Pazar, Ağustos 30, 2015

Kısa Film:Abiyogenez



Yaşamın kökeni üzerine fantastik ve ilginç bir film hazırlamış Yeni Zelandalı animatör Richard Mans. 2011, 2012 ve 2013 yıllarında katıldığı festivallerde burada sayamayacağım kadar çok kez ödül kazanan "Abiogenesis' isimli kısa animasyonu kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Pazar, Ağustos 23, 2015

E Pluribus Hugo Kabul edildi!

Spokane'den yeni haber! Making Light tayfası tarafından 'bu iş nasıl çözülür' diye ortaya atılan yeni Hugo seçim sistemi adayı E Pluribus Hugo, oylamada 186ya 62 karşı kabul edildi ve gelecek sene de kazasız belasız atlatırsa 2017'de bu illetten kurtulabileceğiz gibi gözüküyor.

Bu arada bu konuda Wired çok güzel bir yazı çıkartmış  ve G.R.R. Martin'in Hugo Kaybedenler partisinde Alfred Bester anısına, 2015 Hugo datalarına dayanarak, eğer kuduz ve üzgün köpekler devreye girmeseydi kimler aday olur ve ödül alırdı diye bakarak Alfies diye ödül vermiş! Umarız sadece bu sene gerekli olur.

Olmazsa Hugo adına baglı kalmak zorunda değiliz. Şahsen ben Alfred Bester'in eserlerini Hugo Gernsback'dan daha çok önemli buluyorum!

(c) Holly Andres for WIRED

2015 Hugo Ödülleri

Spokane'de dün akşam 2015 Hugo ödülleri açıklandı ve Twitter patladı.

Ne yazık ki bunu daha önce yazamadım ama üzgün ve kuduz köpek aşıları yüzde yüz başarılı oldu.

Ödülleri kazananlara tebrikler!

Hızlıca Hugo sayfasından alıntı yaptım.

BEST NOVEL
The Three Body Problem, Cixin Liu, Ken Liu translator (Tor Books)

BEST NOVELETTE
“The Day the World Turned Upside Down”, Thomas Olde Heuvelt, Lia Belt translator (Lightspeed, 04-2014)

BEST GRAPHIC STORY
Ms. Marvel Volume 1: No Normal, written by G. Willow Wilson, illustrated by Adrian Alphona and Jake Wyatt, (Marvel Comics)

BEST DRAMATIC PRESENTATION, LONG FORM
Guardians of the Galaxy, written by James Gunn and Nicole Perlman, directed by James Gunn (Marvel Studios, Moving Picture Company)

BEST DRAMATIC PRESENTATION, SHORT FORM
Orphan Black: “By Means Which Have Never Yet Been Tried”, ” written by Graham Manson, directed by John Fawcett (Temple Street Productions, Space/BBC America)

BEST PROFESSIONAL ARTIST
 Julie Dillon

BEST SEMIPROZINE
Lightspeed Magazine, edited by John Joseph Adams, Stefan Rudnicki, Rich Horton, Wendy N. Wagner, and Christie Yant

BEST FANZINE
Journey Planet, edited by James Bacon, Christopher J Garcia, Colin Harris, Alissa McKersie, and Helen J. Montgomery

BEST FANCAST
Galactic Suburbia Podcast, Alisa Krasnostein, Alexandra Pierce, Tansy Rayner Roberts (Presenters) and Andrew Finch (Producer)

BEST FAN WRITER
Laura J. Mixon

BEST FAN ARTIST
 Elizabeth Leggett

JOHN W. CAMPBELL AWARD FOR BEST NEW WRITER
Award for the best new professional science fiction or fantasy writer of 2012 or 2013, sponsored by Dell Magazines (not a Hugo Award).
Wesley Chu

Şahsi yorumlarıma gelince...

Pazar, Ağustos 16, 2015

Kısa Film: The Rush

Blizzard'ın yaptığı işleri hem severim hem de saygı duyarım. Adamlar bir bilgisayar oyunundan çok daha fazlasını yapıyorlar. Bunu yaparken de yaratıcılığın yanı sıra çok ciddi bir çalışma, disiplin, detaycılık ve zeka katıyorlar işlerine. Adamların yaptığı her oyun detayları, hikayesi ve atmosferi ile bir kitap, bir film gibi. Bunun en son örneğini dört gözle gösterime girmesini beklediğimiz World of Warcraft filminde görebileceğiz. Umarım iyi bir film olur. Duncan Jones'dan gayet umutluyum.

