Çarşamba, Aralık 30, 2009

Amazon, Kindle, E-booklar

2009 Noel tatilinden hemen sonra Amazon bir duyuruda bulundu. Tarihinde ilk defa Amazon'dan satılan sanal kitapların sayısı fiziksel kitapların sayısını aşmış durumda. Daha geçen hafta bahsettiğimiz okuyucular bu tatil döneminde Amerika'da iyi satmış olsa gerek ki herkes yanında bir sürü kitap almaya koşmuş.

Bundan üç sene önce OLPC adlı bir örgüt 100$ karşılığında üçüncü dünya ülkelerindeki çocuklara bir mini-laptop yapacağız diye fırlamıştı ve ben çok heyecanlanmıştım ama bir türlü gerçekleşememişti bu olay. İkibuçuk sene önce Asus "biz daha iyisini yaparız" diye fırlayıp Eee serisini çıkartmıştı. "Early Adopter" olarak masamda bir tane 701 durur şu an. Ancak aradan iki sene geçtikten sonra şu an evde 7 laptop var ancak üç tanesi mini laptoplardan!

Kanımca bir aşamayı geçtik. Amazon ve diğer ABD/Avrupa yayıncılarının benzeri bir yolu izlemesi çok normal. Gerekli teknoloji gerçekten hayli ucuzladı. Bilgisayardan, bu mini-laptoplardan, e-book okuyucularından, olmadı Kansu gibi iPhone ekranından bir şeyler okumayı insanlar yadırgamıyor artık. İlk başta sadece teknofililerin takıldığı cihazlar olmaktan çıkıp herkesin alabileceği fiyatlara düştü bu cihazlar.

Öte yandan yayın endüstrisinin bu değişikliklere nasıl uyum sağlayacağını daha göreceğiz. İngiltere'de devlet 500 milyon Sterlin değerinde bir vergi getirmek üzere. Sebep? Müzik ve film endüstrisi lobileri tarihte en büyük miktarda para kazanmalarına rağmen yeterince gürültü yaptığından kopyalayan/kopyalamayan bütün halk bunların cebine para dökmek zorunda kalacak.

Merak ediyorum açıkcası. 1900ler civarında Edison'un yeni teknolojisi mum endüstrisini imha ederken o adamların benzeri bir lobi yeteneği olsaydı hala mum almaya zorlanıyor olacak mıydık?

2 yorum:

Kansu dedi ki...

Haha! Bunu da telefonumdan okudum. Ve hatta telefonumdan yorum yaziyorum. Sony readerimdan da memnunum ama kindle for iPhone da isimi gordu. Koca kitabi bir gecede okudum.

Ayrica hitit gunesi sayfalarini mobil cihazlar icin formatlayan bi google web toolkit uygulamasi gordum. Simdilik biraz aksakliklar var ve wordpressin tarayici turune gore degisik tema yuklemesi kadar cool bir olay degil AMA yine de hos.

Hakan dedi ki...

Ben taaaa eskiden Zaurus'umda ve daha sonra Palm Zire'imde okurdum. Ama ekran boyu gercekten kucuk geliyordu ama trende/ucakta/durakta otobus beklerken cok ise yariyor.

Ote yandan podiobooks olayi da cok degistirdi benim okuma stilimi. Gecen senelerde haaayli bir kitabi audio olarak okudum. Dresden kitaplari ozellikle superdi. Ilk dort Dresden kitaplari profesyonel olarak yayinlandi ve adamin sesi, okuyusu gercekten cok basarili.