Pazartesi, Ocak 29, 2007

Okunmaya degmez yazarlar

Bu dunyada uc yazar kesinlikle okunmaya degmez.

- Robert Jordan: Kardesim, bitir ulan su seriyi gebermeden, ayrica duydugum kadariyla cok sunduruyorsun hikayeyi, artik bir sey olmuyormus. Dahasi ciltler o kadar kalin ki hard cover dusunursek bir de insanlari hasta eder, kollarini dirseklerini omuzlarini sakatlar.

- Stephen Donaldson: Hastalikli pic pezevenk

- Stephen King: Zaman kaybi.

Iste okkaddar.

Saklambac (Kakurenbo)

7 maskeli cocugun bir araya gelmesiyle saklambac oyunu baslar. 25 dakikalik bir kisa anime.

Giris cok hostu, surrealist post-teknoloji bir giris vardi. Hong Kong sokaklarinda en ustten asagilara kadar, yerin yedi kat altina inmis gibi alcalan bir kamera ile basladi. En sonunda da cocuklarla tanistik, bir kapi onunde.

Yavas yavas ortaya cikar ki cocuklar saklambac oynarken ortadan kaybolmaktadir.

Netekim cok zaman gecmeten teknolojik bi yaratik cocuklara saldirmaya baslar. Dolasan cocuklardan kizkardesini arayan bir poster gorur. Posterde 5 tane Oni (bildiginiz ocu) ismi vardir. Nitekim bunlar bi yandan baska cocuklari kovalamaktadir.

Animasyon basarili ancak karakterler bazen zemin uzerinde kaiyiyorlar gibi, ozellikle vudut hareketlerinde cok belli. Geri planlar cok guzel cizilmis, post-apokaliptik bi havasi var ortaligin da hic yetiskin gormemis olmam, cocuklarin nerden geldikleri, nereye gittiklerinin belli olmamasi o kadar rahatsiz etmedi acikcasi.

Fena degil, izlenmese de olur, cok daha iyi kisalar var bu dunyada.

Çarşamba, Ocak 24, 2007

Robert Jordan - Knife of Dreams

Robert Jordan - Knife of Dreams
Tor Publishing 1000 Safya

"Zaman Çarkı döner, ve Çağlar gelir ve geçer, efsane olacak hatırları bırakır geride. Efsaneler masallara dönüşür, ve Çağlar yeniden doğarken masallar bile çoktan unutulmuş olur."

Knife of Dreams 2006 yılın başında çıkan ve serinin, eğer yanlış saymadıysam onbirincisi olan bir Robert Jordan kitabı. Kitabı temmuz ayında satın almama rağmen, gerek geride kalan on kitabtan fazla bir şeyler hatırlamdığım, gerekse sekizyüz küsür sayfa eteklerini düzelten kadınları, kadınlar karşısında ne yapacaklarını bilmeyen ama ülkeleri kurtaran erkekleri ve bitmek tükenmek bilmeyen tai chi motifli kılıç dövüşlerini nasıl okuyacağımı bilmediğimden aralık ayına kadar kitaplıkta tozlanmaya terketmiştim. Sonunda Sofyaya taşınmadan bitirmek için son bir çaba ile başladım ve ummadığım bir süratle bitirdim. Kitabın başında yer alan ve yüz sayfaya yakın, kadınların eteklerini düzelttikleri, erkeklerin ne yapacaklarını bilmedikleri, isim deryası kılıç dövüşleri ile dolu "giriş" bölümü hazırlıklı olsam da beni dumura uğrattı, tüketti. Ancak ilk yüz sayfadan sonra farkettim ki, Robert Jordan içerik aynı kalsa da bölümleri daha dertli toplu ve birbirinin devamı olacak şekilde yazmış. Devamında kitabı hızla ve zevkle bitirdim. Sanırım onikinci kitapta seriyi tamamlayacak olan Jordan olayları biraz toparlamak niyeti ile anlatım tarzına çeki düzen vermiş. Ayrı anlattığı maceraların artık sonu tünelin ucunda gözükmeye başlamış. Daha önceki kitaplarda her bölümde ayrı kişileri anlatırken, bu kitapta arka arakaya bölümlerde hep aynı kişiden bahsetmiş. Bu da kitabın daha kolay okunmasını sağlamış. Yine de okurken internetteki Zaman Çarkı sitelerinden büyük ölçüde yararlandım. Ne yazık ki Jordan önemsiz yan karakterlerden uzun uzun bahsetmekten çok hoşlanıyor. Sonuçta kim olduğu ya da ne yaptığını hatırlamadığınız bir yığın isim arasında kayboluyorsunuz. Sonuçta 2009 yılında çıkacağı belirtilen son kitabı beklemeye başladık. Umarım bu arada Jordan ölmez yaşarda, Rand al'Thor, Yeniden Doğmuş Ejder Tarmon Gai’don' a ulaşır, okuduğumuz onbir kitap boşa gitmez. Seriye başlamayanlar için henüz başlamamalarını tavsiye edeceğim. Son kitabın çıkması kesinleşince ya da yaklaşınca başlar, oniki kirtabı birkaç yıl içerisinde bitirirsiniz ! Seriyi okumaya başlayanların bence okuması gereken bir kitap. Son dört beş kitap arasında bence en başarılı olan Knife of Dreams.

