Cuma, Kasım 30, 2012

Huysuzluğun dayanılmaz hafifliği

Disney'in Yıldız Savaşlarının haklarını alması üzerine yazarken Tacer'in bana ve Berk'e ithaf ettiği Zaytung haberini gördüm. Acı ama gerçek o benim. Huysuzum, uyarlamaları sevmiyorum, arkalarından atıp tutuyorum. Ayıla bayıla seyredip sonra da olmamış diyorum. Dedim, diyorum ve diyeceğim. "Kitabı daha iyiydi" Yaşasın huysuzluk :)

 
 

Ne olacak bu Yıldız Savaşlarının hali?


Disney'in Lucas Arts'dan Yıldız Savaşlarının haklarını satın alması ne yalan söyleyeyim hiç hoşuma gitmedi. Bunun bir kaç nedeni var. Birincisi Disney'in karıştığı her projenin sulanması ve klasik iyi/kötü ayrımları ile pazarlanması. İkincisi tüm öyküyü yaratan George Lucas'ın devreden çıkması. Diğer sebepler ise önemsiz mızıldanmalarımdan ibaret. Ancak Kansu'nun da daha önce ifade ettiği gibi Lucas'ın satması o kadar da kötü değil. Kendimi çürütmeye başlamak gerekirse Disney'in yaptığı işler her ne kadar halen 60'ları yansıtsa da ilk üç filmde gördüğümüz üzere Lucas da pek bu işte başarılı sayılmaz. bakınız Jar Jar Binks. Aynı şekilde giderek formu düşen Lucas'ın işin içinden çıkması belki de yeni bir kan olacak seriye. Sanırım olaya çocukluğumun efsanesini Disney kirletecek gibi değil de tekrar canlanacak gibi bakmakta fayda var. En azından ilk film çekilinceye kadar. O zaman gönül rahatlığı ile huysuzlanabilirim. Io9 gelecek seri için muhtemel beş konuyu yazmış. Aslına bakarsanız filme çekilebilecek çok konu var. Detaylar aşağıda:

Haftanın resmi: Manchu ve Bester

Manchu, Alfred Bester'in Stars My Destination (nam-ı diğer Tiger Tiger (Türkçe'ye hangi isimle çevrildiğini ben bilmiyorum)) romanından esinlenmiş... Ohhh...

Jaunt!!

Favori uzay gemisi blogum Concept Spaceships'ten arak, hatta Manchu'nun onlara özel olayı. Her ikisine de bu eser için teşekkür etmek dışında bir şey diyemiyorum. Bravo! (Ayrıca uzay gemileri sarı olmalı, 10 üstünden 10!)

Poster halini Bureu 21'den sipariş edebiliyormuşsunuz. Duvarda yeriniz varsa yakışır.

Çarşamba, Kasım 28, 2012

Kim ahtapot beslemek istemez ki?


Brian Kesinger Otto ve Victoria'nın istimpunk çizimlerini yapıyor. Otto Victoria'nın evcil ahtapotu. Konusu halen çözemesem de anlatım tarzı ve çizimler hoşuma gitti. Aşağıda bir kaç tane daha çizim var.

Salı, Kasım 27, 2012

Bilimkurgu ve Fantazyanın Zorlukları

Konuk yazarımız Aynur Yalçınkaya'nın yazısı:)
 
Hani bazen yazmayı, yazarak şu küflenmiş hayatınızdan bir anlam çıkartmayı, tüm bu anlamsızlıklar silsilesinden kaçıp yepyeni bir kurgu yaratmayı, büyüdükçe küçülen dünyanızı tekrar eski ihtişamlı günlerine kavuşturmayı delicesine bir arzuyla istersiniz. Sebep ne olursa olsun meşakkatli bir iştir yazmak. Hele de bilim kurgu ya da fantastik hikayeler yazmayı arzuluyorsanız daha da meşakkatli. Bir kere hitap ettiğiniz okuyucu kitlesi oldukça kısıtlıdır. Yazdıklarınızı okuttuğunuz arkadaş çevreniz bile gereksiz işlerle uğraştığınızı yarım ağızla ima ederek hevesinizi kursağınızda bırakıverir. Ayrıca, bu alanda eser verebilmek için hayal gücünüzün tüm sınırlarını zorlamanız gerekir amma tekdüzeliğin içinde her gün daha da yolunu kaybeden bir ademoğlu olarak bunu nasıl başaracağınız ayrı bir sorundur.