Cumartesi, Ağustos 15, 2015

Edebiyatta tür nedir? Gerek midir?

Aslında bu konu üzerinde uzun zamandır yazmak istiyordum ama iş güç ve tembellik yüzünden bir yazamadım. Aslında halen vakit dar o yüzden uzun uzun yazmak yerine iki satır karalayıp sözü Gaiman ve Ishiguro'ya bırakacağım. Yiğit olsa daha akademik ve derinlemesine tespitler yapabilirdi. Belki halen yapar :)

Her neyse konu şudur. Neil Gaiman ve Kazou Ishiguro bir araya gelip edebiyattan konuşmuşlar. En çok da Ishiguro'nun son romanı The Burried Giant üzerinden dönen tartışmalardan bahsedilmiş. Peki nedir bu tartışmalar. Kısaca içerisinde fantastik ögeler olan kitabın neden bir fantastik kitap adı altında basılmadığı. Birileri oturup bu konuda ciddi ciddi kafa yoruyor. Bana göre biraz gereksiz bir tartışma. Hele ki pek çok türün, edebiyat dışı bile, birbirine karıştığı günümüzde. 

Edebiyat akımlarını ayırmak, sınıflamak ve buna göre incelemek çok normal bir inceleme. Fakat bunun amacından sapıp farklı takıntılara neden olması gereksiz yere emek ve vakit kaybı. Bir kitabın içerisinde ögelere göre illa ki bir sınıfa sokmak zorunda değiliz. Tabi ki yazım tarzı ve içerik olarak bir sınıflandırma mümkün. Bunun gereksiz olan kısmı bu kitap fantastik bir kitap adı altında çıkmadı gibi bir tartışmaya girmek. Kitap çıkarken ismine Ahmet desek ne olur Mehmet desek ne olur. Mesele kitabın nasıl yazıldığı, ne anlattığı. Şekile çok fazla takılıyoruz.

Dediğim gibi aslında daha uzun bir yazı olacaktı ama vakitsizlikten sadece bu kadar zırvalayabildim. Bu iki güzel yazarın konuştuklarını aşağıdaki  bağlantıdan okuyabilirsiniz.

New Statesman'dan

Cuma, Ağustos 14, 2015

Haftanın Resmi

Hep eski püskü, karışık, tozlu dükkanları sevmişimdir. Hele biraz da gizemli ve büyülü bir havası var ise tadından yenmez. Jean-Baptiste Monge'un sulu boya esnaf! resmi bu koşullara fazlası ile uyuyor :)

Guinness'e dikkat ;)



Perşembe, Ağustos 13, 2015

Bartkira seyredin

Daha önce çok sayıda sanatçının ortak çalışmasının eseri olan Akira ve Simpsons birleşimi Bartkira'dan bahsetmiştik. Tüm bu çabanın arkasında da James Harvey var. Bartkira'nın çizgi romanı dışında tanıtım görüntüleri de hazırlanmış. Gözüken o ki çizgi romandan sonra çizgi film de görme şansımız olacak.

Cuma, Ağustos 07, 2015

Haftanın Resmi: O bir ay değil (ama bir uydusu var!)

John Berkey, orjinal Yıldız Savaşları filmlerinin posterlerini çizen insan olarak dikkate değer birisi. Haliyle gördüğünüz resmine denk geldiğim zaman hayli şaşırdım.


Ne yazık ki ne adam gibi bir kaynağını bulamadım, ne de daha yüksek bir çözünürlüğe sahip olan versiyonunu ancak dikkate değer en büyük nokta, Death Star'ın hemen önündeki mini-me Death Star!

İlginç! Hem X-Wingler hem de Death Star'ın şekli filmlerden önce çizildiğini ortaya koyuyor. Ön-tasarım çizimlerinden birisi olsa gerek diye düşünüyorum.

Pazartesi, Ağustos 03, 2015

Simon Pegg ve Yıldız Savaşları

Anlaşılan Simon Pegg'le zevklerim uyuşuyor.

MTV News Simon Pegg'i yakalayıp Star Wars filmlerini en kötüden en iyiye bir dakika altında sıralamasını istemiş. Pegg, listesini aynen benim yapacağım gibi yaptığı için benden bir aferin kaptı!




Bozmayayım, ilk sıraya hangisini koyduğunu görmek için vidyoyu izleyin. Sonra aynı fikirde değilsek biraz tartışabiliriz!