okumanızda yarar var.

Nasıl nasılsa o kadar modül çıkartmış anlamıyorum ancak modülleri bir komite olarak yazdıkları ortaya çıkıyor. Bu kadar kişinin ayrı bir şeyler katmaya çalıştığı modüllerin hepsinin birbirine biraz benzemesi ve benin canımı sıkmasını şimdi anlıyorum. Bir sürü ayrı kişinin izninin ve fikrinin aranması, her gelenin bir öncekini bozması...

Bence yaratıcılık bir kişiden, en fazla iki kişi ile olabilecek bir şey. Diğer insanların yayın aşamasında ufak görevleri olabilir ancak yaratılanın içeriği ve sorumluluğu küçük bir grup tarafından üstlenilmeli.

Belki de oyun tasarımından pek anlamadığımdan. Modülleri hayli bir oyun testinden geçirdikleri ortada. Benim ODTÜ Metucon'larda oynatmaya çalıştığım oyunlarda sadece temel bir fikir ve notları aklımda çıkardım oyuncuların karşısına ancak bu benim oyuncuları istediğim yere getirmekte zorluk çekmekten kaynaklanan bir yeteneksizliğin sonucu da olabilir. Bazı arkadaşlar gibi anahtar noktalara getirip önceden yazılmış, 20 yaşında görkemli olduğunu hayal ettiğimiz, şimdi baktığımızda resmen cocuksu, kralın veya kötü büyücünün zun söylemlerine ulaşamıyordum.

Esas şaşırtıcı olan, çok kalın olmayan bir macera modülünün tasarım ve yayına çıkmasının iki sene gibi uzun bir zaman alması. Eminin bizim eski BKFT tayfası aynı sürede 10 tane macera çıkartırdı benzeri şekilde.

TSR bu modül yayına çıktıktan sonra hayli değişip bizim daha iyi bildiğimiz 2nd Ed AD&D olayına girmişti ancak zamanında okuduğum modüllere göre pek bir şey değişmemiş aradaki 8-10 senede.

3. versiyon çıkınca her ne kadar kitaplarından ve değişikliklerden pek memnun olmasam da, D20 sistemi olarak açık bir sistem ortaya koymaları ve dışarıdan sisteme modül yazılması çok hoşuma gitmişti. İyi ya da kötü, herkes kendi fikrini anlatabilir olmuştu. Zamanında Rifts sistemi için bir şeyler yazıp nete koyduğumda Palladium'dan lagaluga duyma ihtimalimiz büyükken böyle bir sistem değişikliği lazımdı. (Halen Palladium önüne gelene dava açmakla meşgul olduğundan her ne kadar Rifts dünyası ve sistemini çok sevsem de gözümden düşmüş ve yeni kitaplarına çok dokunmak istemediğim bir basımevi haline gelmiştir).

Pazartesi, Aralık 29, 2014

Hitit Güneşi Podcast Epizort 89! Baltalara sarılın! Hobbit!

Terlik versek evladım?
Biz Hobbit'e gittik! Her ne kadar biz gittiğimizde salonlar bos ise sonradan dolmuş, gişe rekorları kırmış!

Hobbit filmleri bitti diye bundan sonra Hobbit ayaklarını nerde göreceğim diye üzülenlere İnstructibles'dan bir tarif verelim...

 Linklere gelelim! RSS'den indirmiyorsanız zıplama çizgisinin hemen ardında!

Çarşamba, Aralık 24, 2014

Hitit Gunesi Podcast Bolum 88 - Mehmet Korkut Öztekin

Kadir Yiğit Us'un ikametgahı güzel İzmir'e gidip bir şekilde yolu Ankara'dan geçmiş çizer, akademisyen ve güzel insan Mehmet Korkut Öztekin ile sohbete daldık. Öztekin son yıllarda  ülkemizden Amerika'ya çizgi roman çizen çizerlerimizden bir tanesi. Boom! Studios tarafından çıkarılan Robocop'un çizeri olarak göğsümüzü kabarttı. Frank Miller'ın Robocop 3 filmi için yazmış olduğu senaryo üzerinden yazar Steven Grant ve çizer Mehmet Korkut Öztekin'in ellerinden Robocop Last Stand olarak geçen yıl çıktı. Dokuz Eylül Üniversitesi Grafik Bölümünde Yardımcı Doçent olan Öztekin ile neler mi konuştuk:


Mehmet Korkut Öztekin'in çizimlerine buradan ulaşabilirsiniz. Çizmiş olduğu Robocop Last Stand'e de buradan göz atabilirsiniz. Almak ister iseniz Amazon'u önerebilirim



 Linklere gelelim! RSS'den indirmiyorsanız zıplama çizgisinin hemen ardında!

Pazartesi, Aralık 22, 2014

Sihir nereye gitti?

