Çarşamba, Aralık 31, 2014

Salla zarları üstad, süpriz karşılaşma var, böcekayılar saldırıyor


Medium.Com'da D&D modüllerini TSR nasıl tasarlayıp çıkartıyordu hakkında bir yazı var. Okumanızda yarar var.

Nasıl nasılsa o kadar modül çıkartmış anlamıyorum ancak modülleri bir komite olarak yazdıkları ortaya çıkıyor. Bu kadar kişinin ayrı bir şeyler katmaya çalıştığı modüllerin hepsinin birbirine biraz benzemesi ve benin canımı sıkmasını şimdi anlıyorum. Bir sürü ayrı kişinin izninin ve fikrinin aranması, her gelenin bir öncekini bozması...

Bence yaratıcılık bir kişiden, en fazla iki kişi ile olabilecek bir şey. Diğer insanların yayın aşamasında ufak görevleri olabilir ancak yaratılanın içeriği ve sorumluluğu küçük bir grup tarafından üstlenilmeli.

Belki de oyun tasarımından pek anlamadığımdan. Modülleri hayli bir oyun testinden geçirdikleri ortada. Benim ODTÜ Metucon'larda oynatmaya çalıştığım oyunlarda sadece temel bir fikir ve notları aklımda çıkardım oyuncuların karşısına ancak bu benim oyuncuları istediğim yere getirmekte zorluk çekmekten kaynaklanan bir yeteneksizliğin sonucu da olabilir. Bazı arkadaşlar gibi anahtar noktalara getirip önceden yazılmış, 20 yaşında görkemli olduğunu hayal ettiğimiz, şimdi baktığımızda resmen cocuksu, kralın veya kötü büyücünün zun söylemlerine ulaşamıyordum.

Esas şaşırtıcı olan, çok kalın olmayan bir macera modülünün tasarım ve yayına çıkmasının iki sene gibi uzun bir zaman alması. Eminin bizim eski BKFT tayfası aynı sürede 10 tane macera çıkartırdı benzeri şekilde.

TSR bu modül yayına çıktıktan sonra hayli değişip bizim daha iyi bildiğimiz 2nd Ed AD&D olayına girmişti ancak zamanında okuduğum modüllere göre pek bir şey değişmemiş aradaki 8-10 senede.

3. versiyon çıkınca her ne kadar kitaplarından ve değişikliklerden pek memnun olmasam da, D20 sistemi olarak açık bir sistem ortaya koymaları ve dışarıdan sisteme modül yazılması çok hoşuma gitmişti. İyi ya da kötü, herkes kendi fikrini anlatabilir olmuştu. Zamanında Rifts sistemi için bir şeyler yazıp nete koyduğumda Palladium'dan lagaluga duyma ihtimalimiz büyükken böyle bir sistem değişikliği lazımdı. (Halen Palladium önüne gelene dava açmakla meşgul olduğundan her ne kadar Rifts dünyası ve sistemini çok sevsem de gözümden düşmüş ve yeni kitaplarına çok dokunmak istemediğim bir basımevi haline gelmiştir).

Hiç yorum yok: