Pazar, Temmuz 05, 2009

Hitit Gunesi Epizort 14! Ugurlu Epizort!

Basar, Eralp, Hakan ve Kansu, bu kez 13. ep'de bahsi gecmesi gereken seyleri konusuyor!
- Zaman yolculugu ve Hitit Gunesi
- Asimov's Okuyucu Odulleri
- Hugo Oylamalari filan fesmekan
- Az oy veren sayisinin odullere etkileri
- Uzayda dolasan isimler
- Escape Pod, Starship Sofa
- ODTU BKFT Kitap katalog Sistemi Muallakligi
- Steve Baxter ve kotu kitap plotlari
- Iskorpit(!)
- Analog vs. Asimov's
- Eski yazarlar ve pulp
- Jeff Noon ve Okuz gibi fiyatlara satilan kitaplar
- Dan Galouye ve sanssiz yazarlar

ve giris muzigi suprizi: Arda Eden'in bizim icin ozel hazirladigi bir eser!

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Efenim yine leziz bir potkest olmus. Agiziniza saglik. Hemen bir iki laf edeyim yeni bolumle ilgili.

Once, Hakan'a... Ian MacLeod'u sanirim Ken MacLeod'la karistirmissin, Ian MacLeod ingiliz daha cok fantazi yazan bir adammis (gidip baktim wikiden). Senin dedigin ise, sevgili anarsikimiz Ken MacLeod olacak, iskoc space operaci. Bir de Iain MacLeod diye Tory politikaci varmis.

Baxter'a gelince. Kansu'nun 12inci epizortta begendigini soyledigi Earth II, tipik Baxter. Kotu yazilmis ve cok sikici... Hakan'in sozunu ettigi "aaa, meger herkes scurvy olmus, ondan patir patir dokuluyormus insanlar" seklinde ozetlenen romani ben cok iyi hatirliyorum, okudugum bir roman ama Stephen Baxter'dan degil, Ben Bova'nin Mars adli romanindan, ki igrenc bir romandir kanimca. Fikra gibi, laf ola bir hikaye, azicik kizilderili mistisizmi falan, sonunda da punchline. beah... Isin garibi, son iki analog'da seri olarak bir Barry Longyear hikayesi vardi, onu okurken surekli Bova'yi anmistim. Aslen temiz bir fikir uzerine dayali olan, ama kendini "edebiyat yapiyorum" seklinde kandirdigi, son derece ozensiz, mantik hatalariyla delik desik bir hikaye. Ve ustune ustluk kizilderililer de var...

Stephen Baxter'i Berk cok ovmustu bir aralar, zamaninda da Titan romanini satin almistim, ama okumamistim. Simdi Asimov's'daki Earth II'yu okuyorum, ama o sayidaki diger oykulere gore daha zayif geldi bana. Aslinda iyi fikirler var, kadinlarin savasla ugrasmasi ve erkeklerin evde oturmasi vs oldukca hosuma gitti. [ Hatta utanmadan bu epizorttaki baska bir meseleye baglayayim, bu seneki Asimov'sun Best Novella odulunu alan Kristine Kathryn Rusch'un Elites diye bir hikayesi var (escapepod#159), kadinlarin hormonal dengeleriyle oynayarak uber savascilar yapiyorlar, tavsiye ederim. ] Tabii henuz bitirmedim, o yuzden hala sansi var.

Neyse, tekrar tekrar degisik mecralara bakiniz diyorum. Analog, Asimov's a en azindan ebook uzerinden ucuza abonelik mumkun. Bu baglamda tekrar Andromeda Spaceways diyorum, 38 ve 39uncu sayilari var, ben daha okumadim, ama suzan cok cok begendi. Okudukca anlatirim, sanirim ona da elektronik abonelik mumkun. Deneyin, vaz gecemeyeceksiniz. (bu referansin nereden geldigini tahmin edene bir milyon dolar verecegim).

Hakan dedi ki...

O gun ben cok pis hastaydim, muhtemelen herseyi birbirine sokmamin sebebi o, iyi sacmalamisim harbiden heheh!

Unknown dedi ki...

Bir de, sabah sabah su scurvynin turkcesi hakkindaki tartismaniz kafama takildi. Basar kesinlikle hakliymis basindan beri, scurvy'nin turkcesi tdk'da "iskorbüt" olarak geçiyormuş. Ayrıca "skorbüt", "skorbit" şeklinde kullanıldığı da oluyormuş. iskorpit ise basar'in tahmin ettigi gibi yunanca "skorpídi" kelimesinden geliyormus, temeli "skorpios" yani akrep (nisanyan sozluk). Bunlarin bilim kurguyla ilgisi olmadigi gibi, benim vaktim de gosterdigim kadar bol degil.

Hakan dedi ki...

Sevdigim Ingilazya yoresi yazarlari:
-Ian McDonald
-Ken MacLeod
-Alastair Reynolds
-Iain Menzies Banks
-Charles Stross

Hepisi de iyi space opera filan fesmekan yaziyo (bence). Hasta ve sarhosken cok pis isimleri karistiririm, ornek bu ep. :)

Unknown dedi ki...

essek adamlar. jeff noon'u oylesine ovdunuz ki gittim aldim pixel juice'i abebookstan ($ 12.39). Bekliyorum helecanla.

cabuk zortlayin bir sonraki epinizi.

Unknown dedi ki...

bu arada... Podcastinize guzel bir logo bulsaniz da podcatcherimizda yahut dinlerken mp3 playerda bir seyler gorsek... ayrica benden baska duzenli takip eden var mi onu da merak ediyorum acikcasi. dinleyenler yazsa bir seyler buralara. hatta boyle bireyler varsa forum falan acilsa, interaksiyon olsa, bekar takipciler birbiriyle tanisip evlense. ohom....

Bu noktada, muhtemelen anlasildigi uzere sarhos oldugumu belirteyim, ve bu sarhoslugumu "Monty Python's Holy Ale" adinda bir biraya borclu oldugumu da ileteyim madem. Black Sheep Brewery uretiyormus, merkezi Yorkshire'da, dolayisiyla sizler (Basar ve Hakan) oradan ulasabilirsiniz, ama ben de lokal ickicimde buldum, dokuz dolara altilik pekini. Yani Kansu da alabilir cok isterse gibime geliyor.

Off... Hitnet moduna girdim, ama girmeyeyim, neyse ki ismim cismim belli degil, uzatmayayim, gideyim yayayim.

Sevgilerimle,
A.E.G.

Hakan dedi ki...

Black Sheep super brewery'dir, gorunce alir icerim de Holy Grail'ini gormemistim, hemen inceleyeyim.

Hakan dedi ki...

Umarim senden baska dinleyen de vardir bu arada Emir. :) Reklam yap.

Unknown dedi ki...

Valla Eksi sozluk'e entri girdim, pek orali olan cikmadi. odtu bkft cevresi takip ediyordur diye tahmin ediyorum. Ben de Kansu buraya geldiginde ondan ogrenmistim, yani siz de pek reklam yapiyor sayilmazsiniz. Ulas Apak'i gaza getirmeye calistim, en son epizordunuzu download etmisti, ama dinledi mi bilmiyorum, muhtemelen ben susayim diye "tabii dinleyecegim, cektim zaten" falan demistir.


"ismim belli degil" demistim, ama hasirt diye cikmis, daha once cikmamisti, neyse is isten gecti artik, afise oldum. simdi yine tasinmak lazim.