Salı, Nisan 16, 2013

Güneşin batmadığı şehir: Noon, Kısa Film


İki yüzyıl sonra insanoğlunun eli ile bir çok felaket başımıza gelip dünyanın ekseni kaymasından sonra insanlar Kuzey Kutbunda hiç batmayan güneşin şehri Noon'a yerleşmişler. Dışarıda kalan insanların uğraşısı ise şehre girebilmek. Bir kısa film için bir hayli uğramışlar ve kaliteli iş çıkarmışlar.

Pazartesi, Nisan 15, 2013

Haftanın Resmi: Tırmanmaya Devam

Favorim Nuthin But Mech blogunda süper bir resim yakaladım. Eric Joyner'den bir çizim.


Donutlara mı kafayı taksam, eski tarz robota mı bilemedim. Her durumda Eric'in geri kalan şeker dolu çizimlerine bir bakın derim!

Pazar, Nisan 14, 2013

Hitit Güneşi Podcast Epizort 75! Tenten!

Evet, yüzüncü episodumuza az kaldı, kalacak, esasında grubu toparlayabilsem çok daha kolay beceremiyoruz üç kıta, 4 zaman dilimi ve çeşitli meşguliyetlerimizle bu işi ayarlamak gerçekten zor oluyor.

Bu gün Başar, Hakan ve misafir sanatçı, eski ODTÜ BKFT'cilerinden Leyla olarak oturup Tenten filmi hakkında geyikledik.

Cumartesi, Nisan 13, 2013

Prometheus devam edecek ama nasıl?

Neeeee! Filmin devamı mı geliyormuş?

Prometheus hevesle beklesek de pek bayıldığımız bir film olmamıştı. Alien'ın mirası üzerine konup hevesimizi ciddi anlamda kırmıştı. Sırf kurgusundaki boşluklar değil karakterler ve olaylardaki saçmalıklar ile neredeyse hiç bir soruya cevap vermemesi ciddi bir hayal kırıklığı idi.

Cici oyuncak


Ridley Scott ikinci filmin arifesinde çalışmalarına devam etse de halen olay örgüsünün nasıl devam edeceği konusunda ciddi belirsizlikler mevcut. Alyan doğuran annemiz yeni filmde de bizle olacak ama ekip nasıl olacağını bir türlü belirleyememiş gibi. Halbuki yazdıkları o muhteşem! senaryodan sonra sorun olmaması gerekiyordu. 

Uzay gemimsi araç

Son haberlere göre senaryonun cilalanması için Lost'tan Damon Lindelof ile anlaşmışlar. Ancak ortalıkta stüdyo ile aralarında anlaşmazlıklar olduğuna dair dedikodular var. Her neyse her şekilde eldeki veriler ile çok fazla beklenti içerisine girmemekte fayda gözüküyor.


Salı, Nisan 09, 2013

Heart of the Comet: Gökyüzünde bir kuyruklu yıldız var!

Gökler bulutlu olmasa aha bunun kalbinden bahsediyoruz.
PANSTARRS kuyruklu yıldızı Andromeda taraflarında çıplak gözlerle gözüküp Andromeda Galaksisi ile yarışmakta iken İngiltere'nin bulutlu ve karanlık göklerinin altında kaldığımdan çareyi alternatif çözümlerde aradım.

Zaten kötü geçen bir Mart ayından sonra geceleri hala buz kesen soğuk ve rüzgarlı Nisan gecelerini dışarıda bulutların arasından bir parça göreceğim diye uğraşmaktansa, Ocak'tan beri kesmeyen fırk-fırk sesleri arasında koltuğıma oturup 'Okunmamışlar' kitaplığından bir kitap çektim. Çektiğim kitap da sert-bilim-kurgu yazarlarının en görkemlilerinden David Brin ile Gregory Benford'un Heart of the Comet -  Kuyruklu Yıldızın Kalbi çıktı. Eğer okumadıysanız çok hızlı bir özetini geçeyim.

Pazartesi, Nisan 08, 2013

"Çocukluk arkadaşım petit-poucet, yamyam devin kilerindedir."

