Pazartesi, Şubat 28, 2011

Hey Christopher Tolkien! Bi gel buraya...

Ben Tolkien'i severim. Yüzüklerin Efendisiydi, Silmarillion'du, hatta babasının ölümünden sonra Christopher'in çıkarttığı "babam buraya sümkürmüştü, acayip önemli, Elfleri bambaşka bir yandan ele alıyor" kitaplarına dahi tapar, arada bir tekrar tekrar okurum.

Bundan birkaç hafta önce Salon'da görüp de atladığım 'Mordor gözünden Yüzüklerin Efendisi Savaşı' kitabını bizim tayfayla konuştuğumuzda "Tolkien tayfası pek karışmıyor galiba" diye savunmuştum Eralp'e karşı.

Bu arada hemen araya girelim, bir Rus arkadaşın 90ların sonunda yazdığı bu kitap harbiden ilginç. Almanya'da gündüzleri çalışıp akşamları otel barlarında geçirdiğim geçen hafta  toplamda ikiyüzelli sayfanın yüz civarını okudum. Yisroel Markov adlı arkadaşın yazım şekli mi, ingilizceye cevirenin haltı mı emin değilim, son derece boktan olmuş ancak yine de okutuyor bakış açısının eğlenceli olmasından. Kalanına daha girişemedim ama.

Eralp daha önce Tolkien tayfası laf etmişti benzer eserlere filan diyince ben yine hoplayıp "yok yaa, bi sürü parodisi yapıldı" diye atladımdı. Bu arada az öncekicümledeki her sözcük ayrı bir yere linkleniyor.

Herneyse, Markov'un eserini Tolkien ailesi çok küçük bulmuş olsa gerek (veya Rus mafyasından tırstılar) "Bunla uğraşılmaz" demişler olsa gerek. İngiliz ve Amerikan telif hakları yasalarında da parodiler serbest.

Kafada beyin hücresi kalmamış Christopher Tolkien ve saz arkadaşları, babalarının esin aldığı destan ve kitapları tümüyle göz ardı ederek küçük bir organizasyona saldırmaya karar vermiş durumda.

Adam Rakunas adlı bir arkadaş bi gün Twitter'de duyduğu bir lafı beğenmiş ve bir yerden rözet yaptırmaya başlamış. Üstünde yazan da "Sen Tolkien okurken ben Evangelion izliyordum" (Neon Genesis'in de hastasıyımdır yaaa)... Hemen örnek:


Geyik bir olay sonuçta.

Efendime söyliyim. Tolkien Estate denilen nane, bu adamcaaza "take down notice" göndermiş hemen, Tolkien adını kullandığı için.

Kısacası burdan Christopher Tolkien'e nacizane bir lafım var: "Var ya.. Bi siktir git uleaaaan! Gelmiyim oraya, kötü yaparim bak!"

J.R.R. Tolkien'in adına sahip çıkmış bu güruhun Tolkien'in eserleri veya hayalleri ile hiç bir alakası yok. Tolkien'in kendisi kitaplardaki fikirlerini sürüyle destanlardaki ve hikayelerdeki konulardan arakladığını, özendiğini ve benzer bir şeyler yaratma isteğini anlatır. Bolca açmayı ve tartışmayı sevdiğim telif yasaları bir yana, burda o bile söz konusu değil, bildiğiniz marka (trademark) sorunu bu. İşin ilginci bir gün telif hakları Disney izin verirse biteceği halde marka bitmiyor, birileri üzerinden para kazanacağına emin olduğu sürece avukatlara para yediremeyecek normal insanların tepelerine çıkacak.

Eh Christopher Tolkien... Bi daa böyle bişi yaparsan var ya... Eşşoleşşek diyecegim ama J.R.R.'a laf kaçacak...

Steampunkopedia

Krzysztof Janicz adlı Polonyalı bir arkadaşımız 7 yıl boyunca her türlü İstimpunk eseri takip edip binlerce Steampunk konulu eserin listesini çıkartmakla uğraşmış.

Ne yazık ki web siteleri artık kapanmış ama ellerindekini 80 sayfalık bir kitapçık olarak İstimpunkseverlere sunuyorlar.

Efanzines.com sağolsun, nah şurdan edinebilirsiniz.