Cuma, Ocak 12, 2007

Dogum gunun kutlu olsun Hal9000!

"Good afternoon, gentlemen. I am a HAL 9000 computer. I became
operational at the H.A.L. lab in Urbana, Illinois, on the 12th of
January."

Robert Anton Wilson RIP

Robert Anton Wilson RIP... basimiz sagolsun... fnord

Çarşamba, Ocak 10, 2007

Nebula 2006

Nebula 2006 adaylari aciklandi.

Asagidaki icerigi Talking Squid'den caldim.


Roman:


From the Files of the Time Rangers - Richard Bowes (Golden Gryphon Press, Sep05)
Crystal Rain - Tobias Buckell (Tor, Feb06)
The Girl in the Glass - Jeffrey Ford (Dark Alley, Aug05)
The Privilege of the Sword - Ellen Kushner (Bantam Spectra, Jul06)
Counting Heads - David Marusek (Tor, Oct05)
To Crush the Moon - Wil McCarthy (Bantam Spectra, May05)
Seeker - Jack McDevitt (Ace, Nov05)
A Princess of Roumania - Paul Park (Tor, Aug05)
Remains - Mark W Tiedemann (BenBella Books, Jul05)
Spin - Robert Charles Wilson (Tor, Mar05)


Novellas:


“Sanctuary” - Michael A. Burstein (Analog, Sep05)
Burn - James Patrick Kelly (Tachyon Publications, Dec05)
“The Walls of the Universe” - Paul Melko (Asimov’s, Apr/May06)
“Inclination” - William Shunn (Asimov’s, Apr/May06)


Novelettes:


“The Language of Moths” - Chris Barzak (Realms of Fantasy, Apr05)
“Two Hearts” - Peter S. Beagle (F&SF, Oct/Nov05)
“A Key to the Illuminated Heretic” - Alyx M. Dellamonica (Alternate Generals III, Harry Turtledove, Ed., Baen, Apr05)
“Second Person, Present Tense” - Daryl Gregory (Asimov’s, Sep05)
“Do Neanderthals Know?” - Robert J Howe (Analog, Dec05)
“Little Faces” - Vonda McIntyre (SCI FICTION, 23 Feb05)
“Journey into the Kingdom” - M. Rickert (F&SF, May06)
“Walpurgis Afternoon” - Delia Sherman (F&SF, Dec05)


Short Stories:


“Helen Remembers the Stork Club” - Esther M. Friesner (F&SF, Nov05)
“Pip and the Fairies” - Theodora Goss (Strange Horizons, 3 Oct05)
“Echo” - Elizabeth Hand (F&SF, Oct/Nov05)
“Mahmoud’s Wives” - Janis Ian (Helix: A Speculative Fiction Quarterly #1, WS & LWE, Ed., Sum06)
“Henry James, This One’s For You” - Jack McDevitt (Subterranean #2, Nov05)
“The Woman in Schrodinger’s Wave Equations” - Eugene Mirabelli (F&SF, Aug05)
“Anyway” - M. Rickert (SCI FICTION, 23 Aug05)


Scripts:


