Pazartesi, Nisan 28, 2014

Düşler Ülkesinin Kapısı Aralanınca



Bu akşam kurgulayıp bitirdiğim öyküme esin kaynağı olan  üç eserin sahibi Luis Borges, Paul Auster ve Marguerite Yourcenar'a sonsuz teşekkürler.


Perşembe, Nisan 24, 2014

“Sus Olric düşünüyorum… Düşünmek ne haddinize efendim! Descartes düşündükçe varoluyor. O düşündükçe varolur, siz yok olursunuz Efendimiz…”

Oğuz Atay’ın Günlüğünü okuyorum birkaç gündür.  Ve bir bölüm beni öylesine etkiledi ki blogda da paylaşmadan edemedim. Uzun yıllar önce Kafka’yı ilk okuduğumda bana haftalarca duyumsattığı bir türlü isimlendiremediğim o duygunun nedenini daha iyi anlıyorum şimdi. Bir sanatçıyı benzersiz kılan asıl şey sezgileri ve kehanet gücünün yanında evrensel bakış açısı  ve analiz yeteneği değil midir? Oğuz Atay’ın aşağıda bulacağınız fizikteki entropi kavramı ve Kafka eserleri arasında kurduğu bağlantı dilerim size de farklı pencereler aralar.

Salı, Nisan 22, 2014

Hitit Güneşi Epizort 82! Çizgiler!

Hitit Güneşi Tayfası Ankara'da buluşup aralarına Suat Efe Us'u da alıp uzun uzun çizgi romanlardan bahsediyor!

Ne yazık ki o kadar kişiydik ama birimiz fotograf çekmemiş galiba. Haliyle podcast dinleyen bir plush koyun ile idare edin!

Pazar, Nisan 20, 2014

Rus Ruleti

Uzayda insan bir hayli yalnız olabiliyor. Hoş aynı şey Dünya'da iken mümkün. Rus Ruleti internette rulet ile konuşma arkadaşı arayan bir kızın uzay istasyonundaki bir kozmonota denk gelmesi ve komik muhabbetlerini anlatıyor. Bir ara aklıma Jeffrey geldi :)

Cumartesi, Nisan 19, 2014

Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları

Seyfettin efendi ve Olağanüstü Maceraları Devrim Kunter tarafından yazılan ve çizilen Osmanlı istimpunk (daha edinip okuyamadım ama öyle gözüküyor) çizgi roman. 15 Nisan itibari ile satışa çıktı. Netten ve kitapçılardan edinebilirsiniz.

Kunter'in yaratığı bu çizgi roman blogu ve sitesinden anladığım kadarı ile Osmanlı döneminde, istimpunkvari bir ortamda vuku buluyor. Karakterleri görünce Şarlok Holms tadında bir kurgu olduğunu düşündüm. Muhtemelen de öyle. Esas kahramanımız tabi ki Seyfettin Efendi. Anladığım kadarı bir hafiye. Analiz yeteneği son derece güçlü. Yanında ise Dr. Aziz var. Adlı tabip. Bu esas karakterlerden başka Casus Esat, Mucit Münevver, Pehlivan İsmail gibi başka zatlar var. Ayrıca Kunter doğaüstü olaylar, efsaneler, mitler ve okkültizm üzerine uzman Scognamillo ile de Gio'ya selam çakmış.

Bu arada siteden daha önce netten yayınlanmış Esrarengiz Hikayeler adlı çizgi ve romanı ve yeni çıkan Yeditepe Canavarı'nı da indirebiliyorsunuz. İndirmekle kalmayın gidiniz, alınız. Kaç tane istimpunk yerli çizer ve çizgi romanımız mevcut.

Ne yazık ki bu çalışmadan ancak geçen hafta twitterda dolaşırken haberim oldu. Halen de edinemedim. Kısmetse kitapçıya gidip, alıp, hatmeteceğim. Sonrasında sizle de görüşlerimi paylaşacağım. Bu yazı aceleden biraz baştan savma oldu, farkındayım.