Pazartesi, Kasım 26, 2012

Tom Cruise: "Yassah Hemşerim!"

Belki bildiğiniz gibi, Oxford'da şimdi kapanmış bir ikinci el kitapçıdan kapıp çok eğlenerek okuduğum Hiroshi Sakurazaka'nın All You need is Kill! isimli Japon askeri-bilim kurgu romanını filmi çekilmekte. Başrolde de Tom Cruise! Bir sene filan önce şikayet etmiştik.

Tom Cruise ve tayfası tanklarını alıp film çekecek diye Londra'nın Trafalgar meydanı halka kapatılmış, turistlere sen git uzaktan seyret yapılmış!


"Yassah hemşerim, sen uzaktan dolaş gel!"

Londra'daki Türk sayısı artıyormuş. Yassaahhh!!

(ilk Gardiyan'da gördüm).

Kralım çok yaşa! Kralım çok yaşa!

Arnold'un Conan filmleri her ne kadar eski valinin ablak bakışlarına sahip olsa da az konuşması, duruşu, kadınları ile Conan'ın çizgi romanlarını bir hayli başarılı yansıtmıştı. İkinci film biraz gereksiz olsa da Jason Momoa'ın filmi yanında şaheser kalıyor. Kim ne derse desin çekik gözlü ve yardımsever kolej çocuğu bir Conan'ı kabullenemiyorum. Bence çok kötü bir filmdi. İsmi dışında Hiperborya ile de alakası yoktu. her neyse görünen o ki vali geri dönüyor.

Fevkalbeşer gölge oyunları


Superman'in pek çok çizgi filmi ve filmi yapıldı. Max Fleischer çizgi film tarihi için önemli isimlerden. Fleischer'in çizdiği Superman çizgi romanları Çelik Adam'ın ilk çizgi romanı idi. Warner Bros youtube üzerinden bu çizgi romanları yayınlamaya başladı. Aşağıda Superman adlı bir bölümü var. Huzurlarınızda mavi taytı ve kırmızı donu ile Fevkalbeşer!

Pazar, Kasım 25, 2012

Kara Şövalye kısa filmi: Arkham Rising


Kara Şövalye serisi bu sene çekilen son film ile sona erdi. Serinin en iyi filmi değildi. Ben ilk filmi hiç beğenmediğin için sanırım son filme biraz daha iyimser yaklaşıyorum. Ancak şurası bir gerçek ki Joker ile birlikte ikinci film çok etkileyici idi. Her neyse Tito Guillen Arkham Rising adlı bir kısa film çekmiş. Filmde Bane'in Arkham Akıl Hastanesi yaptığı ziyareti gösteriyor. Bane'in anarşik tarzını burada da görebiliyoruz. Tabi ki dikkat çekici noktalardan biri de hastanenin hastalarında biri. (Akıl hastanesi üzerine olan oyun bir hayli etkileyici bir atmosfere sahipti. Ne yazık ki bitiremedim.) Kısa film aşağıda:

Acayip şeyler görürseniz kimi ararsınız??

Bu hafta Unspeakable Vault'ta Nişan-ı Kadîm'in yenilenmesi vardı. Bir yerlerden tanıdık geldi bana :)


Daha fazlası Unspeakable Vault'ta:
http://www.goominet.com/unspeakable-vault/?tx_cenostripviewer_pi1[stripid]=569

Haftanın Vidyoları: BiEsJi - Kan ve Kromajjj epizort 5 ve 6!

Macera devam ediyor!

Cuma, Kasım 23, 2012

Haftanın Resmi

Wellington Havalimanında gelen Hobbit filmi için yerleştirilen Gollum ve Balık heykeli. Kıymetlimssss




io9.com/5955444/giant-gollum-sculpture-goes-fishing-in-the-wellington-airport

Haftanın Vidyoları: BiEsJi - Kan ve Kromajjj epizort 2!

Kan, vahşet ve %90 mavi ekran karşısında devam ediyor macera! İkinci bölüm!



Yarına sırada 3. ve 4. bölümler var!

Perşembe, Kasım 22, 2012

Son Animeler: Berserk ve Bleach


Son dönemde sevdiğim mangaların animeleri çekilmeye devam ediyor. Bu zincirin son halkasını Bleach'in İngilizce sürümü ve Berserk'in üç bölümlük animesinin üçüncü bölümü oluşturuyor.

Çarşamba, Kasım 21, 2012

Haftanın Vidyoları: BiEsJi - Kan ve Kromajjj epizort 1!

Buyrun burdan yakın!



Diğer episodları da birer gün arayla koyacağım, tabii gidip yutub'dan direk izleyebilirsiniz beni beklemeden!

BSG - Kan ve Kromajjj

BSG bitmek bilmiyor. Tekrardan hayal edilen seri biteli birkaç sene oldu, arada webizortlar, aha öncesi böyle diye başlayıp hemencecik iptal edilen diziler derken, demek ki birilerinin cebinde para bitti, tekrar başladılar.



Benim fikirlerin devamı aha aşşada.. Eğer merak ederseniz...

Salı, Kasım 20, 2012

Yol kenarında piknik...

Boris Strugatsky de gitti... Eskilerde okuduğum ender demir-perde-ötesi bilim-kurgu yazarlarından kim kaldı ki geriye?

Neyse, herkesin kitaplığında olması gereken Yol Kenarındaki Piknik (Roadside Picnic) romanını tekrar okuma zamanı geldi galiba!

Pazar, Kasım 18, 2012

Ayvayı yedik!

İstanbul'da hava alanında 5 saat mahsur kaldığım geçen hafta sonu karşımda bir kitapçı kiosku vardı, bir baktım ne satıyorlardı. Aynen Keçi arkadaşın yaşadığı bu olayı düşündüm...


Bu arada, hemen Stephan Pastis'in Pearls Before Swine isimli (domuzların önüne inci atmak hakkında bir ata sözünden gelen bir şey) karikatür bandını acayip bir şekilde öneririm. Herşeyi geçtim, Pastis'in iğrenç pun tabanlı karikatürleri bu dünyada yaşamayı sevdirecek bir sürü güzel şey olduğunu hatırlatıyor, savaşlar, katliam filan mesela....

Kısa Film: True Skin

Stephan Zlotescu tarafından gelecekteki Bangok'ta geçen bir siberpunk bir kısa film. Artık insanlar için modifiyenin normal olduğu bir ortamda neon ışıkları altında yaşanan bir macera.

Cumartesi, Kasım 17, 2012

Orta Düny haritası,hemi de kronolojik sıralı


LP LotrProject İsevçli öğrenci Emil Johansson tarafından başlatılan bir proje. Kendisini Yüzüklerin Efendisi işine adamış ve konuda bilgi veren bir site oluşturmuş. Site ağırlıklı olarak Orta Dünya'nın Dördüncü Çağı'na ve Tek Yüzük etrafında gerçekleşen olaylara ağırlık verilmiş. Bir aile ağacı, harita veen sonda kronolojik sıra ile yaşanan olayların harita yerlerini gösteren bir vukuat ağacı mevcut. Gençlik çalışmış etmiş. Android appini bile yapmış. Uygun bir fiyat mukabilinde tabii. Merak buyurursanız bağlantı aşağıdadır.

Discworld'ün geleceği


Terry Prachett bir alhzeimer hastası ve bu nedenle ölümü/intiharı düşünüyor. Hatta hastalığının artık bir hayli ilerlediğini ve son romanlarında destek aldığını düşünen çok. Misal biz. Prachett çarşamba günü yaptığı bir röportajda ölümü ya da hastalığı nedeni ile yazamaz duruma geldiğinde pek sevdiğimiz Diskdünyayı kızı Rhianna Prachett'ın ellerine bırakacağını açıkladı. Bayan Prachett da babası kadar olmasa da ağırlıklı olarak bilgisayar oyunları üzerine yazan bir yazar. Ölüm ne yazık ki bu işin kurallarından biri. Prachett'ın aramızdan ayrılmasını ne kadar istemesek de bir gün olacak ve o zaman Diskdünyanın kaderini öğreneceğiz. Umarım iyi olur.


http://www.examiner.com/article/terry-pratchett-to-leave-the-fate-of-discworld-to-his-daughter

Cuma, Kasım 16, 2012

Haftanın Resmi

Kahvenizi nasıl isterdiniz?


http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=609102&utm_source=newsletter&utm_medium=cgchoice&utm_term=609102

Zombiler zombilikten çıkabilir mi? World War Z


Birkaç gündür Hitit Güneşi’ni ihmal ettik. Boş durmayalım bari 2013’de gösterime girecek olan World War Z’in görüntülerini koyayım dedim ama sürekli film görüntüleri eklemekten utanarak ve tabi ki görüntülerde garipliklerden dolayı iki satır da yazayım dedim.

Pazartesi, Kasım 12, 2012

Evil Dead yeniden


Ormanda kulübeye tatile gelen gençlerin uğursuz ve dehşetengiz bir mahzen ile garip bir kitap bulması bulması ve bu garip yerde lanetli yaratıkların peyda olarak bu gençleri, şişman ve gözlüklü tabi ki ilk sırada, bir bir öldürmesi klasik bir korku filmi kurgusu. Hatta Joss Wheadon zekice filmi Cabin in the Woods ile bu artık klasikleşmiş kurgu ile yer yer inceden yer yer açık açık dalga geçiyordu. 1981 yılında çekilen Evil Dead bu kurguyu oluşturan, yerleştiren korku filmlerinden biridir. Ardından iki film çekildiği gibi müzikali bile olmuştu. Bu arada kulübede buldukları Necronomicon Ex-Mortis adlı Sümer metni çeşitli garabeti, müsbeti gençlerin başına salması çok tanıdık bir detay. Yeniden çekilme furyasına Evil Dead de katıldı ve yeniden çekilen filmin yeni versiyonu 2013 yılında vizyona girecek. Yeni görüntüleri bir hayli detaylı ve kanlı gözüküyor. Seneye nasıl bir yeniden çektiklerini göreceğiz.Görüntüler aşağıda.

Pazar, Kasım 11, 2012

Eğlencelik vurdulu kırdılı istim kokulu tayi çi filmi


Daha önce Tai Chi 0 filminin ilk görüntülerini yayınlamıştık. Filmin yeni görüntüleri çıktığı gibi Amerika'da da gösterime girdi. Henüz izleyemedim ama son görüntüler ilkinden daha fazla fikir veriyor. Film pek de beğenilmiş gibi durmuyor. IMDB'de 6,0 Rotten Tomatoes'da ise %58 gibi puanlar almış. Ancak bu görüntüler bana Shaolin Soccer'ı anımsattı. Kahramanlardan birinin delirmesi bir hayli Avatar Last Air Bender intiba yaratmadı değil. İzlemesi eğlenceli bir film olacak gibi. Siz ne dersiniz?

Cumartesi, Kasım 10, 2012

2012 Yılı TBD Bilim Kurgu Öykü Yarışması sonuçlandı!


2012 Yılı Türkiye Bilişim Derneği Bilim Kurgu Öykü Yarışması bugün sonuçlandı. Bu yıl on dördüncüsü düzenlenen yarışmaya 257 öykü gibi rekor bir başvuru olmuş. Bu öykülerden ön jüri tarafından seçilenleri Nazlı Eray, Özcan Karabulut, Sibel K. Türker, Sadık Yemni,  Meltem Vural, Nezih Kulleyin, Ali Özenci ve Koray Özer’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi. 

Öykü yarışmasında birinciliği Murat Başekim’in “SOSYAL (ve ilahi) (ko)MEDYA” adlı öyküsü kazandı. İkinciliğe Tevfik Uyar’ın “Son Mektup” ve Bülent Özgün’ün “SSSZ” adlı öykülerini ve  üçüncülüğe ise Özgür Hünel’in “Olmak ya da Olmamak” ve Emrah Koçak’ın “Çember” adlı öyküleri layık görüldü. Tüm dereceye girenleri ve emek sarf ederek yazanları kutluyoruz. Pek sevdiğimiz yazar Murat Başekim böylece iki sene üst üste öykü yarışmasını kazanmış oldu. 

Doğum günün kutlu olsun Carl Sagan abi!

9 Kasım yazar, astronom, astrofizikçi ve daha pek çok titri olan Carl Sagan'ın doğum günü. Carl abi doğum günün kutlu olsun.


Perşembe, Kasım 08, 2012

Sirkeli Kitap turşusu

Benim adım Hakan ve benim bir sorunum var. Ben turşu hastasıyım.

