Pazar, Mart 31, 2013

Maskeler: Kısa Film


Maskeler ilginç bir çizgi film. Efendileri tarafından yenilen suretlerin yakarışı. Patrick Smith müzisyen Karl von Kries'ın yedi dakikalık parçası üzerine çizmiş.

Cumartesi, Mart 30, 2013

Hugo 2013 Adayları

Hugo 2013 adayları açıklandı. Aynen araktır hızlıca önünüze getirmek için.

Bu sene ilginc bir şekilde harbiden hiç bir yazılı eseri okumadım, dinlemedim. Hiç hoş bir durum değil. Amazon'a yönleneyim!


Best Novel (1113 nominating ballots cast)
  • 2312, Kim Stanley Robinson (Orbit)
  • Blackout, Mira Grant (Orbit)
  • Captain Vorpatril’s Alliance, Lois McMaster Bujold (Baen)
  • Redshirts: A Novel with Three Codas, John Scalzi (Tor)
  • Throne of the Crescent Moon, Saladin Ahmed (DAW)
Best Novella (587 nominating ballots cast)
  • After the Fall, Before the Fall, During the Fall, Nancy Kress (Tachyon Publications)
  • The Emperor’s Soul, Brandon Sanderson (Tachyon Publications)
  • On a Red Station, Drifting, Aliette de Bodard (Immersion Press)
  • San Diego 2014: The Last Stand of the California Browncoats, Mira Grant (Orbit)
  • “The Stars Do Not Lie”, Jay Lake (Asimov’s, Oct-Nov 2012)
Best Novelette (616 nominating ballots cast)
  • “ The Boy Who Cast No Shadow”, Thomas Olde Heuvelt (Postscripts: Unfit For Eden, PS Publications)
  • “ Fade To White”, Catherynne M. Valente ( Clarkesworld, August 2012)
  • “ The Girl-Thing Who Went Out for Sushi”, Pat Cadigan (Edge of Infinity, Solaris)
  • “ In Sea-Salt Tears”, Seanan McGuire (Self-published)
  • “ Rat-Catcher”, Seanan McGuire ( A Fantasy Medley 2, Subterranean)
Best Short Story (662 nominating ballots cast)
  • “ Immersion”, Aliette de Bodard ( Clarkesworld, June 2012)
  • “ Mantis Wives”, Kij Johnson (Clarkesworld, August 2012)
  • “ Mono no Aware”, Ken Liu ( The Future is Japanese, VIZ Media LLC)
Devamı da var!

Ghost in the Shell: Arise'dan yeni görüntüler


Dört gözle beklediğim Ghost in the Shell'in yeni animesi Arise'dan yeni görüntüler yayınlandı. Tabi ki her şey Japonca olduğu için bir şeyler anlamak biraz güç. Daha önce de olduğu üzere tüm ekibin çizimlerini güncellerken esas kızımız Motoko Kusanagi'nin tipini biraz daha değiştirmişler. Nedense bu sefer ki pek hoşuma gitmedi. Stand Alone Complex'deki görüntüsü daha iyi gibiydi. Tiplerden başka bu sefer Tachikoma'lar yok. Resmi sitede karakterler arasında Rojikoma'yı saymış. Ne yazık ki detaylı bilgi edinemedim.

Rojikoma - Tachikoma

Arise 26 Temmuz'da yayınlanmaya başlayacak. Dört tane 50'şer dakikalık parça olarak yayınlandıktan sonra tek parça halinde satışa da sunulacakmış. Anime'nin mangası ise Nisan'da yayınlanmaya başlayacak. Görüntüler aşağıda.



Pazartesi, Mart 25, 2013

Kitap reklamı: Wolfhound Century


Geçenlerde Peter Higgins'in çıkacak olan Wolfhound Century adlı kitabından bahsetmiştik. Orbit yayınevi kitap için bir reklam yayınlamış. Sanırım benim yazdıklarımdan daha güzel özetlemişler kitabı :)


Pazar, Mart 24, 2013

Kısa Film: The Perfect Time


Şüphesiz ki çocukluğumuz hayatımızın en güzel günlerindendir. The Perfect Time adlı kısa film bu güzel günlerin arayışı üzerine ödüllü bir kısa film. Yazan ve yöneten Jason Klein iyi biriş çıkartmış.

Cumartesi, Mart 23, 2013

John Scalzi ile yazmak ve yazmaya başlamak üzerine


Scalzi ile film eleştirmenliği, ilk yılları, ilk kitabı, kitaplarında sinema etkileri, yazmak ve daha fazlası üzerine konuşmuşlar.