Ancak en önemli mevzu 20 Nisan yani bu pazar Kadıköy'de, Büyülü Dükkan'da çizerin de katılımı ile bir tanıtım filmi gösterilecekmiş. Ben katılacağım. Daha sonrasını da elimden geldiği kadarı ile sizlere aktarırım. Yine siz bizler gibi üşengeç olmayın, kalkın gidin.

Cuma, Nisan 18, 2014

Haftanın Resmi

Taht Oyunlarında Kral Cofri karakterini en çok onu oynayan Jack Gleeson'ın sevmediği sevmediği söyleniyor. Ancak şurası bir gerçek ki G. R. R. Martin'in de bir yazar olarak bizi sevdiği söylenemez.  Sürekli ölen karakterler bunu gösteriyor. 

Salı, Nisan 15, 2014

Sci-Fi London Film Festivali

Artık Apollo olmasa da aynı tadı verir.
Yine zamanı geldi, Londra'da Bilim Kurgu işgali var!

Kısa film gösterileriyle hastası olduğum Sci-Fi London 14, 24 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında gösterimde.

Programları hayli yoğun ve güzel geçecek gibi. Bu festivalin yaratıcısı ve ana insanlarından birisi olan Louis Savy'yi Picocon'da gördüğümde  bu sene Stratford'da bile olsanız kesin geleceğim dememe ve daha çok kısa film istememe rağmen Hitit Güneşi'nin bir grubu olarak İskoçya adalarında viski peşinde koşmaya karar verdiğimizden ben gidemeyeceğim. Başar ziyaret etme niyetlisi ancak ne kadar yazar bilemiyoruz!
Ent Efendi, hüooooğğğ, baksanıza! Foto çekicez! 

Öyle ki Louis Savy kesinlikle benim ricamı dinlemiş, 6 ayrı kısa film seansı var, bunu kaçırdığıma gerçekten üzüleceğim. Filmlerin biletleri şimdiden bitmeye başlamış, gidecekseniz olabildiğince hızlı filmleri seçin, risk almaktan endişe etmeyin!

Yolunuz Londra'ya düşerse, bir uğrayın. Bu güne kadar katıldığım tek bir festivalleri vasat değildi. Olağanüstü kötü filmlerden bile zevk aldım.

Louis Savy ve ekibine bu festivalde başarılar! Eminim gidenler çok eğlenecekler!

Cumartesi, Nisan 12, 2014

Hitit Güneşi Epizort 83! Murat Başekim ve İskit!




Puslu ve soğuk bir günde, bozkırın ortasında uzanan Angara adlı mahsun şehirde toplandık. Kimimiz kıtaların birleştiği şehirden kimimiz herkesin unuttuğu köyden geldi. Kimimiz ise hiç bir yerden gelmedi. Zaten oradaydı. Her neyse toplandık çok zaman önce.

Aramızda kadim dostumuz Murat Başekim vardı. Murat son kitabı İskit'i yeni çıkarmış. Çoğumuz, birkaç üşengeç hariç, kitabı hatmedip karşısına dik,lmiştik. Bozkırın ıssızlığında ve acımasızlığı ile hayatımızdaki yalnızlığımızı ve açmazlarımızı da anlatmıştı Murat kitabında. Oturduk hoş beş ettik. Kitaptan, yazım sürecinden, anlatıklarından ve anlatmadıklarından konuştuk. Çenemiz düştü, konuştuk durduk. Ancak bunları yapalı bir hayli zaman oldu. Podcasti ise şimdi çıktı.

Huzurlarınızda Murat Başekim ve İskit. Yasal uyarı: kitap hakkında bilgiler içerebilir, daha okumamıştık, niye anlattınız gibi şikayetleri kabul etmeyiz. Ona göre.