Çarşamba, Aralık 23, 2009

Kindle Dolandıcılığı ve çözümler

Eğer podcastlarımızı dinliyorsanız benim DRM düşmanlığımı farketmişsinizdir. Podcast tayfası olarak ebook okuyucuları hayli seviyoruz ve Sony favori üreticimiz.

Ancak Amazon'un Kindle ürünü özellikle Amerika'da çok popüler. Öte yandan çok iğrenç bir şekilde kitapları satın almıyor, sadece okuma lisansını ödünç alıyorsunuz. Amazon kafasına göre lisansları geri alıp kitapları Kindle'inizden silebiliyor. Bu işi bir daha yapmayacağı sözünü vermiş olsa da bir şirketin sözü ne kadar geçerli olabilir ki? Ayrıca satın aldığınız kitabı, pardon, ödünç aldığınız lisansı bir cihazdan diğerine geçirmek engelleniyor. Son baktıgımda Waterstones (veya Dost Kitabevi) kasiyerleri evime gelip aldığım kitabı tuvalette oturup okumamı engelleyemiyordu. DRM'li ürünlerle donanım üreticisinin rastgele kurallarına bağımlı oluyoruz aniden.

Herneyse, her DRMli ürün satıcısının ögreneceği gibi bu yazılım sınırlarını aşmak imkansız değil. Haliyle bu The Register haberini okuyunca hiç şaşırmadım.

İsrailli bir takım hacker tayfası Kindle'in DRM kurallarını aşmanın yolunu bulmuş. Bu arkadaşlar işi kolaylaştırmak için bizlere bir yazılım bile yaratmışlar.

Eğer bir Kindleniz var ise veya almayı düşünüyorsanız haklarınızı gerisin geriye elde etmek için kesinlikle saniye beklemeyin derim!

İşin ilginci daha yeni yayınlanmış podkast epizortumuz bunlardan bahsediyor...

2 yorum:

Baris Bey dedi ki...

merhaba ,epizortlarınız da cok da girdiğiniz konu olan copyright konusu ve google romanları taraması konusuna Ursula K LEguin tepki gösteriyor ve Authors Guild in google yaptıgı anlaşmaya tepki olarak Guildten istifa ediyor..Ursula nın kendi yazdığı mulksuzler romanından hiç birsey anlamadığı ortada..google belki seytan olabilir ama temel olarak copyright konusunda soyledikleri mulksuzler ile tam ters..


18 December 2009

To Whom it may concern at the Authors Guild:

I have been a member of the Authors Guild since 1972.

At no time during those thirty-seven years was I able to attend the functions, parties, and so forth offered by the Guild to members who happen to live on the other side of the continent. I have naturally resented this geographical discrimination, reflected also in the officership of the Guild, always almost all Easterners. But it was a petty gripe when I compared it to my gratitude to the Guild for the work you were doing in defending writers’ rights. I went on paying top dues and thought it worth it.

And now you have sold us down the river.

I am not going to rehearse any arguments pro and anti the "Google settlement." You decided to deal with the devil, as it were, and have presented your arguments for doing so. I wish I could accept them. I can’t. There are principles involved, above all the whole concept of copyright; and these you have seen fit to abandon to a corporation, on their terms, without a struggle.

So, after being a loyal if invisible member for so long, I am resigning from the Guild. I am, however, retaining membership in the National Writers Union and the Science Fiction and Fantasy Writers of America, both of which opposed the "Google settlement." They don’t have your clout, but their judgment, I think, is sounder, and their courage greater.

Yours truly,

Ursula K. Le Guin

Hakan dedi ki...

Bu ilginc bir nokta. Esas benim merakimi ceken Amerika'daki yazarlarin son derece kucuk bir oranini temsil eden bu organizasyonun nasil kendi basina butun Amerikan yazarlarini temsil eder gibi anlasma yapabilmesi. Bence bu anlasma bir yere gitmeyecek ve acilacak davalarla iptal olacak. Amerikada yasamayan ama Amerika'da basilan yazarlarin haklarinin ne olacagi ise hala muallak.