Cuma, Mart 22, 2013

Brian Aldiss ile zaman ve yazmak üzerine röportaj


Brian Aldiss ile Sundance Film Festivali için kısa bir görüşme yapılmış. 87 yaşındaki halen yazan ve çizen yazar zaman algısı ve yazma alışkanlıkları hakkında çok güzel 5 dakikalık bir konuşma yapmış. Kendisinden öğrenilecek çok şey var.

Haftanın Resmi

Oburluk gerçek zararlı bir durum. DeviantArt'tan MgnZ'in çizimi. MgnZ'nin bu tarzda daha çok çizimi var. İlgilenene.


Perşembe, Mart 21, 2013

20 yıldır pek birşey değişmemiş


Bu blogtakilerin çoğu ciddi süreler için masa başında hemen her şeyi oynadı. Bir hayli emek verdik. Bir hayli acılar çektik. Ancak bunlar geride kaldı. Ama bu görüntülerden anladığımız kadarı ile bazı şeyler hiç değişmiyor :) Buyrunuz Türk'ün FRP ile imtihanı.

Yeşil devin günlüğü, rujun dokunuşu



Marvel kadın okuyucuların kalbine giden yolu bulmuş gibi. Daha doğrusu kadın okuyucuları bilmem de para dibine vurmanın yolunu bulmuş gibi. Son habere Marvel süper kahramanlarının romanlarını çıkartmaya hazırlanıyor. İlk kurbanlar ise She-Hulk ve Rouge. Kitaplar kahramanların aşk hayatlarına odaklanırken onları iç dünyalarını anlatacakmış. Yani bildiğiniz pembe dizi. She-Hulk için yeşil olabilir. 

Hep söylediğim gibi Marvel ya da DC hayranı değilim ama çizgi romanların bu şekilde, tamamen duygusal nedenlerle, kitaplaştırıp para kazanılmaya çalışılması bana göre çok ayıp. 

bizim karşı çıktığımız, veyahut haz etmediğimiz genel eğilim kadın kahramanların giderek erkekleştirilerek anlatılmasıdır. En basit örneği olan Terminator'daki Sarah Connor'ın değişimi gibi. (Tacer'in yazısını bir türlü bulamadım) Böylesi bir anlatım tarzını eleştirirken anlatmak istediğimiz farklı bir bakış açısının olması gerektiği idi. Daha eşitlikçi ya da daha kadınsı. Ancak kadınsı derken de pembe dizilerden kopuk gelmiş sahnelerle bezeli kitapları kastetmemiştim. 

Bana göre buradaki sorun Marvel'ın bariz ticari kaygılar içerisinde yeni bir yönteme yönelmesi. Dişi Hulk'un kitabını yazan Marta Acosta'nın daha önce yazdığı kitapları "Adult Fiction" olarak sınıflandırılıyor. Kitapları Dracula ve aşkı anlatıyor. en azından benim anladığım öyle. Yanlışım var ise düzeltirsiniz. Diğer roman "Rouge Touché'ın yazarı Christine Woodward ya da diğer adı ile Nina de Gramont Acosta kadar olmasa da çok farklı değil.  

Seçilen yazarların yazma tarzı ve tercihi belli. Bu noktada ortaya çıkacak kitabın nasıl bir "ürün" olacağı da belli. Yiğit'in tabiri ile "markette tuvalet kağıtlarının sağında, deterjanların solunda."

Sonuç olarak anlatmaya çalıştığım çizgi romanlardan pembe dizi olmasın gibi bir söylem değil. Tabi ki olmasa benim için daha iyidir ama Marvel'ın para kazanmak için böyle bir çalışma yapması çizgi romanın ruhuna ters geliyor. Kitaba taşınması için tercih dilen tarz bu mu olmalıydı?





Çarşamba, Mart 20, 2013

Kısa Film: Ay Tozu

Son dönemde bir hayli kısa film koyduk bloga. Aslında pazarları ekliyorduk ama eldeki malzemedeki artışa bağlı olarak şimdi ne zaman bulursak blogda paylaşıyoruz. Moon Dust aya yapılan seferden dönen bir astronot ve orada buldukları hakkında ilginç bir film.

Yıldız Savaşlarından son haberler


Disney'in Yıldız Savaşları'nın bir kısım hakkını satın almasından beri piyasa pek bir hareketlendi. Hele yeni filmin J.J. Abrams tarafından yönetileceğinin açıklanması ile hareketlilik tavan yaptı. Her gün yeni bir film haberi, yeni bir resim, yeni bir görüntü çıkıyor.