Daha önce Susanna Clarke'ın Jonathan Strange ve Mr. Norrell kitabının dizi olarak çekilmekte olduğu paylaşmıştık. Geçen süre zarfında dizinin ilk görüntüleri, kısa da olsa, ortaya çıktı. Bu kısa görüntüde İngiltere'de sihirin artık neden çalışmadığı konusundaki endişeli beyefendilere Bay Norrell bu konudaki yeteneklerini açıklıyor. Hemen aşağıda.

Pazar, Aralık 21, 2014

Gri Madde

Kapatmak lazım, cereyan yapabilir
Gri Madde/The Grey Matter Peter McCoubrey ve Luke McCoubrey kardeşler tarafından çekilen bir kısa film. Eski korku filmlerinin havası var biraz. Eğlenceli ve kanlı olmuş. Bir ofis çalışanının başına gelen tekinsiz bir olayı anlatıyor. Bir gece kendini kafasında koca bir delikle buluyor. Bu delik ona aşk hayatında yardımcı olduğu gibi değişik bir de zevk kazandırıyor. Afiyet olsun.

Salı, Aralık 16, 2014

Yer boş gökyüzü demir

Kaç gündür yazdığımı bloga koyamadım. En sonunda yayınlıyorum. Iron Sky birkaç yıl önce Fin yönetmen  Timo Vuorensola  tarafından yazılıp, yönetilen ve bağışlarla çekilen bir absürt Nazi komedisi idi. Şahsen beğendim yanları olduğu gibi abartılı ya da gereksiz olduğunu düşündüğüm kısımlar da vardı. Fakat her ne olursa olsun desteklenmeye ve izlenmeye değer bir film idi. İzlemediyseniz, Türkiye’de hiç gösterime girmedi, torrent siteleri aracılığı ile veyahut yurt dışından satın almak vasıtası ile izleyebilirsiniz

İlk Iron Sky filminden sonra yönetmen Vuorensola konu hakkında çalışmayı durdurmadı ve devam filmi için çalıştı. Bu yıl içerisinde de Iron Sky: The Coming Race adlı filmin tanıtımları dönmeye başladı. Aynı şekilde bağışlarla çekilecek filmin konusu Hint efsanesi Şambala’ya dayanıyor.Yani içi boş dünya. Yayın tarihi ise bir değişiklik olmaması durumunda 2016. Bu yeni film için şimdiye kadar üç adet görüntü yayınlandı.  Ben de adamlar bu kadar uğraştan sonra iki kelam film için yazayım dedim. Görüntülerde dinazora binmiş Hitler’i, dans eden Putin’i ve makineli tüfekli İsa’yı görebilirsiniz. İlaveten Laibach’ın gazlı müziği de kaldığı yerden devam ediyor.  Bence eğlenceli bir film olacak. Hatta gidin yardımda da bulunun derim. Hedefin daha %55’i tutturulmuş durumda. Az kaldı bitmesine.

Pazar, Aralık 14, 2014

Haftanın Resmi: X-Wingler...

Her ne kadar çok özgün olmasa da, Yıldız Savaşlarından arak olsa da, Deviant Art'ta Neilbrady arkdaşımız çok güzel çizmiş...

Vrommm vroooommmm!!!


İnsanın filmi hevesle bekleyesi geliyor ancak benim beklentilerim çok düşük. Haliyle sinema salonundan mutlu çıkma ihtimalim artıyor. Herkese öneririm.

Hitit Güneşi Podcast Epizort 87! Constantine!

Basar, Kansu, Hakan ve Mert bulusup Konstantin'den başladı, Gamergate ile bitirdi!

Notlarıma göre şunlardan bahsetmişiz:

  • Konstantin Dizisi
  • Ekranlarda sigaralar
  • Vladimir Putin'in gögüs memeleri
  • Ann Leckie'den Ancillary Justice yorumları
  • Scalzi'den Lock In hakkında görüşler
  • Gamergate rezilliği
Daha başka şeylerden de konu açıldı arada ancak sadece Putin için dinlenir bu!

 Linklere gelelim! RSS'den indirmiyorsanız zıplama çizgisinin hemen ardında!

Çarşamba, Aralık 10, 2014

Yollar gidişine, görenler duruşuna hasta

Köprü trafiği akıcı
Pek sevdiğimiz yabanıl ellerin çılgın şoförü Mad Max'in yeniden çekilen filminin önce resimleri sonra da ilk tanıtımı düşmüştü internete. Bugünde ilk tanıtım görüntüleri çıktı. Gözüken o ki sahneler hiç fena çekilmemiş. Beklemeye değecek gibi duruyor. Çok da kalmadı. Gösterim tarihi 15 Mayıs 2015 Aman dikkat, önce emniyet.