Howl’s Moving Castle - Hayao Miyazaki, Cindy Davis Hewitt, and Donald H. Hewitt (Studio Ghibli and Walt Disney Pictures, U.S. Premier 10 Jun05. Based on the novel by Diana Wynne Jones.)
The Girl in the Fireplace - Steven Moffat (Doctor Who, BBC/The Sci-Fi Channel, Oct06 (broadcast 10 Oct06))
Batman Begins - Christopher Nolan and David S. Goyer (Warner Bros., released 17 Jun05)

Pazartesi, Ocak 08, 2007

HOGFATHER -Terry Pratchett

Bölük pörçük iyi odaklanmadan okuduğum için biraz maymun olan, bu yüzden de beğenmekle beğenmemek arasında bocaladığım bir PTerry romanı.

Hogswatch gecesince çocuklara hediyeler getiren Hogfather kayıplara karışan ve işlerin aksamasını istemeyen Ölüm takma sakal ve yastık göbekle Hogfather'ın görevini üstlenir.

Aynı sıralarda Ölüm'ün torunu Suzan olanı biteni çözmek amacıyla Ölüm'ün evine gider. Orada, ipuçlarının yanısıra bir de içi geçmiş tanrı eskisi bulur.

Bu arada Mustrum Ridcully, Hogswatch ziyafeti öncesinde duyulan esrarengiz çınlamaların sırrını çözmeye çalışmaktadır. Arkasında Görünmez Üniversite'nin seçkin büyücülerinin desteği vardır.

Atlaya zıplaya, her olayın ilgili (ya da ilgisiz) sahnesine geçerek anlatılmış (sanırım) tipik bir Diskdünya öyküsü. Kısaca, dangıl dungul!

Yorum yapmıyım diyorum ama genele bakınca eğlenceliydi. Yine de okunmasa da olur demekten kendimi alamayacağım.

Pazartesi, Ocak 01, 2007

Gundam - The 08th MS Team

Gundam - The 08th MS Team Kisaca yazmak gerekirse: "Best Gundam Evah"...
Bunalim sayesinde son birkac gunu birikmis cesitli Gundam versiyonlarini izlemekle gecirdim.


Gundam 08th MS Team, Evrensel Takvim 79'da geciyor. Uzaydaki koloniler ile Dunya arasindaki savasin sonuna dogru GUNDAM adi verilen robotlar artik seri uretim sayesinde savasin en uzak noktalarinda bile kullanilmaya baslanmis.


Sekizinci "Mobile Suit" Team, asya ormanlarinda "Zeek"lerle savasan Dunya Federasyon askerlerinin hikayesi.


Butun izledigim Gundam hikayelerine gore en basarili, en gercekci hikayeydi.


Her ne kadar ne bir savas durumunda bulunduysam da ne de askerlik yaptiysam da bu hikayenin karakterlerine hemen isindim.


Diger Gundam'larda Gundamlar super-robot karakterler, kahramanimiz tek bir kilic veya silah atesiyle dusmanlarini oldurur, ancak diger onemli kahramanlarla olan epik maceralari onemlidir. Gene yakinlarda bitirdigim Gundam Seed Destiny ile karsilastirildiginda savas sahneleri gercekcilik iceriyordu, izledigim Vietnam savas hikayelerine yakinligi ve senaryolarin mantik icerisinde olmasi cok guzeldi.


Kisa bir ozet: Kahramanimiz Shiro Amada sekizinci MS takiminin lideri olarak atanir. Uzayda bir baska astronotu kurtarirken ilk defa dusmanin bir insan oldugunu farkeder ve Aina Saharin adli bir guzel ile karsilasir. Aina'nin hayatini kurtardiktan sonra aralarinda bir iliski baslar. Her ne kadar birbirlerini 6 bolum daha gormeseler de dovustugu kisilerin birer insan oldugunu farketmesi iki genci de derinden etkiler. Shiro sonunda takimiyla bir araya geldiginde hemen kabul edilmez, erlerinin saygisini kazanmasi hayli bir zaman alir. Bu arada Aina'nin abisi Ginias Saharin o anki teknolojiyle engellenemeyecek bir robot uretmeye calismaktadir ve Aina bu robotun test pilotu olarak atanir. Shiro ise bu gizli operasyonu (temelde sans eseri) ogrenir ve robotu engellemeye calisir. Aina ile cok kotu kosullarda tekrar bir araya gelen Shiro, (liderlerine gore )vatanina ve amacina ihanet eder ve casuslukla suclanir. Bu Shiro'nun emir-komuta zinciri icerisindeki durumunu hayli kotulestirir ve takim arkadasilari ve komutanlari ile aski Aina arasinda kalir. Shiro idealleri ve Aina'ya mi sarilacak yoksa komutanlari ve takim arkadaslarinin destegini kazanmaya mi calisacak?