Carrie Fisher ve Lucas Film yetkilileri ile yapılan röportajlara göre gelecek olan filmde Carrie Fischer, Mark Hamill ve Harrison Ford rol alacaklarmış. Görünen o ki Han, Luke ve Leia'nın yaşlı hallerini göreceğiz.

Fisher daha çok kendinden bahsederken, Lucas Film yetkileri Disney ile olan anlaşma ve filmler hakkında pek çok konudan bahsetmişler. Bağlantılardan daha fazlasını okuyabilirsiniz.

Salı, Mart 19, 2013

Marvel ilk sayılarını satışa sunuyor

Marvel efsane olmuş kahramanlarının ilk sayılarını satışa çıkardı. Bunun için "Marvel #1" adlı bir poje başlatan şirket 700 ilk sayısını Marvel uygulamasından ve Web sitesinden satışa sunacak. 

Gel gör ki benim beceriksizliğim olacak Marvel uygulamasını ne telefona ne de tablete kurabildim. Her neyse zaten sayıların satışa çıkmasına daha vakit olduğu gibi zaten Marvel'a bayılmıyorum :P Ama haberini aldığımda ve yöntemini öğrendiğim de sizinle paylaşacağım. Marvel severlere duyurulur.

Sabit Fikir
Marvel

Brandon Sanderson röportajı


Geçen podcastte bir hayli Brandon Sanderson'dan bahsettik. Kah iyi kah kötü. Sword & Laser kendisi ile röportaj yapmış. Zaman Çarkı serisi, Mayıs ayında çıkacak olan son kitabı Rithmatist ve filmi çekilmesi söz konusu olan Legion'ı konuşmuşlar. Bakın bakalım bizim attığımız tuttuğumuz gibi bir durum var mıymış.


Pazartesi, Mart 18, 2013

Google'dan Feedly'e kıyak


Google'ın bahar temizliği adı altında Google Reader'ı kapatacağını açıklaması hiç de hoşumuza gitmemişti. Bir çok konuyu, dergiyi ve yazarı readerdan takip eden biz tembeller için alıştığımız bir yazılımdan/siteden ayrılmak pek zor oluyor. Bu arada Google'un bu kutlu haberinden sonra sadece 48 saat içerisinde Feedly'e 500 Bin'in üzerinde yeni kullanıcı üye olmuş. ben olmadıysam tamamen üşengeçliktir. Feedly yeni kullancılar için daha hizmet sözü vermiş. Umarım yakında o da kapatacağını açıklamaz.

Kick-Ass 2


Mark Millar'ın gerçek süper kahraman çizgi romanı Kick-Ass'in bence çok başarılı olan filmi çekilmişti. Filmin devamı için bir süredir çalışıyordu. En sonunda filmin ilk görüntüleri yayınlandı. Bu devam filminde ilk filmden Aaron-Taylor Johnson'ın yanı sıra Jim Carrey ve Chloë Grace Moretz oynuyor. Görüntülerde bolca yeni ve komik isimli maskeli kahraman var. Ama ne yalan söyleyeyim ilki kadar eğleneceğimi ummuyorum.


Pazar, Mart 17, 2013

Deliliğin dağlarına yolculuk


Bugün Prometheus ve Lovecraft'ın At the Mountains of Madness arasındaki ilişkiden bahsetmişken youtube'da aşağıdaki Deliliğin Dağlarında görüntülerinü gördüm. Del Toro'nun filmi çekmesini beklerken bunlarla biraz avunabiliriz. Propnomicon iki tür fragman hazırlamış. İkincisini daha çok beğendim. 


Prometheus 2 Geliyor


Son haberlere göre Ridley Scott Prometheus 2 için senaryo hazırlatıyormuş. Bu haberi Noomi Rapace'dan almışlar. Belli ki ikinci filmin ilkinin bittiği yerden devam etme durumu var. Haydin hayırlısı diyoruz. Ne de olsa ilk film tüm potansiyeline rağmen bizleri hayal kırıklığına uğratmış, üstüne üstlük Guillermo Del Toro'nun bir süreliğine At the Mountains of Madness projesini rafa kaldırmasına neden olmuştu. Bakalım hayata geçerse nasıl bir ikinci film karşımıza çıkacak.

Cumartesi, Mart 16, 2013

Kediler uzaktayken fareler naapar?

...oyun oynarlar!!!

"Fareler oyunda, blog küllerinden bir online dergi olarak yeniden doğdu. İki (belki üç?) ayda bir yayınlanacak, hem browser’da ayrı blog postları olarak, hem dergi tasarımı ve bütünlüğüyle pdf (ya da afilli flash uygulaması) olarak okunabilecek bir dergiye dönüştü" diye yazmış edütör.

