Perşembe, Haziran 11, 2015

Marsın içinden misin?


Marslı/The Martian Andy Weir'in 2011 yılında bir başına çıkarttığı romanı. Açıkcası internette çok denk geldim ismine ama bir kez bile okumaya niyetlenmemiştim. Ta ki geçenlerde Ridley Scott tarafından çekilen filminin görüntülerine denk gelene kadar. İtiraf etmeliyim ki hatti zatında ilgimi çekti. Hem filmin görüntüleri hem de kitabın konusu.

Marslı ilginç bir kitap. Önce yazar kitabı 2011 yılında kendi imkanları ile basıyor. Akabinde, muhtemelen de başarısından Crown Yayıncılık 2014'de haklarını satın alarak tekrar basıyor. Üzerine bir de film hakları satın alınarak Ridley Scott tarafından sinemaya aktarılıyor. Basit bir öyküyü anlatıyor kitap. Mars gezegenine yapılan ilk insanlı uçuşta yaşanan sorunlardan dolayı öldüğü sanılarak geride bırakılan astronotun geri dönebilmek için yaptıklarını anlatıyor. Aslında anladığım kadarı ile filme çekilmek için çok da ideal bir kitap değil. Klasik ve sağlam bir bilim kurgu kitap olarak bir hayli teknik detay içeriyor. Bu bağlamda sinemada bir çok izlenen olur mu sorusu mevcut. Ancak bu rağmen iddialı bir kadro ile çekildi. Pek çok saçma sapan filmlerden sonra Marslı bana bir hayli umut verdi. Bir de bana huysuz dersiniz.

Görüntülerde Matt Damon'u biraz da Interstellar'dan kalma sahnelerde yaşam mücadelesini izliyoruz. Bir nevi bir MacGyver edası ile etrafında teknik zımbırtılardan yeni icatlar yapıyor. Diğer tarafta ciddi bir kadro var. Uzun uzun isimleri saymayacağım, isteyen sitesinden bakar ama Sean Bean kadroda. Yani filmde esas oğlanı bilmem ama bir kişinin öleceği kesin. Aşağıdaki karikatür, Kansu sağ olsun, film ve kitabın durumunu güzel özetliyor :)






Xkcd'den

Hiç yorum yok: