Cumartesi, Şubat 22, 2014

Ejderhamızrağı ve nostalji

Geçenlerde nette dolaşırken Lauren Davis’in Ejderhamızrağı/Dragonlance ile ilgili yazısına denk geldim. Nostalji oldu. Eski günleri hatırladım. Hitit Güneşi’ni takip edenler, podcastleri dinleyenler bilirler, bu tayfanın cümlesinin Zindanlar ve Ejderhalar başta olmak üzere rol yapma oyunları geçmişi var. Bir kısmımız artık o dönemden utansa da var. Ben bıraklı yıllar oldu. Halen eş dost ile haydi oynat, oynayalım, üşenmeyelim uluslararası internetten oynayalım, oyun yazsana konuşmaları devam ediyor. Eski zor, vaktim yok, olmaz diye cevap verirken, artık cevap bile vermiyorum J.

Ejderhamızrağı seksenli yılların başında meşur ve merhum TSR firması tarafından oyun ve yanı sıra romanlar ile çıkartılmış bir rol yapma oyun evreni. İlk adımını Laura ve Tracy Hickman çifti atarken daha sonra TSR Tracy Hickman ile Margaret Weis ile ortak edip, yıllar süren verimli bir ikili yaratır. İkili pek çok oyun ve hikayenin bel kemiğini oluşturan kitapları yazarlar.

Cuma, Şubat 21, 2014

Picocon 31! Yarın!

Londra İmparatorluk Koleji Bilim Kurgu ve Fantazi topluluğu, 31. bilim kurgu con'larını bu cumartesi yapıyorlar.

Okula dönme zamanı geldi!

Konuk olarak favori yazarlarımızdan olan Charles Stross, Sarah Pinborough ve Prof. David Southwood var. Eğlence ve konuşmalar yarın 10:30'da Stross ile başlıyor.

Londra civarında bulunan bilim kurguculara duyrulur! Geri kalanlara da uçağa otobüse bisiklete atlayıp gelmek için henüz çok geç değil.

Hitit Güneşi temsilcisi olarak ben oralarda olacağım. Elinde bir mikrofonla sağda solda sürekli esneyerek dolaşan birisi görürseniz, aha o benim. Şu günlerde uyku denilen meretle aram iyi değil.

Haftanın Resmi

Aşağıdaki resmi io9'da resim üzerine öykü yazma önerileri bölümünde gördüm. (Concept writing promt, yazamadım Türkçesini ne var?) Çok hoşuma gitti. Gorilin yanı sıra muzun da robot olması güzel fikir. Çizer Sam Nielson.


Çarşamba, Şubat 19, 2014

Astronomun Rüyası


Aç karna uykuya dalan bir astronomun rüyasını anlatan "The Astronomer's Dream" bana kalırsa oldukça fantastik ve ilginç bir animasyon çalışması olmuş. Animasyonun yönetmeni Malcolm Sutherland. İyi seyirler.

Taht Oyunları 4. Sezon geliyor

Bahar geliyor ve baharla da Taht Oyunlarının yeni sezonu geliyor. Aslında 4. kitap benim için ve pek çok okuyan tanıdığım için serinin en sıkıcı kitaplarında biri. Hatta ve hatta G.R.R. Martin bundan 5. kitabın başında biraz bahsediyor. Aslında bu biraz da yazarın bu kitapta kullandığı karakter tercihlerinden kaynaklanıyor. Leblebi gibi karakterler ölünce yerine yenileri gerekiyor ve Martin en çok yeni karakteri bu kitapta bize tanıtıyor. Öyle olunca daha önce ölmemiş ve sırf bu yüzden gözümüze girmiş diğer karakterleri daha az okuyoruz. Tabi ki dizinin bu şekilde olacağına dair bir kural yok. Son sezonda kitaptan ufak sapmalar yapmaya başlamışlardı ve bu bence kitaptan televizyona geçiş açısında mantıklıydı. Bu nedenle bu sezonun illa ki kitap gibi olması şart değil. Tahminim çok daha tatmin edici olacağı yönünde. Dizinin de satması şart :)

Aşağıda sezonun son tanıtım görüntüleri ve 15 dakikalık bir sezon tanıtımı var. Burada kamera arkası görüntülerini, yeni karakterleri ve oyuncuların yorumlarını bulabilirsiniz. Az kaldı kış geliyor. Nisanda :)

Salı, Şubat 18, 2014

Vaiz en sonunda ekranda canlanıyor

Preacher ya da Vaiz ilginç bir çizgi roman serisi. Garth Ennis ve Steve Dillon tarafından yaratılan Vaiz, Jesse Custer'ın taneıyı arama macerasını anlatıyor. Ancak bu arayışın ilahiyat ya da sufizm ile bir alakası yok. Jesse Custer (Jesus Christ göndermesi ne yazık ki) tanrıyı arıyor çünkü onun yarattığı ve yönettiği bir dünyayı kötü yönettiğini, bu yüzden de cezalandırılması gerekttiğini düşünüyor. Tanrıyı bulunca da kendi eliyle cezalandırmak, pataklamak gibi bir amacı var. Bu açıdan çok eğlenceli ve sıra dışı bir çizgi roman. Bu çizgi roman ile taa 2007'de yılında bir şeyler karalamışım. Detayını buradan bulabilirsiniz.
 
io9'daki habere göre AMC çizgi romanın dizisi için bir pilot çekme konusunda karar vermiş ve çalışmaya başlamış. Yazarlar da belirlenmiş. Aslında içeriği açısından (Kıçsurat, Katillerin Azizi ile ucube pek çok karakteri yaratmak heyecan verici. Daha fazla ipucu yok merak eden okusun.) zorlu bir dizi olacak. Umarım iyi bir iş çıkartırken çizgi romanın çizgi dışı detaylarını kırpmazlar. Bekleyip göreceğiz.

Pazartesi, Şubat 17, 2014

Gilliam Sıfır Teorisi ile geri dönüyor

Terry Gilliam'ın son filmi The Zero Theorem'in en son tanıtım görüntüleri yayınlandı. Film bir bilgisayar dahisinin mevcudiyetin anlamını çözmesini anlatıyor. Tabi ki tüm bu öyküyü Gilliam'ın anlatını ve dünyasından izleyeceğiz. Ne yaık ki filmin henüz bir gösterim tarihi yok. En son görüntüler ahanda aşağıda.

Cumartesi, Şubat 15, 2014

Günbatımdan şafağa dizi olarak devam ediyor

Günbatımından Şafağa ya da ecnebi dilindeki karşılığı ile From Dusk Till Dawn taa doksanlı yılların ortasında çekilen sinemalarda birazcık sönük kalsa da fantastik, korku ve türevlerini sevenlerin bayıldığı Tarantino’nun duyulmaya başladığı, Clooney’in parladığı, Rodriguez’in patladığı bir filmdir. Müzikleri pek sevdiğim Latin Blues/Rock kumpanyası Tito ve Tarantula’ya aittir. Filmi halen her seferinde beğenerek izliyorum. Daha sonra filmin yazarı Robert Kurtzman olayın hafiften suyunu çıkartarak devam filmleri çekti ama hiç birini izlemeye değer bile bulmadım. Eğer seyreden var ise değerli fikirlerini bekleriz. Velhasıl bu kült filmin çekilişinden yaklaşık 18 yıl sonra Amerika’da yeni yayın hayatına başlayacak El Rey kanalında dizi olarak karşımıza çıkacak.

Cuma, Şubat 14, 2014

Patlabor filminin ilk görüntüleri

Patlabor Masami Yuki tarafından mangası yazılan ve animesi Mamoru Oshii tarafından yönetilen eski manga/animelerden biridir. Uzun ismi Mobile Police patlabor olarak geçer ve ağır iş makinesi olarak polis tarafından kullanılan robotları ve pilotlarını anlatır.

Pek çok sayıda manga, kitap, çizgi film uyarlaması olan serinin en sonunda filmini çekiyorlar. İlk bölümü 5 Nisan'da yayınlanacak olan filmin ilk görüntüleri yayınlandı. Toplamda 7 parça olarka yayınlanması planlanıyor ve son bölümü 2015'de gösterilecek. Her bölüm yaklaşık 50 dakika olacakmış.

Görüntüler tam bir Japon filmi kıvamında. Masa başında çalışan polis memurları, garip ifadeler, ağlayan/mızmızlanan kadınlar, yer fırçası ile temizlenen robotları ile keşmekeş mevcut. Komik ve eğlenceli gözüküyor :) 

İlk görüntüleri aşağıda seyredebilirsiniz.

Haftanın Resmi

io9'da C3nmt'in yarattığı karakterlerden oluşan Hayao Miyazaki çizimi
 

Perşembe, Şubat 13, 2014

World of Warcraft 100 Milyon oyuncuyu şekillerle açıklıyor

Sevin, sevmeyin, bilin, bilmeyin, hatta kabul edin, etmeyin Blizzard'ın World of Warcraft oyunu gelmiş geçmiş en iyi oyundur. Benim oynadığım o cahil ama güzel günlerde 10 Milyon civarında oyuncusu vardı. Geçen sürede, sanırım 5 yıl falan oldu. Oyuncu sayısı 100 Milyona ulaşmış. Oyun günlerim çok geride kalsa da o uzun oyun gecelerini, birbirini takip eden öykü örgüsünü, eğlenceli kapışmaları, uzun oyunlardan sonra hissettiğim heyecan ve hazzı unutmayacağım. Bilgisayar oyunlarına ilgi duymasanız da bir ara WoW'un hikayesine göz atın. Çok güzel detaylar, çok zekice fikirler ve çok derin karakterler var. Ancak artık temizim. Yine de Blizzard'ın aşağıda hazırladığı resmi açıklamayı yüzümde bir gülümseme ile okudum.

Çarşamba, Şubat 12, 2014

Doktor Kim ve Kediler


Daha önce Doktor Kim'in tüm bedenlerinin kediler şeklinde tasvir edildikleri resimleri paylaşmıştık. Gelin görün ki bulamadım. Belki de sadece facebook grubunda paylaşmışımdır. Bilemiyorum. Bunama gayet mümkün. Kedilere olan düşkünlüğümden mi yoksa çizimlerin şirinliğinden mi pek sevmiştim. Kediler gayet güzel Doktorların karakterlerini, yüz ifadelerini yansıtıyorlardı.

Daha önce kedileri çizen Jenny Parks yeni Doktorları da es geçmemiş. Savaş Doktoru ve yeni doktorumuz Capaldi'yi de çizmiş. Daha önceki kediler pardon Doktorlar da burada.


Salı, Şubat 11, 2014

Hodri Meydan! Altı kelimelik bilim kurgu

io9 güzel, güzel olduğu kadar zor bir bilim kurgu öyküsü çağrısı yapıyor. Öykü yazmak zor, flash fiction dedikleri çok kısa öyküyü yazmak daha zor. Ama sanırım en zoru 6 kelimelik bilim kurgu öyküsü yazmak.  Biz buradan yazıp yorum olarak ekleyeceğiz. Yazmak isterseniz hiç çekinmeyin yazın. ne de olsa bizim gibi tembellerin işi kıvırması biraz zaman alacaktır. Alın benden ilki aşağıda. (Biraz kopya ama dar alanda kısa paslaşmalar bu kadar oldu. Daha fazlası da gelecek.)

Ezdiği kelebeğe baktı. "Zararı yok" dedi.

Suat Efe Us söyleşisi

Has uşak Balyoz
Pek sevdiğimiz çizer ve feylezof Suat Efe Us ile Başak Acar Art-Gözlüğünde bir söyleşi yapmışlar. Efe sağ olsun arada bizi engin çizgi roman bilgisi ile döverek aydınlatıyor. Pek çok şeyden bahsetmişler. Hiiiç öyle özetlemeyeceğim. Oturun okuyun. Kaç tane çizer var zaten etrafta. Söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.

Cuma, Şubat 07, 2014

Haftanın Resmi

Nedense aklıma eskinin klasik bilim kurgularını getirdi. Eskinin derken misal Tercüman Çocuk'ta falan yayınlanan bilim kurgu çizgi romanlar. Kekai Kotaki'nin çizimi.


Perşembe, Şubat 06, 2014

Return to Lankhmar


Fritz Leiber
Millenium, 1999
Paperback

Kitap okumalarımın ve yorum yazmalarımın eksik kaldığı uzun bir aradan sonra geri dönüşün siftahını Fritz Leiber’la yaptım. Dedim ki madem bir dönüş yapıyorum, baştan başlayayım ve eski ustaları tekrar okuyayım. Leiber’dan ve onun klasikleşmiş arıza kahramanları Fafhrd ve Gray Mouser’dan başladım.

Return to Lankhmar, Fafhrd ve Gray Mouser öykülerinin beşinci ve altıncısından oluşuyor. Bu sıralama kronolojik bir sıralama ve bundan sonra yedinci ve son öykü olan The Knight and Knave of Swords geliyor.

Beşinci öykü Swords of Lankhmar, Fafhrd ve Gray Mouser’ın Lankhmar limanına yanaşmaları ve rıhtımda alacaklılarından oluşan küçük bir ordu tarafından karşılanmalarıyla açılıyor. Öykü aslında iki bölüm: Birinci bölümde Lankhmar lordu adına Yedi Şehirli Movarl krallığına gemilerle haraç buğday götürmekle görevlendiriliyorlar.Yolculukları bir Nehwon efsanesinin aslında efsane olmadığını acı bir şekilde öğrenmeleriyle sonuçlanıyor. İkinci bölümde Fafhrd ve Gray Mouser’ın Movarl’da ayrı düşmelerinin ardından Lankhmar’ın sayıları on beş kat daha üstün bir ordu tarafından kuşatıldığını öğrendiklerinde nasıl harekete geçtikleri anlatılıyor. Özellikle Gray Mouser’ın bu düşmanların içyüzünü öğrenmek için kelimenin tam anlamıyla şekilden şekile girmesi öykünün en keyifli özelliklerinden biri.

Altıncı öykü, Swords and Ice Magic ilk öykünün bıraktığı yerden devam ediyor. İkilinin eski aşklarına dem vurduktan sonra alımlı iki kadının onları işe almasıyla hikâyenin esas kısmına geçiyor.

Arıza kahramanlarımızı işe alan kadınlar onları adalarını Denizci Mingolların istilasından korumak için tutuyorlar. Bu görev için yanlarına kendileri gibi 12 adam daha almaları için de para veriyorlar. Fafhrd ve Gray Mouser ve toplam 24 adamı adaya ulaştıklarında hiç ummadıkları bir karşılama görürler. Dahası daha önce Nehwon’da adını hiç duymadıkları, başka evrenden gelmiş iki tanrı onlara yardım ederler. Bu tanrılar Odin ve Loki’dir.

Return to Lankhmar, Fafhrd ve Gray Mouser öykülerinin bir anlamda sonuncularını içeriyor sayılır. Efsanelere göre bundan sonraki öyküler planlanmış ama yazılmamışlar. Swords and Ice Magic öyküsü de yapısı ve sonu itibariyle ikilinin maceralı yaşamına bir nokta koyuyormuş gibi. Diğer yandan kronolojik olarak bundan sonra bir öykü daha olması bu efsaneleri yalancı çıkarıyor olabilir. Bunu yedinci öyküyü okuduktan sonra anlayabileceğiz.

Fafhrd ve Gray Mouser, bana sorarsanız Conan kadar güçlü Kılıç ve Büyü karakterleri. Aslında Leiber’a göre bu ikisi Conan’dan daha gerçekçi olmaya yakınlar. Sanırım bunun nedeni zaaflarının Conan’ınkilere göre daha ortada olması.

Ve bu ikiliyi Leiber tek başına yaratmamış. Arkadaşı Harry Otto Fischer da ona yardım etmiş ve sonuçta bu iki karakteri kendilerine benzeterek yaratmışlar. Kendine benzetme, Kılıç ve Büyü evrenlerinde gerçeğe dayalı kahramanlar yaratmanın özellikle o dönemlerde başlıca yöntemi olmalı. Conan ve yaratıcısı Howard’ı da düşününce bu pek şaşılası gelmiyor.

Türkçeya yalnızca bir öyküleri çevrilmiş. Kitabı buldum, adı Kılıç ve Büyü, İthaki Yayınlarından çıkmış, ama Leiber’ın hangi öyküsünü içerdiğini bulamadım. Bileniniz varsa yorumlara eklerse çok sevinirim.