Fareler Oyunda, blog olarak bir dönem var olmuş. O dönem varlığından habersizdim, ne yalan söyleyeyim. Artık e-dergiyi takip edip arayı kapatacağımı umuyorum. Fareler Oyunda, eski Oyungezer tayfasından Mehmet Kentel editörlüğünde organize olmuş. Oyungezer, bilenler bilir, bence bir dönem (bir dönemin altı çizili, evet) Türkiye'de yayımlanan en iyi oyun dergisi idi. "Aterici ergen" dimağının çok üstünde, ötesinde bir muheyyile ile üretilen çok sağlam yazılar olurdu içinde. Sonraları o tad kayboldu. Ama ne gam, Fareler Oyunda, hem o tadı, hem de daha fazlasını vaadediyor bize. Oyun incelemeleri, eleştirileri yine var. Ama çok daha zihin açıcı başka şeyler de: Misal bu sayının dosyası "oyun mekanları". Çok güzel yazılar var bu dosyanın içeriğinde, vallahi başka yerde okuyamazsınız.

Velhasıl Fareler Oyunda, "bi şeyler eksik" dediğimiz bir mecrada ciddi bir boşluğu dolduracak gibi görünüyor; ömrü uzun olur inşallah.

Mart 2013 sayısı brovzırlarda efenim. Feed'lere katık olsun...

http://www.fareleroyunda.com/




Taht Oyunları 3. Sezon


31 Mart'ta Amerika'da 1 Nisan'da Türkiye'de yayınlanmaya başlayacak Taht Oyunları'nın en son görüntüler çıktı. Sıcak sıcak. Hemen aşağıda.

Google Reader! Nası yani!

Bir şok yaşadık. Bizlerin canı ciğeri Google Reader'i kapatıyor Google efendiler. Orkut gibi salaklıkların hala varolduğu bir dünyada Reader'i kapatmanın salaklığını Hitler efendi bizden iyi anlatmış.



Cümbürcemaat yerine ne kullanacağız arayışındayız. Çok alışmıştık.

Pazar, Mart 10, 2013

Usagi artık cebinizde!


Çizgi roman severler Dark Horse Comics'ten çıkan dergisinden Commodore 64 severler ise oyunundan hatırlayacaktır şirin ve acımasız tavşan samuray Miyomoto Usagi'yi. Oynarken çok eğlenirdim. Artık Usagi'yi cebinizde oynayabileceksiniz. Öncelikle Apple için çıkan oyun yakın zamanda Android için de satışa sunulacak.



Hitit Güneşi Epizort 74! Primer


Mert, Kansu, Hakan ve Başar oturdu Primer isimli 2004 yapımı cult bilim kurgu filmini tartıştı. Ancak çok karışık olduğundan 2013'ün filmlerine giriştiler.

Notlar ahanzi şöyle:
  • Primer ve diğer dikkate değer zaman yolculuğu filmleri
  • Men From Earth
  • Donnie Darko
  • Time Traveller's Wife
  • John Dies at the End
  • Bir sürü yeni bilim kurgu filmi geliyor: Ender's Game, Yeni Riddick Filmi vesaire vesaire...
  • Babylon 5, TS DS9'u döver de atar iddiası ve aradan yirmi yıl geçmiş olması (yaşlandık yaşlandık!)

Linkler ve herşey hemen aşağıda... Her zamanki gibi Podcast RSS feedimizden de alabilirsiniz, hemen sağdan bakınız. 

Cuma, Mart 08, 2013

Haftanın Resmi

Bjorn Hurri'nin daha önce istimpunk yıldız savaşları çizimlerini paylaşmıştık. Bu da Dizelpunk çizimleri.

Perşembe, Mart 07, 2013

Toujin Kit

Japon animatör Tatsuyuki Tanaka'nın  distopik bir geleceğe dair "Toujin Kit" isimli kısa animasyonu. Tanaka'nın çizim stilini oldukça etkileyici bulduğumu söylemeliyim.
http://vimeo.com/12981040

Çarşamba, Mart 06, 2013

Dead Snow devam ediyor


İzleyenler bilir Dead Snow Tommy Wirkola'nın çektiği hem güldüren hem de insanın kanını donduran süper bir nazi zombi filmi.Wirkola bu başarısından sonra Holywood'a terfi1 ederek Hansel&Grathel'i çekti. Habere göre Dead Snow'un devamını çekecekmiş. Ancak dağlara kar tatili yapmaya giden, eğlenen, kulübede kalan gençlerin başına gelenleri aynı başarı ile anlatabileceğini sanmıyorum. Yine de bekleyip görmek lazım. Neyse bahae ile bir kez daha Dead Snow seyredeyim.

