Çarşamba, Ocak 22, 2014

Evan Dahm'in Harikalar Diyarı

Calabash'ın asıldığı mavi çiçek
Vattu'da önem kazanmakta. Dahmn'ın bu tarz
uzun süre planlı dünyası büyüleyici
Evan Dahm, sürrealist fantazi dünyası 'Üst Taraf' ile kalbimde özel bir yer kazanmıştı. Son birkaç yıldır devam eden Vattu serisi, Üst Taraf evreninin sadece sürreal değil, Realpolitik ve devrimci yanlar içeren çok daha derin bir yaratılış olduğunu göstermeye başladıkça Evan Dahm'ın yaptıkları daha çok hoşuma gitmekte.

Sırayla okumak gerekirse şöyle buyurun:

Daha diyeceklerim var... Hemen aşağıda.

Salı, Ocak 21, 2014

Hitit Güneşi Epizort 81! Sesli Okunanlar!


Yigit, Hakan, Fatih ve Banu olarak buluştuk. Bu sefer kendi parmağımızı da arada bir soktuğumuz (bakınız her biri ayrı link attığım Hitit Güneşi Öyküleri kayıtları ve kayıtları ve kayıtları) sesli kitaplardan bahsediyoruz, biraz da drama adaptasyonlarından.

Son zamanlarda sonunda Amazon tarafından satın alınan Audible ile iyice patlamış olan sesli kitaplar konusunda alternatiflerden bahsediyoruz. Ne yazık ki bahis konularından birisi olan radioarchive.cc ortalıktan kaybolmuş gibi. Son zamanlarda ben BBC Radio 4 Extra'nın ve Big Finish'in dramalarına kafa takmış durumdayım. Özellikle Big Finish, BBC istemezken Doctor Who'nun eviydi ve bir çok drama adaptasyonunu yayınladı.

İlk göz ağrım olan Podiobooks.com'dan bahsetmeden de geçemeyeceğim. Podiobook olaylarının öncüleri Scott Sigler ve J.C. Hutchins ile Podiobooks sayesinde tanışmıştım ve hala yüzlerce romanı bedavaya indirip dinleyebildiğiniz bir kaynak.

Esasında keşke Hitit Güneşi olarak daha çok öykü kaydı yapabilsek. Sürekli kendi yazdıklarımızı okumak istemiyoruz, hep bizim sesimizi dinlemek zorunda da değilsiniz. Eğer ki telif hakları veya izninizin olduğu bir eser var, eğer ki bir mikrofonunuz var, tembel editör'ün iğrenç sesini yayınlamaktansa sizlerin nur ve bal şeker seslerinizi de yayınlamaya hazırız!

Neyse, biraz da bizi dinleyin. Her zamanki gibi RSS feedimizden alabilirsiniz. Buradan izlemek dinlemek isterseniz hemen aşağıda!

Perşembe, Ocak 16, 2014

Neil Gaiman ve Charles Vess


 
Neil Gaiman’in “Instructions”  isimli kitabının çizimlerini eserlerini çok beğendiğim Charles Vess yapmış. (Daha evvelden blogda yayınlanan, Gaiman’in Tori Amos’un kızı için  yazdığı “Blueberry Girl” isimli şiirdeki çizimlerin de Charles Vess’e ait olduğunu hatırlatmak isterim.) Kitap için hazırlanan fragman bana kalırsa kesinlikle izlenmeye değer.

Tim Burton'dan "Vincent"


Sıra dışı çalışmalarıyla tanıyıp sevdiğimiz yönetmen Tim Burton gotik öğelerle bezeli animasyonu “Vincent”ı yaratırken Poe ve Poe’nun ünlü şiiri Kuzgun’dan (The Raven) esinlenmiş. Animasyonu korku filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Vincent Price seslendiriyor. Burton’ın yönettiği ilk film olan 1982 yılı yapımı animasyonda seslendirilen şiir de Tim Burton’a ait. Kendini Vincent Price olarak hayal eden yaşıtlarından oldukça farklı bir hayal dünyasına sahip yedi yaşındaki Vincent’ın hayatından bir parçayı anlatan animasyonu oldukça beğendim. İyi seyirler.
 

Haftanın Resmi: Uğursuz Gezegen Galactica

Her gördüğümde kıkırdıyorum, Baskan'da kitabı basmadan önce neler geçiyordu akıllarından?
Asimov'un Pebble In the Sky romanının Uğursuz Gezegen Galactica ve bu kapakla yayınlanmasının bir açıklamasını ben bulamıyorum.


(Özgür Tacer'in evinde yakalanıp fotolanmıştır, bende de vardı eskiden hey hey!)

Pazartesi, Ocak 13, 2014

İçi dışından daha büyük

Batman ilk okuduğum, seyrettiğim süper kahraman çizgi roman kahramanlarındandır. Pek çok kahramandan farklı olarak Gotham'ın koruyucusu Karanlık Şövalye aslında sade bir insandır. Aslında bazen yok artık bir insan bunları yapamaz dediğim de çok olmuştur. Bunula alakalı olarak Ordinary Times Bruce Wayne'in doktor raporunun nasıl olabileceğine dair bir çalışma yapmışlardı. Alfred'in endişelendiği kadar var gerçekten. Hırvat çizer Stjepan Sejic ise olaya farklı bir açıdan yaklaşmış. Her şey göründüğü gibi olmayabilir demiş. Gerçekten her zaman önümüze sunulanların dışına bakabilmeliyiz. Aşağıda konuyu pek güzel özetleyen bir kaç kare var. Galiba gerçekten içi dışından daha büyük :)
Geek Tyrant'tan

Pazar, Ocak 12, 2014

Kısa Film: Croft

Lara Croft'un oyunları hiç oynamadım sayılır. Filmlerini de eğlencelik olarak seyretmiştim. Bu nedenle ilk gördüğümde CanCinema tarafından çekilmiş bu hayran filmi pek ilgimi çekmedi. Yine de izledim. Açıkcası bu kısa filmi hafife almışım. Dövüş sahnelerine çok emek verilmiş ve CGI'sız temiz görüntüler ortaya çıkmış. Lara Croft ya da dövüş sahneleri seviyorsanız izlemelisiniz. 

Cumartesi, Ocak 11, 2014

Nazi Zombiler karlı dağlardan iniyor

Dead Snow severek izlediğimiz, şiddeti, kanı, bağırsağı, dalağı, mizahı, klişeleri pek bir tadında Tommy Wirkola'nın zombi filmiydi. Tatile kızlı erkekli giden bir grup genç öğrenci bu eğlence için standart olarak dağda bir başına bir kulübe seçerler. Sonrasında kar, iç organlar ve kan bir birine karışır. Halen seyretmemiş olanlar için çok detay vermek istemiyorum ama biran önce bu ayıptan kurtulmalarını salık veririm. 

Mutlulukla belirtmek isterim ki filmin devamı geliyor. Tam da ilk filmin bittiği yerden devam edecek. Bakalım ilk filmdeki bu güzel dengeyi koruyabilecekler mi? Bunu Şubat'ta göreceğiz. Aşağıda ikinci filmin ilk görüntüleri ve ilk filmden sevdiğim bir parça var.

Çarşamba, Ocak 08, 2014

Pazar, Ocak 05, 2014

Edgar Allan Poe :"Bir Düşün İçinde Bir Düş mü Bütün Gördüğümüz ve Göründüğümüz"



 
Edgar Allan Poe ile ilk kez ilkokul yıllarımda lisede okuyan ablamın edebiyat kitabında karşılaşmıştım. Kitabın Dünya Edebiyatı bölümünde  Baudelaire’e ait “İçten içe” isimli şiirden sonra geliyordu sanırım beni pek içlendiren “Annabel Lee”si. Sonraki karşılaşmam Varlık Yayınları’ndan çıkmış “Morgue Sokağı Cinayeti” ile oldu lise yıllarımda. Yanlış hatırlamıyorsam bu kitapta Morgue Sokağı Cinayeti’nin dışında “Altın Böcek” ve ismini hatırlamadığım bir öyküsü daha vardı.  Ve Poe sonradan okuduğum hiçbir öyküsünde beni hayal kırıklığına uğratmadı. Fakat yine de beni en çok etkileyen  “The Cask of Amontillado”(Amontillado Fıçısı) isimli öyküsüydü sanırım.

Aşağıda bulacağınız 1953 yılı yapımı, Ted Parmelee tarafından yönetilen, Poe’nun The Tell-Tale Heart (Gammaz Yürek) adlı öyküsünden uyarlanan animasyon bana kalırsa çok etkileyici.  Animasyonun seslendirmesini polisiye filmlerin vazgeçilmez oyuncusu çok sevdiğim James Mason yapmış.  İyi seyirler.

2013 TBD Bilim Kurgu Öykü Yarışması Sonuçları


 
2013 TBD (Türkiye Bilişim Derneği)Bilim Kurgu Öykü Yarışması sonuçları Kasım ayında açıklanmış. Fakat bu kez kazanan öyküleri yayınlamamışlar sadece sonuçları vermişler. Öyküleri okumaktan mahrum kaldığım için üzüldüm doğrusu. Aşağıdaki linkten hangi öykülerin ödüle layık bulunduğunu görebilirsiniz.
 
 

Cumartesi, Ocak 04, 2014

Hitit Güneşi Epizort 80! 2013'ün filmleri


Gravity filminde afiş olarak
kullanılsa daha iyi olacak resim! 
Sinemaya gittik! Sizler de gitmişsinizdir ama bir de bizim fikirlerimizi dinleyin.

Başar, Banu, Hakan, Mert ve Özgür olarak buluşup 2013'ün filmlerini tartıştık, öncelikle Gravity ve Elysium olarak ama konu konuyu açtı yine.

Her zamanki gibi RSS feedimizden alabilirsiniz. Buradan izlemek dinlemek isterseniz hemen aşağıda!

Perşembe, Ocak 02, 2014

Kung Fury! Eklektik B-Kalite Film



Kickstarter
projelerine abuk sabuk şeyler var diye, bir kere bakıp bir daha incelemediyseniz, Kung Fury'yi kaçırmış olabilirsiniz.

Hani, B-Kalite, video dönemi filmlerinden ne beklenebilir ki? Şayet "kötü" filmlerin meftunuysanız, aklı, mantığı zorlayacak senaryolar...

Kung Fury'nin tanıtım filmi, beklenmedikleri de zorluyor. Filme dair hiçbir ek açıklama olmaksızın aşağıdaki linke tıklamanızı, bizi de yorumlarınızdan mahrum bırakmamanızı bekliyoruz:

http://www.youtube.com/watch?v=72RqpItxd8M


Kısa proje bilgisi: Filmin yarım saatini ücretsiz göstermek için koydukları hedef olan 200000$'ı çoktan aşmışlar. Filmi eksiksiz bir film yapmak için gerekli 1.000.000$'a ise birazcık yol var (600.000$ ve 21 gün).

Çarşamba, Ocak 01, 2014

Mutlu! Yıllar

Yo ho ho aklınızı almaya geldim. Kasmayın boşuna gidişat belli. Yakında yıldızlar doğru konuma gelir :)