Kitaplıklar doldu, masalarda kupa koyacak yer kalmadı...
Devamı var... Zıpla!

Çarşamba, Kasım 07, 2012

Çığlık

Sanat güzel bişi tabi....

Büyücüler vs. Uzaylılar!

Torchwood ve modern Doctor Who'nun yaratıcısı Russel T. Davies, Who serisini Moffat'ın ellerine bıraktıktan sonra canı sıkılmış galiba.

Son ürünleri BBC'de yayınlanan Wizards vs. Aliens isimli çocuklar için bir dizi. 

Harry Potter ve Doctor Who'nun birleştiği bir yerde buluşmuşlar. Şu ana kadar iki bölümleri yayınlandı, ben de oturmuş ilk bölümünü izlemekteyim. Şu ana kadarki fikrim; eğlenceli! Devamı için zıplayın! Hop!

Salı, Kasım 06, 2012

Mike Sterling - The Phantasmagorical Four

 
Mike Sterling'in ismini hiç duymamıştım. Muhtemelen siz de duymamışsınızdır. Bunun da pek bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Kendisi Mike Sterling’s Progressive Ruin adında çizgi roman üzerine blogunda yorumlar yazıyor. Geçenlerde H.P. Lovecraft Fantastic Four yazsaydı nasıl yazardı diyerek bir kaç paragraf tasvir yazmış. Lovecraft'ın karanlık, birbirini tekrar eden, şüpheci tarzını pek güzel kullanmış. Fantastik Dörtlüden pek anlamam ama eğlenceli olmuş. Özellikle en kısası olan The Thing Ben Grimm için yazdıkalrı bence en güzeli olmuş. Aşağıda dörtlü için yazdıkları var. Ancak ingilice. Çevirmeye bir hayli üşendim. Umarım tbu kadar tembel bir kabalın parçası olan beni bundan dolayı kınamazsınız.

Pazar, Kasım 04, 2012

İstimpunk veya bir ekonomi hikayesi

Biz istimpunk severiz. Sevince de güzel bir şey görünce hemen 'laaan istiyooom' diye atlarız hiç sormadan soruşturmadan. Hadise de buna dayanıyor.

Hakan'ın Ent Efendi'yi çatlatma çalışması
Anlatayım. Zıpla!

Cumartesi, Kasım 03, 2012

Haftanin Vidyosu - RUIN

Çok yeni de olmasa...
 


RUIN, 7 dakikalık bir kısa film. Son derece başarılı bir 3D ile yapılmış ve öyle gözüküyor ki 20th Century Fox'a kendisini uzun metrajlı yapalim diye sattırmayı başarmış! Umarım güzel olur.

Cuma, Kasım 02, 2012

Işık Tanrısı'nın çarçur oluşu


Roger Zelazny'nin Işık Tanrısı romanı en sevdiğim ve çok etkileyen bir kaç romandan biridir. Daha önce Hitit Güneşinde bir kaç kez bu konuda gevelemiştim. Basitçe uzak bir gezegene inen, ileri teknoloji ile donanmış bir uzay gemisi mürettebatının orada bir uygarlık kurup bu uygarlığı da Hint tanrıları olarak zorbalıkla teknolojiyi esirgeyerek yönetmelerini ve buna başkaldırışı anlatır. 

Haftanın Resmi - Çarpık My Little Pony

My Little Pony adlı çizgi filmi ne yazık ki biliyorum. Hiç sevmedim, hiç sevmeyeceğim ama bu aşağıdaki çizim fikrimi değiştirebilir.


Daha fazlası için:
http://purpletoad.net/ponycustom/eyeballcreep.html

http://boingboing.net/2012/09/19/eyeball-creep-a-very-special.html

Perşembe, Kasım 01, 2012

The Revenant ve Zombi Filmleri Temalarına Bir Ek


THE REVENANT



The Revenant filmindeki olağanüstü varlık, filmde zombi olarak tanımlanmasa da filmin oldukça çok sayıdaki ögesi ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra Amerika (bütün kıtayı kastederek) ve Avrupa'da popüler kültürde ve sanatta zombi istilasının ortak temalarını taşıyor.

Bu ortak temalara geçmeden önce “revenant”ın ne olduğundan ve filmden biraz bahsedelim:

Zombi candır, insan-ı kamildir

Yiğit sağolsun.