Salı, Mart 05, 2013

Ölmek ya da ölmemek? Mesele bu mudur?

Gallowwalker 2006 yılında çekilmiş ama nedense hiç vizyona girmemiş bir film. Görüntülere bakınca insanın aklına bir kaç fikir gelmiyor değil. Filmde Wesney Snipes vahşi batıda bir rahibe olan annesinin lanetini taşıyan bir silahşör. Öyle ki öldürdüğü her kişi ölümden geri geliyor. Bir nevi zombi olarak. Bir nevi.

Filmin aşağıda görüntüleri var. Django'dan sonra nedense tanıdık geldi. Herneyse huzurlarınızda rastalı saçları, aklar düşmüş sakalı, havalı silah çekişi ile Gallowwalker ve Wesney Snipes.


io9'dan

Pazartesi, Mart 04, 2013

Sevgili GM, herşey için teşekkürler!

Bu gün, oyun efendilerini taktir günü! Her senenin 4 Martını bu şekilde kutluyoruz.


Bunca zaman bizlere zevkli oyunlar oynatmış efendilerimize teşekkürler!

Stalin meleklere ne derdi acaba?


Alternatif tarih ve anakronik öyküleri neden bilmiyorum pek seviyorum. Sanırım klasik bilim kurgu sorusuna bana göre daha ilginç cevaplar verdiği için olabilir. Hakan'ların karşı çıkacağına eminim ama ileri teknoloji ile bezeli, bilmediğimiz ama gerçekleşebilecek buluşların fink attığı öykülerdense mevcut gerçeklik ve tarihteki bazen ufak değişikliklerin sonucunu düşünmek daha lezuzatlı bir cimnastik gibi. 


Herneyse, Wolfhound Century Peter Higgins'ın ilk romanı. Yazar o kadar yeni ki wikipedia'nın bile haberi yok adamcağızdan. İngiliz yazar ilk kitabında Stalin Rusya'sında bir polisiye anlatıyor. Ancak bu öyküde doğaüstü olayların yanı sıra melekler de mevcut.Gogol'a gönderme mi bilinmez ama Mirgorod Şehrinde kitabın kahramanları garip olaylarla karşılaşıyorlar.

Kitap 21 Mart'ta satışa çıkacak. Fikir ilginç geldi. Kurgusu, anlatımı, karakterleri nasıl olur bilemiyorum. Aşağıda bir kaç bölümü mevcut. Kararı siz verin isterseniz.

Pazar, Mart 03, 2013

Hitit Güneşi Epizort 73! Brandon Sanderson ve Zaman Çarkı!


Mert, Kansu, Hakan ve Başar oturdu Brandon Sanderson, Zaman Çarkı ve Robert Jordan hakkında geyikledi.

Notlar ahanzi şöyle:

  • Brandon Sanderson ve Zaman çarkı romanları
  • Robert Jordan ve serideki 15 kitap
  • Zaman aşımı
  • Ölmek bilmeyen karakterler
  • 11916 sayfa!!!
  • Karar: Seriyi baştan başlayacaksanız, başlamayın, okumayın!
  • Mistborn serisi
  • Sanderson'un büyü kuralları
  • Bernard Cornwell'in Sharp serisi
  • Bernard Cornwell'in The Winter King serisindeki uyduruk büyü sistemi, Terry Pratchett'in aynı konuyu nasıl irdelediği
  • Sonunda bitti mi seri yoksa gerisi gelecek mi?
  • Young adult serileri iyi mi kötü mü?


Linkler ve herşey hemen aşağıda... Her zamanki gibi Podcast RSS feedimizden de alabilirsiniz, hemen sağdan bakınız. 

The Big Whobowski :)


Doktor Who ve Big Lebowski sevenler için.


Cuma, Mart 01, 2013

Haftanın Resmi: Retro gelecek

Rasmus Poulsen'in bu çizimini favorim Concept Ships Blog'unda yakaladım.

Eskiler gibi ama gelecek gibi

Uzay gemisi gelecekten ama tasarımı, özellikle burun tarafları çok 1960'lardan, daha uçaklara radar takılmazken filan zamanlardan küt burun tarzı. Son derece hoşuma gitti açıkçası, sizlerle paylaşayım dedim.

Geçenlerde bir yerde gördüğüm bir laf var, 'Jet Punk'. Farklı bir fantastik jet çağının fikirleri, çizimleri. Biraz o havayı andırdıyor bende.