Çarşamba, Temmuz 15, 2009

Re-Animator

1985 Amerika / İngilizce

Gore filmleri kurcalarken bu türün nispeten eski örneklerinden Stuart Gordon'ın Re-Animator'ına rastgeldim. Film gore olmakla kalmayayıp aynı zamanda H.P. Lovecraft'tan uyarlanmış. Filmin aslı "Herbert West:Reanimator" adlı 1922 mahsulü öykü.

Bu film Gordon'un ileriki yıllarda çekeceği bir sürü Lovecraft uyarlamasından ilki oluyor. İştahımı kabartan bu filmleri kısmet ise tez zamanda izleyip burada yormak azmindeyim.

Film, Arkham'ın meşhur Miskatonic Üniversitesi tıp fakültesine taa bilim insanlarının harman olduğu İsviçre'den nakil gelen Herbert West adlı garip öğrenci ile başlıyor. Avrupa diyarlarında ölüleri ayaklandırma hususunda çılgınca bir çaba içerisinde olan genç tıp öğrencisi bu mucizevi çalışmasını Arkham'ın yaşayanları üzerinde uygulaması ile ölüler halaya kalkıyor. Eğlence başlıyor.

Bu noktadan sonra ortalama bir korku filminden sıyrılıp bir gore/splatter'a yakışır bir şekilde kan gövdeyi götürüyor. Ama tüm filmin en çok hoşuma giden kısmı birbirinden ayrılmış olan baş ve gövdenin ayrı ayrı canlandırılıp türlü işlevleri (buna türlü cinsel saplantılar da dahil) yerine getirmesi. Olay ne kadar saçma gelse de filme ayrı bir eğlence kazandırmış. Detaylardan fazla bahsedip filmi eğlencesini kaçırmayayım.

Film Amerika'da o kadar beğenilmiş ki devamları çekilerek iş üçlemeye kadar varmış. Bu kadar ilgiyi, övgüyü hak ediyor mu bilmem ama eğlencelik olarak bakınca kesinlikle seyretmeye değen bir film. Lovecraft ve Gore sevenlere duyurulur.

2 yorum:

Hakan dedi ki...

Orcun Kunek!

Glog dedi ki...

Aynen o Ya!