Yandaki resim Wikipedia'dan arak olup Kyle Cassidy'ye teşekkür ederiz. İstiminiz bol, hidrolik basıncınız hepten yüksek olsun, Mitra korusun kazan patlamalarından.

Pazar, Şubat 27, 2011

Iron Sky'ın Çekimleri Tamamlanmış

Timo Vuorensula'nın (Star Wreck) son filmi Iron Sky'ın çekimleri sonunda tamamlanmış. 2012'de vizyona girmesi planlanan ve bütçesinin bir kısmını bağışlarla tamamlamaya filmin finasmanında halen eksiklikler var. 6,9 Milyon Euro bütçeli filmin, bağışlarla toplanması hedeflenen 900 Bin Euro tutarında kısmı için şimdilik 300 Bin Euro toparlanmış. Umarım herşey yolunda gider de film tamamlanır.

Bu arada filmin yaşadığınız şehirde gösterilmesini istiyorsanız filmin sitesinden talepte bulunabilirsiniz.



Son Film Haberleri

Haftanın film haberlerininden bahsedeyim dedim. Görünen o ki, yakın gelecekte (ne kadar yakın meçhul) iki bilim kurgu kitabın film uyarlamalarını seyretme şansına sahip olacağız. Philip K. Dick, Ubik ve John Scalzi, Old Man's War.

Fransız sinemacı Michel Gondry ( Green Hornet, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, vs.) geçenlerde Philip K. Dick'in hastası olduğum romanının filmi üzerinde çalıştığını açıklamış. Umarım sonuçlandırır, umarım güzel bir film çıkarırlar. Film endüstrisi ne de olsa Dick'i inek yapıp sağma konusunda biribiri ile yarışıyor ama ortaya çıkan sonuçlar ortada.

Öte taraftan Paramount Pictures John Scalzi'nin halen okumayı başaramamakta inat ettiğim Old Man's War kitabının film haklarını satın almış. Filmi yönetmesi için de Wolfgang Petersen (Das Boot, The NeverEnding Story, vs.) anlaşmışlar. Her ne kadar kitabı okumasam da Petersen ile güzel film çekecek gibiler. Her iki film için de bekleyip göreceğiz.

Cuma, Şubat 18, 2011

Hitit Güneşi - Epizort 45! Fantazi!



Başar, Eralp, Mert, Özgür ve Yigit, Ankara'da bir araya gelip Stüdyo Coda'dan yayındalar! Nelerden mi konuştular? Liste uzun ama eğlenceli:


MP3 olarak indirmek icin buraya gidiniz.

Pazar, Şubat 13, 2011

Lesbian Vampire Killers

86 Dakika, İngiltere (2009)

Manchester'a geldim geleli çaptan düştüm. Zaten zar zor yazıyordum, şimdi tam oldu. Sanmayın ki ders çalışıyorum. Umarım o da olacak. Emme gezmek, tozmak pek bir vaktimi alıyor. Son yazımızı iki hafta önce eklemenin vermiş olduğu utanç ile Ankara'da iken izleyip yazamadığım Lesbian Vampire Killers adlı pek müstesna, vimpirli eseri yazayım dedim.

Adından da anlaşılacağı gibi serbest sinema endüstrisinin bu son başyapıtlarından olan film, gayet derin bir içeriğe, dolu dolu bir görselliğe, karmaşık karakterlere ve sürpriz bir sona sahip. Kurgu, anlatım ve diyaloglar tavan yapmış.

Filmin yapımcıları ve yazarları gayet Simon Pegg/Nick Frostvari bir iş çıkartmışlar. Konu geyik ama eğlenceli. Diyaloglar çok tanıdık. Herhangi bir tatile giden, bir elf, bir cüce ve bir insan biçimine sadık olacak şekilde kurgulanan bir şişman+gözlüklü, bir yakışıklı ve bir çok güzel kız filmlerine uyuyor. Bİr de yaşlı rahip var. Vampirler seksi ve lezbiyen, kızlar genç, güzel, degajeli ve potansiyel lezbiyenler. Oyuncular sanat için soyunmaktan çekinmemişler. Yani bir filmden beklediğimiz her türlü ögeyi barındırıyor. Filimden bir kuple ile bitirmek istiyorum. "Vampires! Lesbian Vampires!"



Salı, Şubat 01, 2011