Pazar, Aralık 07, 2014

Newton'a karşı

Geçen hafta kahramanların kavgası ile ilgili görüntüleri kurcalarken karşıma aşağıdaki kısa film çıktı. Yer Çekimi Silahı/The Gravity Gun adlı bu kısa film Meşhur bilgisayar oyunu Half Life'ın son bölümüne gönderme yaparak kahraman kızımız Alyx Vance'in yeni oyuncağı ile Sir Isaac Newton'a karşı nasıl bir mücadeleye giriştiğini anlatıyor. Hiç de fena olmamış.

Cumartesi, Aralık 06, 2014

Sihir centilmenliğe halel getirir mi?

Sihir azizim
İngiltere sıkı kuralları, kemikleşmiş gelenekleri ve donuk toplumsal ananeleri ile farklı bir ülke. Bir centilmen yürür koşmaz derler. Diğer yandan ise Susanna Clarke farklı bir soru atmıştı ortaya. Bir centilmen sihire ilgi duyar mı? Sihri tatbik eder mi? Viktorya İngilteresinin katı ahlak anlaşıyında buna yer var mıdır? Clarke'ın çıkalı uzun yıllar olan ilk ama kallavi romanı Jonathan Strange & Mr. Norrell uzunca bir zaman önce çıkmıştı. Eralp sağ olsun sayesinde haberdar olup okudum. Yine zati şahanelerine gönderme yaparak özetleyeceğim bu roman "Yetişkinler için Harry Potter tadında".

2013 yılında çıkan haberlere göre BBC kitabı diziye uyarlayacaktı ve 2014 yılı içerisinde de bu diziyi izleme imkanımız olacaktı. Aradan geçen süre zarfında dizi için pek de takvime uygun bir gelişme olamadı. Fakat geçenlerde dizinin oyuncuları açıklandı. Bu yıl içerisinde izleyemeyecek olsak da ilerleme olduğunu görmek pek lezüzatlı. 2015 yılı içerisinde diziyi izletme zevkine erişebileceğiz.

Eddie Marsan (Best of Men, Ray Donovan, Filth) pek saygıdeğer Norrell Beyfendiyi, Bertie Carvel (Restless, Hidden, Matilda) ise sihirşinaz Jonathan Strange'i oynayacak.  Diğer oyuncular ise Alice Englert (Ginger & Rosa, Beautiful Creatures), Marc Warren (Hustle, Mad Dogs, The Musketeers), Samuel West (Mr Selfridge, Fleming) ve Charlotte Riley (Wuthering Heights, Easy Virtue).
 
Bekleyip göreceğiz. Ey kitabı halen okumayanlar. Dişinizi sıkın ve okuyun dizi yayınlanmadan. Biraz kalın olabilir fakat her şey de kolay olacak diye bir kaide yok.

Cuma, Aralık 05, 2014

Haftanın Resmi

Zaman yolculuğu zor zenaat. Tehlikeleri var. Bilinmeyenleri var. Gidememek var. Gidip dönememek var. Var da var. İşte aşağıdaki resim bu tehlikeleri anlatıyor. Dikkat zaman yolculuğu öldürür. Böylece kamusal görevimizi de yerine getirip genç dimağları da uyarmış oluyoruz. Siz siz olun böylesi sonu meçhul maceralara atılmayın. Dave Pollot'un pastorel uyarılarına lütfen kulak veriniz.

Sürat felakettir

io9'dan

Perşembe, Aralık 04, 2014

Kahraman kahramana bunu yapar mı?

Gözüne vur!
Süper kahramanlar ile bilgisayar oyunu kahramanları karşı karşıya gelirse ne olur? Muhtemelen kanlı olur. Corridor Digital oturup bu soruya bir cevap aramış, üzerine bir de kısa dilm çekmiş. Fena da olmamış. Bir yanda Thor, Wolverine ve Kaptan Amerika. Diğer yanda ise Alyx Vance, Ash, Master Cheif ve ismini bilmediğim Minecraft adamcığı.

Pazartesi, Aralık 01, 2014

Yıldız Savaşlarına tekrar bakmak

Yıldız Savaşlarının yedinci bölümünün ilk tanıtım görüntüleri yayınlandı. Her en kadar fazla bir şey anlatmasa da, bazı sahneler biraz manasız gözükse de, ışın kılıcının mahmuzları olsa da kendime adıma konuşuyorum ışın kılıcı sesinde bir kulaklarım dikeldi, Millenium Falcon garip manevralar yaparken müzik ile tüylerim diken diken oldu. Film nasıl olur bilemiyorum. Umarım iyi bir seri olur ve Yıldız Savaşları orijinal serisinin hak ettiği devamı ona verir.

Yeni filmdi, görüntülerdi derken nette aşağıdaki videoya denk geldim. Beşinci bölüm için  tekrardan, bugünün bakışı ile bir tanıtım çekmişler. Biraz daha gazlı, biraz daha karanlık. Hazır yedinci film konuşulurken paylaşayım dedim. Bu arada yedinci filmin Türkçe isminin İmparator olduğunu da bugün öğrendim :p Afiyet olsun.