Japon yönetmen Hiroyasu Ishida'nın mezuniyet projesi olan "Rain Town" isimli animasyonu çok beğendim. Filmin görüntü kalitesinin düşük olması dışında hiçbir kusuru yok. Detaylı arka plan çizimleri harika. Ishida'nın animasyonun giriş kısmında yer alan şu şiirimsi sözleri de oldukça etkiledi beni.
"In this town, since who knows when, rain has never stopped.
Residents moved out to suburbs and high ground around
"rain town."
People's memories are now deeply submerged.
But into this forgotten rainy town
sometimes, someone wanders."

Pazar, Nisan 07, 2013

Kenji Kawai ile Mamoru Oshii'den gelecek tasviri


Geçen hafta Ghost in the Shell'in yeni animesi Arise hakkında bir şeyler paylaşmıştık. Bugünlerde okumak ve bloga yazmak yerine tembellik yapıp anime seyrediyorum. Başta da Ghost in the Shell Stand Alone Complex geliyor. GiTS: SAC her ne kadar filmler kadar sert ve etkileyici olmasa da kendisini seyrettiriyor. Animeleri kovalarken ilk filmden Kenji Kawai'nin eşsiz ve etkileyici müziğinin konser kaydına rast geldim. Manga ve animelerin anlatım tarzını Kenji Kawai'nin müziği müthiş tamamlıyor. 


Konser kaydının altında da Ghost in the Shell'den 3 dakikalık bir kesit var. Kawai'nin müziği eşliğinde filmin akışı ile ilgili hiç bir şey olmayan 3 dakika boyunca Oshii'nin geleceğini seyrediyoruz. Tüm ilerleme ve teknolojinin ortasında geleceğin tüm ağırlığı ile yalnızlık ve depresyon. Klasik bir Japon anlatımı ve hissiyatı.

Cuma, Nisan 05, 2013

Kısa film: La Jetee “Ne menem bir şeydir şu aşk aşk dedikleri”


Bu film bana ODTÜ Felsefe bölümünün değerli hocalarından Tahir Hoca’nın zaman zaman ders esnasında bizlere yönelttiği şu soruyu anımsattı. “Söyleyin bakalım, ne menem bir şeydir şu aşk aşk dedikleri”

Evet nedir şu aşk aşk denilen şey? “Ben”e inen yolun türlü tuzak ve ıstıraplarla döşenmiş  basamakları mı? Yahut, olma halinden sıkılan “Ben”in “Sen”le hemhal olup kendini yitirme çabaları mı? Belki de tüm bu absürdlüğün ortasında dişe dokunur, anlamlı bir şeyler bulabilme arzusudur yalnızca insanoğlunun.  Ya da kimilerinin iddia ettiği gibi, modern insanı iyiden iyiye delirttiğine inandığım Freudyen teorinin üzerine konduğu temel içgüdümüzün yanlış isimlendirilmesi durumundan ibarettir.

Kavram kargaşası yaşayan bir birey olarak artık neyi bildiğim, neyi bilmediğim hususunda ciddi şüphelerim var açıkçası. Ayrıca buradan selam ediyor ve şunu söylemek istiyorum “Ben”e kendini bilmesini salık veren filozofa. “Zaman makinesine bin gel de kolaysa bu çağda sen biliver kendini” Gerçi bahsi geçen filozof “Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir” gibi nihai bir laf da etmişti sanırım aynı zamanda. Neyse güzel bir film La Jetee. Alın elinize bir fincan çayınızı, kurulun koltuğunuza, izleyin ve dilerseniz siz de sorun kendinize. “Evet,  ne menem bir şeydir bakalım şu aşk aşk dedikleri?”…

Çarşamba, Nisan 03, 2013

İçine kedi kaçan köpek

Bir köpeğin içine kedi kaçsaydı neler olurdu acaba?  Danimarkalı yönetmen Siri Melchior'dan  "The Dog Who Was A Cat Inside" isimli kısa bir animasyon. İzleyin ve görün.


Pazartesi, Nisan 01, 2013

Polonya'dan bir animasyon

Polonyalı yönetmen Damian Nenow'a ait "Paths of Hate" isimli animasyonun konusu her ne kadar beni cezbetmese de çizimleri çok çok beğendim.
İlgilenenler  aşağıdaki linkte Nenow'la yapılan bir röportajı ve animasyon tekniği ile ilgili  bilgiler  veren videoları bulabilir.
http://motionographer.com/features/damian-nenow-at-siggraphpaths-of-hate/