Kalın sağlıcakla…

Çarşamba, Şubat 05, 2014

2013 Philip K. Dick Ödülü adayları

En sevdiğimiz paranoyak bilim kurgu yazarı Philip K. Dick adına düzenlenen ödülün 2013 yılı adayları ya da finalistleri açıklandı. Bir utanç kaynağı olarak tabi ki hiç birini okumadım. Belki Hakan ya da Kansu veyahut Başar okumuştur. Okudularsa yorumlarını bekleriz. Velhasıl yedi yazar ve kitabı son düzlüğe girmişler. Detaylar aşağıda. Sonuçlar ise 18 Nisan 2014'de. 
  • A Calculated Life by Anne Charnock (47North)
  • The Mad Scientist’s Daughter by Cassandra Rose Clarke (Angry Robot)
  • Self-Reference Engine by Toh EnJoe, translated by Terry Gallagher (Haikasoru)
  • Ancillary Justice by Ann Leckie (Orbit)
  • Life on the Preservation by Jack Skillingstead (Solaris)
  • Solaris Rising 2: The New Solaris Books of Science Fiction edited by Ian Whates (Solaris)
  • Countdown City by Ben H. Winters (Quirk Books)

Salı, Şubat 04, 2014

Yarasadanadam fevkalbeşere karşı

Eski süpermen filmlerini saymaz isek süpermenden pek anlamam. Smallville ya da yeni dizisi, filmi beni hiç cezbetmemişti. Hatta Smallville'deki o saflık, salaklık, beceriksizlik beni öldürmüştü. Hoş son Çelik Adam filmini seyretmedim. Neler kaçırdığımı bilmiyorum , yine de beni çok şaşırtacağını ummuyorum. Gotham'ın koruyucusu Batman için ise durum biraz daha farklı. Bir ara Batman'in çizgi filmlerini takip ediyorum. Dark Knight serisini birinci ve üçüncü film ortalamayı aşağı çekse de gayet beğendim. Evimde bir kaç tane Batman çizgi romanı bile var. her şeye rağmen Batman favori çizgi romanlarım arasında sıralamaya girmekte zorlanır. 

Pazartesi, Şubat 03, 2014

Bir Miyazaki güzellemesi


Avustralya'nın manga ve anime distribütörü Madman ne yazık ki emekli olan Hayao Miyazaki ve onun dehası için kısa bir film hazırlamışlar. Çizer ve yönetmenin yapıtlarını kısaca gösteriyor bu görüntüler. Hemen aşağıda


Pazar, Şubat 02, 2014

Dead Snow: Kızıllara karşı Ölüler

Geçenlerde ilkini ayıla bayıla seyrettiğimiz Dead Snow 2'nin ilk görüntülerini yayınlamıştık. Geçen hafta yayınlanan yeni görüntüler film hakkında çok daha fazla şey anlatıyor. İlkindeki iddiasız ama her şeyin tadında olduğu anlatımdan sonra ikinci filmin daha zayıf ya da ilkinin kötü bir kopyası olabileceğini düşünürken son görüntülerden sonra gelecek olan filmden bir hayli umutluyum. Yeni filmde tek kurtulan olan Martin Hykkerud yeni hali! ve Amerikalı müttefikleri ile Nazi Zobilere karşı amansız bir mücadeleye başlıyor. Ancak gözüken o ki bir kaç Amerikalı bu SS üniformalı yürüyen cesetlere karşı yeterli olmayacak. Bu nedenle Martin de doğaüstü bir yardım alıyor. Böylece İkinci Dünya Savaşındaki mücadele tekrar başlıyor. Mizah, müzik, çekimler ilk filmdeki kadar başarılı. Yeni filmin gelmesini ya da indirilebilmesini (ne de olsa ülkemize sadece yabancı yatırımcı değil çoğu film de gelmiyor) dört gözle bekliyorum.

Aşk olmadan centilmenlik nedir ki?

Blur Studio her zaman yüksek kaliteli işler çıkartan bir animasyon şirketi. Başta bilgisayar oyunları olmak üzere dizi, film ve reklamlar için görüntüler hazırlıyorlar. Fırsat buldukça sitelerini ziyaret edip yaptıkları işleri izliyorum. Bugün gözümden kaçan bir çalışmalarını buldum. A Gentlemen's Duel Blur'un 2006 yılında yaptığı bir kısa çizgi film. İki soylu, biri İngiliz, biri Fransız bir hanımefendinin aşkını kazanmak için erkek egosunu ortaya koyarak kapışıyorlar. İlk baştaki eğlenceli atışmalar, kelime oyunları hızla bir çatışmaya dönüşüyor. Tabi ki bir süre sonra ne hanımefendi kalıyor ne de centilmenlik. Tek amaç kazanmak. Lezzetli bir çalışma olmuş. Özellikle kullandıkları istimpunk ögeler ve araya serpiştirdikleri detay çok güzel oturmuş. (Bkz. elektrikli balıklar)