Ilk iki bolum karakterlerin tanitilmasi ile geciyor ancak iki bolum de cok basarili dovus sahneleri iceriyor. Her durumda Gundam'lar gercekten seri uretim cihazlardan baska bir sey degil - Diger Gundam serilerinde kahramanlarimiz hep super-duper bir Gundam'a binerler, onune geleni kesip bicerler, kullandiklari araclar digerlerinden farklidir ve hemen taninir. Shiro'nun Gundam'ini digerlerinden ayirt etmenin tek yolu uzerindeki 8-1 yazisi! Gundam modern bir savas filminde bir tank veya jipe es deger bu dizide: sadece bir savas araci. Eger birisi bir dovuste kazaniyorsa bu taktik ve strateji ustunlugunden, ellerindeki isin kilicindan degil! Bu acidan bu seri gercekten izlemesi cok zevkli idi.


Kotulerde ise Ginias Saharin tam anlamiyla "deli bilim adami" rolunde. 1995'e kadar insanligin bu karakterlerden sIkIldIgInI dusunurdum ama her nedense her yerde tekrar tekrar ortaya cikiyor bunlar. Zeon asi Norris Packard ise savasta her iki tarafta gurur ve gorev bilincinin varligini gosteriyor. Her ne kadar Norris'in karakteri biraz fazla tutuk ise sovalyelik ruhunun Gundam dunyasinda devam ettiginin kaniti.


Gene tekrar edecegim, bu dizinin en guzel yani gercekciligi idi. Gundam'lar arizalaniyor, bozuluyor, bakimsizliktan yipraniyor, hasar goruyor ve karakterlerimiz cesitli yamalar ve gecici cozumlerle gorevlerine devam ediyorlar.


Episodlardan birisi uzun bir tuzak hazirlama sahnesi iceriyor - savasan askerin psikolojik durumunu inceleyen bolumlerden birisi ve son derece basariliydi.


Gundam tarihcesi son derece karisik bir hikaye - ayni hikayenin farkli zamanlarda farkli sekillerde anlatilmasi ile iyice kafa karistiran bir sey. Gundam 08th MS Team, eski Gundamlardan. Her nasilsa oyuncak satmak icin ortaya cikartilmis bir serinin en iyisi ancak en az bilinenlerinden birisi. Karsilastirmak gerekirse, Gundam Seed ve Gundam Seed Destiny toplam 100 bolum iken 08th MS Team 12 episod ve direk videoya cikmis bir urun (animelerde direk videoya cikmak kotu bir sey degil ancak bilinirligini azaltiyor televizyonda yayinlanmadigi icin). Gundam Seed serisinde neresinden bakarsan bak en az 20 tane Gundam ve Zaku oyuncagi varken 08th MS Team'da o kadar yeni bir sey yok - karakterler her gun ayni araclara binip ormandaki gorevlerine dogru yuruyorlar. Sonucta para acisindan bu kadar dusuk gelir kazanacaklari bir seriyi devam ettirmeme kararlari sasirtici degil. Ote yandan muhtemelen bu karar bu seriyi kurtariyor! Hikayeyi kisa tutarak gereksiz ve (peeh, yaani, ciddi bi sekilde) sacma dallara girmiyor hikaye (Gundam Seed geliyor akla, kim tahmin ederdi ki Kira ile Kagari kardesler? Luke ve Leia'dan beri boyle bi salaklik olmadi yani - yani nasil yaaaaniiii? Ne kadar zorlayabilirsin senaryoyu bu sekilde - en azindan Star Wars biraz daha guzel bir hikaye koymustu bu olayin cevresinde). Kisa yorum: Efendiler, kacirmayiniz.


En tepede dedigim gibi, "Best Gundam Evah"...