Çarşamba, Ocak 24, 2007

Robert Jordan - Knife of Dreams

Robert Jordan - Knife of Dreams
Tor Publishing 1000 Safya

"Zaman Çarkı döner, ve Çağlar gelir ve geçer, efsane olacak hatırları bırakır geride. Efsaneler masallara dönüşür, ve Çağlar yeniden doğarken masallar bile çoktan unutulmuş olur."

Knife of Dreams 2006 yılın başında çıkan ve serinin, eğer yanlış saymadıysam onbirincisi olan bir Robert Jordan kitabı. Kitabı temmuz ayında satın almama rağmen, gerek geride kalan on kitabtan fazla bir şeyler hatırlamdığım, gerekse sekizyüz küsür sayfa eteklerini düzelten kadınları, kadınlar karşısında ne yapacaklarını bilmeyen ama ülkeleri kurtaran erkekleri ve bitmek tükenmek bilmeyen tai chi motifli kılıç dövüşlerini nasıl okuyacağımı bilmediğimden aralık ayına kadar kitaplıkta tozlanmaya terketmiştim. Sonunda Sofyaya taşınmadan bitirmek için son bir çaba ile başladım ve ummadığım bir süratle bitirdim. Kitabın başında yer alan ve yüz sayfaya yakın, kadınların eteklerini düzelttikleri, erkeklerin ne yapacaklarını bilmedikleri, isim deryası kılıç dövüşleri ile dolu "giriş" bölümü hazırlıklı olsam da beni dumura uğrattı, tüketti. Ancak ilk yüz sayfadan sonra farkettim ki, Robert Jordan içerik aynı kalsa da bölümleri daha dertli toplu ve birbirinin devamı olacak şekilde yazmış. Devamında kitabı hızla ve zevkle bitirdim. Sanırım onikinci kitapta seriyi tamamlayacak olan Jordan olayları biraz toparlamak niyeti ile anlatım tarzına çeki düzen vermiş. Ayrı anlattığı maceraların artık sonu tünelin ucunda gözükmeye başlamış. Daha önceki kitaplarda her bölümde ayrı kişileri anlatırken, bu kitapta arka arakaya bölümlerde hep aynı kişiden bahsetmiş. Bu da kitabın daha kolay okunmasını sağlamış. Yine de okurken internetteki Zaman Çarkı sitelerinden büyük ölçüde yararlandım. Ne yazık ki Jordan önemsiz yan karakterlerden uzun uzun bahsetmekten çok hoşlanıyor. Sonuçta kim olduğu ya da ne yaptığını hatırlamadığınız bir yığın isim arasında kayboluyorsunuz. Sonuçta 2009 yılında çıkacağı belirtilen son kitabı beklemeye başladık. Umarım bu arada Jordan ölmez yaşarda, Rand al'Thor, Yeniden Doğmuş Ejder Tarmon Gai’don' a ulaşır, okuduğumuz onbir kitap boşa gitmez. Seriye başlamayanlar için henüz başlamamalarını tavsiye edeceğim. Son kitabın çıkması kesinleşince ya da yaklaşınca başlar, oniki kirtabı birkaç yıl içerisinde bitirirsiniz ! Seriyi okumaya başlayanların bence okuması gereken bir kitap. Son dört beş kitap arasında bence en başarılı olan Knife of Dreams.

3 yorum:

Roulth dedi ki...

İtiraf etmeliyim ki yukarıyı okuyana kadar bu kitabı almaya ve okumaya niyetim yoktu. Demek ki hala umut var. Boşuna dememişler çıkmamış candan umut kesilmez diye. Hadin hayırlısı...

EnT dedi ki...

Dediğim gibi kitabın başındaki giriş bölümünde kendimi kaybettim ama sonrası daha derli toplu. Bu arada biraz geç oldu ama dragonmount.com adresinde eski kitapların kısa ve uzun özetleri var. Ben kitabı bitidikten sonra okudum bir kısmını faydası oluyor. Jordan ya hasta olduğu için ya da konunun çok karıştığının farkında olduğu için internette bir yığın bilgi vermiş. istersen göndereyim bir kısımını ?

Roulth dedi ki...

Gönder bakalım. Henüz Knife of Dreams elime geçmedi ama hiç değilse geçtiğinde hazırlıklı olalım.